Rezene çayı; hazımsızlık, şişlik, gaz, kabızlık, mide yanması ve böbreklerdeki ağrı veya iltihap için de yararlıdır.
Rezene çayı iltihapları azaltan bir bitki çayıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mide kramplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra adet söktürücü olarak da bilinir. Kullanımla birlikte regl dönemlerinde ağrı ve sancılarda hafifleme meydana gelebilir.
C vitamini bakımından zengin olan rezene çayı, cilt dokusunu yeniler ve kolajen yapının oluşmasını sağlayarak cildi canlandırır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğundan olası enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücudu korur.
- Antimikrobiyal özelliği bulunan rezene, diş eti iltihabını giderir. Rezene çayı; mide rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini en aza indirger. Şişkinlik hazımsızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Rezene çayının sindirimi hızlandırarak, rahatlattığı da belirtilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinir. Boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de rezene çayı tüketilmesi önerilir.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Rahim kasılmalarını engeller, bu nedenle regl sancılarını azaltır ve regl dönemlerinin daha az ağrılı geçmesine neden olur. Yeni doğum yapmış annelerin sütününün artmasına yardımcıdır. Daha fazla süt oluşumunu günde 1 bardak rezene çayı ile desteklebilirsiniz. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olur.
Süzgeç yardımıyla bardağınıza eklediğiniz çayı, günde bir ya da iki fincan tüketmeniz yeterli olacaktır. Rezene çayı, mide rahatsızlıklarına karşı çok etkili. Mide yanması, ülser, gastrit gibi sorunlarınız varsa sabah aç karnına bu çayı tüketmeniz çok yararlı olacaktır.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Rezene tiroid ve bezelerdeki hormon dengesini düzenleyen progesteron içerir. Glisemik indeksi düşük olan rezene kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur. Rezene çayı iç parazitlerin temizlenmesinde yardımcıdır.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir. *Midede bulunan Helicobacter pylori için önerimiz brokolidir.
Yapılan tetkik ve teşhis ile beraber antibiyotik ve ilaç desteği, mide iltihabını geçirme noktasında en önemli etmenlerdir. Düzenli yapılan kontroller de tedavi ile beraber yaklaşık 2 hafta içerisinde bu rahatsızlık son bulur.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), sağlıklı olarak bilenen nane, papatya ve rezene gibi bitkisel çaylarının kanserojen madde içerebileceği konusunda uyardı.
Rezene çayının içeriğinde bolca C vitamini ve buna ek olarak A, B ve D vitaminleri bulunuyor. Aynı zamanda kalsiyum, Demir, magnezyum, fosfor gibi mineraller bakımından da zengin olan rezene çayı, içindeki tüm bu faydalı maddelerden aldığı güç ve antioksidan etkileriyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri