Bunlar arasında klima sistemleri de yer almaktadır. Araçlar içerisinde kullanılan klimalar iki farklı tür olarak anılmaktadır. Eski tip araçlarda oto klima gazı olarak R22 kullanılmaktadır. Daha yeni ve teknolojik sistemlerde ise R410 gazı kullanılmaktadır.
Araç klima gazında genellikle R22 adı verilen gaz çeşidi kullanılır.
Aracınızın klima gazının bittiğini anlamanın en pratik yolu aracınızın kliması çalışır, yani aktif durumdayken boruları kontrol etmektir. Klima gaz borularını kontrol ettiğinizde borularda herhangi bir buzlanma ya da karlanma fark ederseniz bu durum aracınızın klima gazının bittiğine işarettir.
Araç klima gaz dolum fiyatı aracınızın modeline, yaşına ve ihtiyaç duyulan gazın türüne göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 200 – 700 TL arasındadır.
Oto klima gazı dolum miktarı aracın model ve kapasitesine göre değişmekle birlikte 300 - 1200 gr aralığında değişiklik gösterebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Bu yüzden kış aylarında araç klimasının ayda en az iki kez çalıştırılması ve klima gazı seviyesinin yılda bir kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Ev tipi klima gazlarında R32 yeni nesil klima gazı olarak geçmektedir ve doğa dostudur. R410a ise eski tip klimalarda kullanılmaktadır. Enerji tasarrufu ve verim açısından R32 gazı daha iyidir.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Araç klima gazı özelliğini kaybeder mi? Sistem içerisinde olan araç klima gazının dışarı kaçması mümkün değildir. Araç Klima gazı ne kadar sürede biter? Araç klima gazının bitme süresi yoktur.
Klimayı çalıştırın sistem sürekli kapalı kaldığı takdirde sistemin içindeki keçeler kurur klima gazı özelliğini kaybeder.
Klima benzinden mazottan ya da lpg den yakarak çalışmaz. Klima gücünü arabanın motorundan aldığı için arabalar biraz daha çok yakar. hangi yakıtı kullanıyorsan ondan fazla yakar çünkü motora extra güç biner bunun sonucunda hangi yakıtı kullanıyorsa araç o yakıtı fazla yakar.
Basit bir örnek vermek gerekirse split tipi klimanın gazı dolum fiyatı 800₺ ile 1100₺ arasında, daha büyük klima için 1300₺ ile 1600₺ arasında değişebilir. Çağrı merkezimizi arayarak klima gaz dolumu ile ilgili fiyat alabilirsiniz.
Kesin olmamakla birlikte klima gaz dolum fiyatları en çok kullanılan klimalar için R22 soğutucu gazda 300 TL den başlayarak 1500 TL kadar bir fiyat aralığı olabilmektedir. R410 gaz kullanan cihazlar için bu ücret 300 TL den başlayarak 1500 TL fiyat aralığında.
BİR AZOT SETİ İLE KAÇAK ARAMA
Boşaltılan klima sistemi azot ile doldurulur (maks. 12 bar). Uzun bir süre boyunca (örneğin 5 - 10 dakika) basıncın sabit kalıp kalmadığı gözlemlenir. Sızdırma durumu "vızıltı" sesinden anlaşılabilir.
Klima kompresör arızasında genel olarak, klima çalışmaya başladığında cızırtı veya hafif bir ıslık sesi gelir. Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölantisinin yükselmesi, klima kompresör arızasına işaret olabilir.
Klimanızın gazı zamanla bitebiliyor, gaz eklemesi yapacağız. Klimanızın gazı mevsim geçişlerinde azalabiliyor bittikçe yıllık ekletmeniz gerekir. Klima bakımı yapıldığında klimanızın gazının da eksik olduğunu ve eklenmesi gerekmektedir.
Yeterli miktarda soğutucu olmadan, klima optimum sıcaklığına ulaşamaz. Soğutucu akışkan havanın soğutulmasından sorumludur ve sistemin düzgün çalışması için gereklidir. Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Klimanın ısınmamasının yaygın olarak cevaplanan nedenleri şunlardır: Klimadaki gaz normalden düşük veya yüksek olabilir. Klima kompresörü arızalı olabilir. Bakır borularda damgalanma veya kırılma gibi sorunlar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri