– Kiralama faaliyetin dışında şirket adına kayıt ve tescil ettirerek işletmede kullanılan binek otomobillerinin alımında ödenen ve KDV'si indirim konusu yapılamayan araçların nihai tüketicilere veya ticari işletmelere teslimi ya da işin terk edilmesi durumunda, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Pratikte binek otomobillerin ve panelvan tipi hafif ticari araçların (Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter) KDV yönünden vergilendirilmesinde tereddüde düşülmektedir.
21.09.2019 tarihinde servis işletmeciliğine başlayan bir mükellefin o tarihte vergi usulüne göre araç alış faturasında KDV'si %1 olarak almıştır. Bugün tarihi itibariyle araç satışı yapacaktır. Bu durumda ticari aracı için satış faturası keserken KDV oranı kaç olarak yapılması gerekmektedir? % 18 KDV hesaplanacaktır.
Ticari araçların ilk alımında uygulanan KDV oranı %18'dir ve KDV kanunun 29. maddesine göre ticari araç alımlarında ödenen KDV'nin indirimi yapılabilir.
Kullanılmış (İkinci El) Binek Otomobil Teslimleri :
Ayrıca ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı (10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren %20) uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde KDV oranı %20'dir.
İlgili 24 soru bulundu
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı, 60 No.lu KDV Sirkülerinin “5.10.1” bölümünde, binek otomobil kapsamında bulunan araçların satışında %1 oranında, bunlar dışındaki ticari araçların satışında ise %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir.
Araçlarda KDV hesaplaması, aracın ÖTV tutarı eklendikten sonra toplam fiyatın KDV oranı eklenerek gerçekleştirilmektedir. Motor silindir hacmi ile araç satış bedeline bakılmaksızın KDV oranı, tüm araçlar için %18 olmaktadır.
Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye; yüzde 8 olan KDV yüzde 10'a yükseldi.
Fakat 29 Mart 2022 tarihli 31793 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu taşıtların ticareti ile iştigal edenlerin özel matrah uygulaması kapsamında ki satışlarına 01.04.2022 tarihinden itibaren %1 KDV yerine % 18 KDV uygulanacaktır.
29.03.2022 tarihli 5359 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 3.üncü maddesi getirilen düzenleme ile ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanmak suretiyle yapılan teslimlerde KDV oranı %1 yerine %18 uygulaması getirilmiştir.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
2023 yılı içerisinde 950.000 TL'yi aşan fiyata sahip bir aracın şirketler açısından vergi konusunda bir avantajı bulunmaz. 950.000 TL'lik bir araç almanız durumunda en fazla 440.000 TL'lik KDV ve ÖTV'yi gider olarak gösterebilirsiniz. Ayrıca bu tutarı tek seferde gider göstermeniz mümkündür.
Oto alım satım işiyle uğraşanlarda KDV oranı %18'dir. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
1-) Binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, ( Araç Kiralama, Sürücü kursu, Ticari Taksi hizmetleri v.b) bu araçları tesliminde %18 KDV hesaplanır.
KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz. KDV tutarı; aracın çıplak bedelinin üzerine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir.
Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir.
Bu araçların MARTOY Yönetmeliği'ne göre “N” sınıfı yük taşımaya mahsus araçlar kapsamına girmesi, ruhsatının kamyonet, panelvan, ticari araç olarak çıkarılmış olması, KDV indiriminden yararlanmalarını sağlamamaktadır.
ÖZET: Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca 14 Şubat 2022 tarihinden geçerli olmak üzere KDV oran uygulamasında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için uygulanmakta olan %1 oranında değişiklik yapılmadı.
ÖTV matrahı 228 bin TL'yi aşmayan araçlar için vergi oranının %45 olarak uygulanması ÖTV matrahı 228 bin TL'yi aşan ancak 350 bin TL'yi aşmayan araçlar için vergi oranının %50 olarak uygulanması
Fiat Egea Cross
Son dönemlerde özellikle en çok tercih edilen Fiat'ın Egea Cross Street 1.4 Fire 95 HP modelinin güncel satış fiyatı 812.900 TL. %80'lik ÖTV ve %20'lik KDV dilimlerine giren Egea Cross'un 301.074 TL ÖTV ödemesi ve 135.483 TL de KDV ödemesi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri