Cam damacana kullanılabilir mi? Kullanılan cam damacanalar plastik damacanalara oranla daha sağlıklı olsa da pompalama amaçlı kullanılan pompanın plastiği ve temizliği bakteri oluşumuna sebep olabilir.
Cam ambalajların tümü, zararlı kimyasalların ve toksinlerin gıdaya geçmesini önler. Camın gaz geçirgenliğine sahip olmaması da muhafaza edilen suyun yapısının bozulmasını engelleyen unsurlardandır. Özellikle içerisindeki sıvıya zararlı maddelerin geçmesini önlemek, cam su şişesi faydalarından sadece bir tanesidir.
Çünkü cam ambalaj bu ısıda çatlamakta ve kırılmaktadır. Ayrıca camın ağır oluşu lojistik açıdan büyük zorluklara neden olmaktadır. Bu nedenlerle damacanada cam kadar sağlıklı olan polikarbonat ambalajlar kullanılmaktadır.
Damacanalara göre pet şişeler daha sağlıklı
Tamamen arıtılmış bir içme suyu söz konusu olduğunda ise, damacana sulardaki arıtma sistemleri çok daha gelişmiş olduğundan, daha iyi bir hijyen sağlanması söz konusu olmaktadır. Damacananın hijyeninin sağlanması koşuluyla, damacana suyu daha sağlıklı diyebiliriz. Bu nedenle cam damacanalar çok sık kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Camın yapısının doğal oluşu ve kanserojen madde içermemesi bakımından suyu korumaya en elverişli olan malzemedir. Cam damacanalar suyun kokusunu, tadını ve aromasını değiştirmedikleri için içilen sudan lezzet alınmasına yardımcı olmaktadırlar.
1971 yılında Şaşar bölgesindeki doğal kaynak suyunu Türk tüketicisiyle buluşturan Çamsu, Tahtalı Barajı'na 7 km uzaklıktaki 8. 910 metrekarelik su kaynağından tüketicilere şişeleme hizmeti vermeye başladı.
Cam damacana kullanılabilir mi? Kullanılan cam damacanalar plastik damacanalara oranla daha sağlıklı olsa da pompalama amaçlı kullanılan pompanın plastiği ve temizliği bakteri oluşumuna sebep olabilir.
Cam damacana içerisine limon suyu sıkarak bir diğer yöntemi uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu yöntem, limon sıkıldıktan sonra kaynar su eklenmesi ile devam eder. Bu karışımı 1 gece boyunca şişe içerisinde bekleterek şişeyi yıkayabilirsiniz. Bunun sonucunda damacana yosun temizleme işlemi gerçekleşecektir.
SUDER Başkanı Adnan Çavuş tarafından yapılan açıklamada; damacana suların tüketiciye ulaşımındaki en güvenli yolun polikarbonat ambalaj malzemesi olduğu; bu alanda yapılan bilimsel araştırma sonuçlarının da Bisfenol A (BPA) içeren şişelerin güvenilirliğini desteklediği vurgulandı.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Cam şişe en sağlıklı malzeme olarak bilinir. Hem yiyecekleri hem de sıvıları çeşitli saklamanın en sağlık yoludur. Cam şişe içindeki malzemeye koku aktarmadığından, şişede bulunan suya koku veya tat sinmez. Cam malzemenin kötü yanı ise kırılabilir olması.
Ürün ambalajlarken en sağlıklı ve doğal yöntem cam şişe kullanımıdır. Muhafaza ettiği ürünün tadında veya aromasında bir bozukluk meydana getirmez. Özellikle şeffaflığı sayesinde içerisindeki ürünü rahatlıkla görmemizi sağlar. Dolayısıyla ürün ambalajlarında cam kullanımı oldukça kıymetlidir.
Dünyada her gün insanlar yüzlerce ton cam atığı üretiyor. Ancak kullanılmış şişeler, kavanozlar ve parfüm şişeleri geri dönüşüm işlemi sonucunda yeniden kullanılabilir.
Cam Şişe Neden Tercih Edilmeli? Cam ambalajlar, içerisindeki ürünün tadını, kokusunu, aromasını değiştirmeyecek şekilde tasarlanmaktadır. Özellikle kaynak suları doğadaki en saf ve doğal haliyle masalarınıza gelmektedir. Plastik ambalajda, tetrapakta içerken hissettiğiniz plastik tadını camda almayacaksınızdır.
Su şişelerini gün içinde buzdolabında ya da güneş görmeyen serin bir ortamda bekletmek gerekir. Pet şişelerin tekrar kullanımı uygun değildir, cam şişeler her kullanımda deterjan ile yıkanmak koşulu ile süresiz tekrar kullanılabilir."
Cam şişeye limon suyu sıktıktan sonra kaynar su ekleyebilirsiniz. 1 gece beklettikten sonra çalkalayarak yosundan kurtulabilirsiniz. Cam şişeye deterjan, limon ve karbonat ekledikten sonra çalkalayabilirsiniz. Bu sayede yosunlar yüzeye çıkar ve temizlenmesi de kolay olur.
– Bazı uzmanlar suyun şişede saklanmasını da önermiyor. Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz.
Damacanalarda yaşanan yosun ve küf gibi kalıntıların, su markalarından kaynaklanmadığı ve eve servis yapan online uygulamaların depolarında muhafaza şartları sebebiyle bu durumların yaşandığı belirtildi.
Açılmış pet şişe ve damacanaların içerisindeki suyun uzun süre tüketilmemesi durumu suyun bayatlamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar.
Sebil ile kullanıma uygundur, Pompa ile kullanılabilir.
Antifirizli cam suyu, donmadan -30 derece veya daha düşük sıcaklıklara dayanmasını sağlayan, tipik olarak etilen glikol ve metanol gibi bir antifriz katkı maddesi içerdiğinden, özellikle soğuk havalarda tercih edilmesi gereken cam suyu çeşididir.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri