Ocak, Subat-Gücük, Mart-Yelin, Nisan-Açaray, Mayis-Gülay, Haziran-Bozaran, Temmuz-Biçim, Agustos- Derim, Eylül-Verim, Ekim, Kasim, Aralik...
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir.
Günümüzde kullandığımız ay isimlerinin geldikleri yerler de karışık. Hicri takvimdeki Arabi ay isimlerinin bugün hiçbirini kullanmamamıza rağmen yine de Şubat, Nisan, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarının isimlerinin kökenleri Arapça ve Süryanice, Kasım ayının ise Arapça.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Ekim, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 10. ayı olup 31 gün çeker.
İlgili 41 soru bulundu
Temmuz, Jülyen ve Gregoryen Takvimleri'ne göre 31 gün çeken ve yılın 7. ayını oluşturan bir ay.
Kasım, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 11. ayı olup 30 gün çeker.
İkinci ay Şubat ayıdır. 3. ay hangi ay? Üçüncü ay Mart ayıdır.
Yılın aylarından, Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım 30 gün sürmektedir. Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık 31 gün sürmekte olup Şubat 28 gündür.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
şubat {özel isim}
Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker.
Pazartesi, haftanın pazar ile salı arasındaki günü. "Pazardan sonraki gün" anlamına gelen "pazar ertesi" sözcüklerinin birleşmesiyle türemiştir.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Aralık ayı yine ismi kanunla değiştirilen aylardandır. Eski ismi Kanun-i evvel (1.Kanun) idi. Eski yıl ile yeni yıl arasında kaldığı için aralık adı verilmiştir. Roma'da December ''decem''den onuncu manasına gelmektedir.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Aralık, Gregoryen takvime göre yılın 12. ve son ayı olup 31 gün çeker.
Haziran ayı takvime göre altıncı aydır. Yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen Haziran ayı Mayıs ayından sonra Temmuz ayından önce gelmektedir.
Ağustos ayı Miladi Takvimi'ne göre sekizinci aydır. Ağustos ayı yaz mevsiminin son ayıdır.
Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker.
Ana evreler; Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri iken, ara evreler ise şişkin ay ve hilaldir.
Ocak ayı Gregoryen ve Jülyen takvimlerinde yılın ilk ayıdır.
Yalnız, 1944 sonunda değin teşrinievvel, teşrinisani, kânunıevvel ve kânunısani biçiminde kullanılan dört ayın adı, 10 Ocak 1945'te kabul edilen 4696 sayılı yasayla ekim, kasım, aralık ve ocak olarak Türkçeleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri