“Andolsun, Allah'ın Resulünde sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” ayetiyle vurgulanmıştır. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene(güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene (güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Peygamber Efendimiz (asm)'in Muhammed ve Ahmed ismi Kur'an-ı Kerim'de beş defa geçmektedir: Dört defa “Muhammed” olarak, bir defa da “Ahmed” olarak. Muhammed olarak Al-i İmran Suresi, 144; Ahzab Suresi, 40; Muhammed Suresi, 2; Fetih Suresi, 29; Ahmed olarak da Saf Suresi, 6. ayette geçmektedir.
Muhammed (s.a.v) bir kişi konuşurken o kişi yüzünü çevirmediği sürece kendisi de yüzünü çevirmezdi.'' Peygamberimizin bu davranışı onun insanlara vermesi özelliğiyle ifade edilir. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Güneşi sağ elime, Ay'ı da sol elime koysalar yine de yolumdan dönmem.” buyurarak ve kararlılığını dile getirmiştir.
Kehf suresinin 110. ayeti şöyledir: “De ki: Ben de sizin gibi bir insanım. Benim sizden farkım, Tanrınızın tek bir Tanrı olduğu gerçeğinin bana vahyedilmiş olmasıdır. Artık kim Rabbine kavuşmayı ümit ediyorsa, Rabbine yaptığı ibadette kimseyi O'na ortak koşmasın, iyi ve yararlı işler yapsın.” (Kehf/110).
İlgili 36 soru bulundu
Ve Allah'ın kendilerine imtihan için emanet verdiği mallarında, yardımisteyen fakirlerin ve yardıma muhtaç oldukları hâlde dilenmekten çekinen yoksulların da hakkı olduğunu bilir, onların payını mutlakaayırırlardı. Mallarında, Mahrumlar / Yoksunlar ve İsteyenler için bir hak vardır.
Buna göre –yukarıdaki âyetler de dikkate alındığında– Resûlullah'ın onlara şu gerçeği bildirmesi istenmektedir: İnanıp kabul etmenin temel şartı, kulağıyla dinleyip aklıyla değerlendirmektir; bu olmadan inanma gerçekleşmez, inanmayana Hz. Peygamber'in dahi yapabileceği bir şey kalmaz.
Kahkaha ile gülmez, tebessüm ederdi. Sevinçli bir işle karşılaştığı zaman şükür secdesi yapardı. Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı.
Peygamberimiz insanlara çok değer verir, insanlarla iç içe yaşar, onlardan biri gibi hayatını devam ettirirdi. İnsanlarla karşılaştığı zaman ilk selam veren kendisi olurdu; tokalaşır, hal ve hatırlarını sorardı. Söylenenleri dikkatle dinler, muhatabı ayrılmadıkça yüzünü ondan çevirmezdi.
Ayetinde Allah “Üsve-i Hasene” kullanmıştır. Üsve-i Hasene'nin anlamı güzel örnektir. Allah Resulallah (s.a.v. )'i güzel örnek olduğu için bu yönünü vurgulamıştır.
Âyette Hz. Muhammed'in fâni, İslâm'ın ise bâki olduğunu, bu sebeple, o ölse dahi müslümanların bunu sükûnetle karşılayıp dinlerine bağlı kalmaları, düşmanlarıyla sürdürdükleri savaşta sebat etmeleri gerektiği hatırlatılmaktadır. Müteakip âyetin sonundaki “Allah şükredenleri ödüllendirecektir” cümlesi buna işaret eder.
Peygamberin hanımlarına, babalarından, oğullarından, erkek kardeşlerinden, erkek kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, mü'min kadınlardan ve sahip oldukları cariyelerden ötürü bir günah yoktur. Ey Peygamber hanımları! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, her şeye hakkıyla şahittir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi.
Hadis, Kur'an-ı Kerim'i insanlara açıklar.
Cevap: Kim Allah'a ve Resul'üne itaat eder, Allah'tan korkar ve O'na karşı gelmekten sakınırsa işte onlar (Allah'ın rızasını) kazananların ta kendileridir. (Nur suresi, 52. ayet) Yukarıdaki ayeti Peygamberimizin teşri görevi açısından yorumlayınız.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
Muhammed'in paylaşmak, yardımlaşmak, az konuşmak, sabırlı olmak gibi konularda gösterdiği örnek davranışların tamamına sünnet denir. Hadis peygamber efendimizin söyledikleri, sünnet ise yaptıklarıdır.
Muhammed'in söz ve davranışlarına hadis denir. Hadis veya hadîs-i şerif, lügatte söz, haber, sonradan vücuda gelen şey anlamına gelen hadis dînî terminolojide bir rivayet zinciri ile İslâm Peygamberi Hz.
Mü'min Suresi 65. Ayetinin Meali (Anlamı):
O ezelî ve ebedî hayat sahibidir. O'ndan başka ilâh yoktur. Öyleyse her türlü şirk ve gösterişten uzak durup ibâdet ve taati yalnız Allah'a has kılarak O'na yalvarın! Bütün övgüler ve yücelikler Âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
Görüldüğü üzere bu âyetlerde kâfirlerin Kur'an'ı anlamak istemeyişleri tasvir edilmekte ve Kur'an çağrısına karşı söz anlamayan, sadece bir bağırtı duyan hayvanlar gibi davrandıkları haber verilmektedir. Ancak kâfirlerin sergilediği bu durum sadece Kur'an'a mahsus değildir: Fussilet Suresi tefsiri için tıklayınız...
“Her göğe işlevini ilham etti” cümlesi, kozmik sistemlerin Allah'ın iradesiyle kurulup işlediğine işaret eder. “Biz, yakın semayı kandillerle donattık” anlamındaki cümle ise gök yüzünün, çıplak gözle izlenebilen yıldızlarla bezeli görüntüsünün tasviridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri