Genellikle aracınız 8 ila 10 bin km yaptıysa motor yağını değiştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Dilerseniz, motor yağınızı değiştirmeden aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu zaman içerisinde aracınızın arızalanmasına sebep olacaktır.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Zamanında değiştirilmezse motoru temizleyen ve koruyan yağ kirlenmeye ve görevini yerine getirememeye başlar. Kirlendikçe koruyucu özelliğini yitirir, hareketli parçalar aşınır ve aracın motoru bozulmaya ve performansı azalmaya başlar.
Yağ uzun süre kullanıldıkça özelliğini kaybeder ve bir zift haline gelir. Bu motor parçalarının aşırı yıpranması gibi sonuçlar meydana çıkarır.
Araç yağ değişimi zamanında yapılmazsa ilerleyen süreçlerde yüksek maliyetlere neden olabilecek hasarların ortaya çıkması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Motor yağ değişimi geçerse aracın çekiş gücü zayıflar ve aracın hareket etmesi sırasında aracın motorundan ses gelebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Bakımda bir ay gecikme hiç sorun değil ama minimum seviyenin altına düşen yağ ciddi sorunlar açabilir. Miktar olarak min altı sürmek muhakkak zararlara yol açacak veya zararların kapısını aralayacaktır. Yağ ömrü konusunda ise önerilen km dolmadıysa 1 yıldır.
10 bin bakımı olarak tabir edilen bu bakımda yağ, yakıt, polen, hava filtreleri kontrol edilir ve bakımları yapılır. Motor yağı da yine bu bakımlarda değiştirilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motor yağı, karmaşık yapısı ve etkinlik kaybı nedeniyle zamanla bozulabilir. Bu nedenle, motorunuzun sağlığı için yılda en az bir kez düzenli kontroller ve yağ değişimleri şarttır. Motor yağının bozulmasına neden olan birçok faktör vardır.
Ancak genel olarak, bakımın 1 ay gecikmesi ciddi bir problem yaratmazken, bakımın sürekli olarak ertelenmesi bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bakımın 1 ay gecikmesi durumunda dikkate almanız gereken noktalar: Motor Yağı: Yağ değişimi gecikirse, motor yağı zamanla kirlenebilir ve viskozitesini kaybedebilir.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır. Gres yağlarında ise son kullanma tarihi 15 (on beş) yıldır.
Castrol 5 30 Yağ Kaç Km Gider? Hafif binek araçların kullanımı için uygun özelliklere sahip olan motor yağının 5 litresi ortalama 20.000 km yol gider.
Motor yağının raf ömrünü belirleyebilmek için ambalajının hiçbir şekilde açılmamış olması gerekir. Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir. Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır.
Motor yağı araca ilk eklendiğinde altın rengine sahiptir. Daha sonrasında yağın siyah renge döndüğünü ve içinde partiküller olduğunu görebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda yağınızı değiştirmenize gerek yoktur.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
10.000 bakım olarak ifade edilen standart periyodik bakımlarda filtre ve yağların değişimi yapılmaktadır. Yağ, hava, polen ve yakıt filtreleri ile motor yağı değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra araçların donanımlarında bulunan parçaların ön - arka balata ve süspansiyon kontrolü, silecek değişimi yapılmaktadır.
Benzinli ve dizel araçlarda 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılması önerilen araç bakım işlemi hibrit tipindeki araçlar için 15 bin km'de bir biçiminde yapılır. Çok fazla yol yapan bir araç kimi zaman yıllık bakım minvalindeki işleme bu sebepler ile birden fazla muhatap olmalıdır.
15.000 km'de bir Değiştirmek
Otomobilinizin üreticisi sentetik yağ önerirse veya geçiş yapmaya karar verirseniz, yağ değişimleri arasında 15.000 km veya daha fazla yol gidebilirsiniz.
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri