Mevsimsel depresyon hangi aylarda görülür? Mevsimsel duygu durum bozukluğunun kış ve yaz mevsiminde görülen iki alt tipi vardır. Fakat mevsimsel duygu durum bozukluğu, kış mevsiminde daha sık görülmektedir. Kış depresyonu; sonbahar aylarında başlamakta ve kış aylarında etkisini artırmaktadır.
Çoğu durumda mevsimsel depresyon belirtileri sonbahar ya da kış mevsiminde başlar, ilkbahar ve yazın güneşli günlerinde ortadan kaybolur. Aynı belirtiler bazı kişilerde ilkbahar ve yaz mevsimlerinde de kendini gösterebilir. Her iki durumda da belirtiler hafif başlar, mevsim ilerledikçe şiddeti artar.
Soğuk, karanlık ve yağışlı havalarda ruh haliniz alt üst oluyorsa kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Kış depresyonunu, klinik depresyon durumundan ayıran en büyük özellik, belli bir dönemde yaşanmasıdır.
İlkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel depresyon semptomları hafifler veya kaybolur. Bu nedenle, mevsimsel depresyonun süresi tipik olarak birkaç ay ile sınırlıdır ve mevsim değişikliklerine bağlı olarak değişebilir.
Mevsimsel değişikliklerle eş zamanlı olarak duygu durum da değişiklikler olur. Her yıl aynı zamanda başlar ve biter. Çoğunlukla kış depresyonu sonbaharın sonu ya da kış aylarının ilk başlarında başlar ve bahar veya yazın güneşli günlerine kadar devam eder.
İlgili 36 soru bulundu
Mevsimsel depresyonun tedavisinde antidepresanlar ve D vitamini takviyesinin yanı sıra ışık (fototerapi) ve bilişsel davranışçı terapiye de başvurulmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, mevsimsel depresyonun tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Yaz depresyonu olsa da, kış hüznü kadar tipik değildir. Çalışmalar tüm ruh hastalıklarının kış aylarında daha da kötüleştiğini doğrulamaktadır. Psikiyatrik sorunlar ve anksiyete ile ilgili aramaların da kış aylarında zirve yaptığını gösteriyor.
Stres faktörleri, herhangi bir psikiyatrik hastalığı tetiklediği gibi depresyonu da tetikler. Deprem, fiziksel taciz, cinsel taciz, askerlik, doğum bu stres faktörlerinin başında gelir.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon mevsim evresi bittiğinde insanlar genellikle iyileşir ve normal işleyişlerini geri kazanırlar. Atipik Depresyon: Atipik depresyonda olan kişilerde ani duygu değişimlerinin yanı sıra, İştah artışı Ani kilo alma.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken, distimi, çok daha uzun sürer.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Artan sıcaklıklar ruhsal hastalıkları tetikliyor
Hava sıcaklığındaki artışların en çok anksiyete bozukluklarına neden olduğunu söyleyen Tuğçe Denizgil Evre, nem oranındaki artışların da panik bozukluğu olanlar için huzursuzluk hissi yarattığını, bu kişilerin atak geçirme sıklığının da artabildiğini belirtti.
Depresyon tedavisinden sonra kişide ilk önce fiziksel belirtilerde iyileşme görülebilir. Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir.
Tedavi edilmemiş bir depresif atak yaklaşık 6-13 ay sürer. Eğer 3 aydan önce antidepresan tedavi kesilirse, hemen her zaman belirtiler geriye döner. Başlangıç tanısı major depresyon olan hastaların yaklaşık %5-10'unda ilk depresif ataktan 6-10 yıl sonra manik atak ortaya çıkar.
En belirgin özelliği yaşamdan zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar.
Depresyon ve antidepresan tedavisi ciddiye alınmalı. Beyindeki etkinin uzun vadeli olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılmalı ki beyindeki o biyokimyasal denge değişebilsin. O denge stabil hale geldiğinde doktor kontrolünde azaltarak kesilmeli.
Sorunlar kronikleşmeden başvurulduğunda hafif derecede bir depresyonu, ilaç tedavisi olmadan sadece psikoterapi ile çözmek mümkün olabilir. Araştırmalar tedavi sonlandıktan uzun süre sonra bile kişilerin halen psikoterapide kazandıklarından fayda görmeye devam ettiklerini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri