Canlı doğuranlar denince lepistes, plati, kılıçkuyruk ve moli gibi balıklar akla gelir. Canlı doğuran akvaryum balıklarının yumurtaları dişinin üreme açıklığı bölgesinde bulunan bir kese içinde döllenir. Kuluçka dönemini burada tamamlayan yumurtalar burada açılır ve yavrular dışarıya atılır.
Günümüzde en çok bilinen ve en çok yetiĢtirilen canlı doğuranlar akvaryum balıklardır. Canlı doğuranlar denince lepistes, plati, kılıçkuyruk ve moli gibi balıklar akla gelir.
Bazı balıklar doğurarak çoğalabilir. Süs balıklarında ise birçok balıkta olduğu gibi yumurtlama yapma vardır. Süs balığının üremesini istiyorsanız eğer kullanışlı bir akvaryum almak gerekmektedir.
CANLI DOĞURANLAR
Sadece yumurtanın olgunlaşması ana karnında olur ve yumurta vücuttan atılır iken çatlar ve bunun sonucu bir doğum gibi izlenir. Böylece olayın yalancı bir doğum niteliğinde olduğu anlaşılır. Akvaryumlara alınan canlı doğuran balılar grubundan 4 familya dile getirilebilir.
Balıklar çoğunlukla yumurtlayarak üremektedir. Fakat bir takım balıkların doğurduğu da bilinmektedir. Yunus, balina gibi balıklar doğurarak üreyen balıklardandır.
İlgili 33 soru bulundu
Sarı Prenses Balıklarında Çiftleşme
Erkek balıklarda ana yüzgeçte bulunan benekler dişilerin ağzındaki yumurtaların döllenmesine yardımcı olur. Dişi ise erkekteki beneği yumurta zannederek almaya çalışırken erkek spermlerini dişinin ağzındaki yumurtalara bırakır.
Yumurta dökerek ürerler. Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar.
Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur.
Döllenme ana karnında olur. Yaklaşık 28gün sonra yavrular doğar ve dişi 1 aylık periyotlarla yavrulamaya devam eder. İlerleyen doğumlarda 100-200 yavru verebilir.
Balığın dayanıklılığına, genetik kalitesine, su sıcaklığına, iyi beslenmesine bağlı olarak 20-40 gün gibi bir gebelik döneminden sonra gelişkin yavrular yumurtlar. Dişi yumurtlamadan sonra iyi beslenmelidir, mümkünse canlı yem (yetişkin artemia, su piresi) kullanılmalıdır.
Köpek balığı nasıl ürer; köpek balığı üremesi çiftleşme sonucu iç döllenme ile meydana gelmektedir. Yavrular döl yatağında yumurtadan çıkarak gelişimlerini tamamlar ve canlı olarak doğarlar. Bazı köpek balıkları da yumurtlayarak üremektedir. Bu yumurtalar kuş yumurtası büyüklüğünde esnek yapılı kapsül içindedir.
Erkek, dişi yumurtlar yumurtlamaz yumurtaları döller.
Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır. Enzim niteliğinde olan bu salgılar yumurta kapsülünü inceltir ya da eritir. Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır.
6-Canlı Doğuranlar:
Bu üreme yönteminde, döllenme dişi balığın bünyesinde olur.Yumurtalar anne karnında gelişir.Doğuran balıklar belli aralıklarla, 30-300 kadar yavru dünyaya getirirler.Yavrular peşisıra dişi üreme organı olan vent' ten çıkarlar.
Evlerde beslenen balıkların yaşam süresi ortalama beş ile yedi arasında değişmektedir. Sazangiller ailesinden olan tatlı su balıkların ömürleri ise 15 ile 20 sene aralığındadır. Bu süre yaşamlarını sürdürdükleri alana göre değişebilmektedir.
Doğum zamanı yaklaştıkça moliniz tenha yerlerde kalmayı tercih edecek ve saklanacaktır. Bu doğumun yaklaştığının göstergesidir. İçgüdüsel olarak yavruları avcı balıklardan korumaya çalışır. Bu durumda molinizi doğum tankına veya yavrulağa ayırmanız gerekir.
Melek Balığı Genel Özellikleri
Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 25 derece olmalıdır. Yarı agresif balıklardır. Derin ve geniş sularda yüzmeyi severler. Ortalama 10 yıl ömürleri vardır.
İlk olarak canlı doğuran familyası mensubu her tür ortalama bir aylık (30 gün) bir gebelik süresi geçirirler.
Önerilmez. Moliler ve japon balıklarının istediği sıcaklık değerleri farklıdır. Ayrıca bir süre sonra ölü veya tek gözlü-kuyruksuz bir moliniz olabilir.
Büyüdükçe farkla biraz daha belirgin hale gelebilir. Erkek melek balıklarının gözlerinin üzerinde ufak bir çıkıntı bulunur. Aynı şekilde kafalarında da bu ufak çıkıntıya rastlanır. Tüm erkeklere olmasa da bazı erkeklerde bu çıkıntı dikkat çekici boyutta olabilir bu sayede balığın cinsiyeti daha net belli olur.
çıkan akvaryum balıkları ilk iki üç gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarıfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler.
Japon balıkları canlı doğurmazlar yumurtlarlar.Japon balığı üretmek çoğu kişinin söylediği kadar zor değildir. Aşağıdaki link e bakmanızı tavsiye ederim. Japon balığının hamileliği ise şöyle anlaşılır;Karnı biraz şişer,yumurtlamaya hazır olduğunda tüpçük çıkarır,erkekler tarafından kovalanır. Sağlıklı balıklar.
Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Japon balıklarında cinsiyet ayrımı yapılırken karın, gövde ve kuyruk kısımlarına bakılır. Erkek Japon balığının dişi olanlara göre kuyrukları daha uzundur. Dişi Japon balıklarının ise gövdeleri daha uzun ve karınları şişkindir.
Japonlar iki gün aç kaldıkları için birbirlerini yemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri