Gündüz vakti başlayan hacze gece vakti devam edilebilir. Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti haciz yapılabilir. Gece vakti tebligat yapılabilir.
Gece iş görülen yerlerde ise bu düzenlemenin aksine haciz yapılması mümkündür. Ayrıca gündüz başlanılmış ve bitirilmemiş haciz gece tamamlanır ve borçlunun mal kaçırdığının anlaşılması halinde de gece haciz yapılabilecektir.
Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti dahi haciz yapılması caizdir. Bir borçlu hakkında kanunda gösterilen sebeplerden dolayı icra talik edilmiş veya konkordato için mühlet verilmiş ise, o borçluya karşı takip muamelesi yapılamaz.”
Madde Metni. Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılât haczi mümkündür.
İcra ve İflas Kanununun 51 inci maddesinde gece vakti “güneşin batma- sından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devre” olarak tanımlanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
İİK'nun 51. maddesinde; “Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür.
Gündüz vakti başlayan hacze gece vakti devam edilebilir. Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti haciz yapılabilir. Gece vakti tebligat yapılabilir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
İcra dairesinden kişiye borcunu ödemesine ilişkin bir tebligat gelmesi halinde borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığının göstergesidir. Evde aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayan eşyalar hacze kabil değildir. Örneğin buzdolabı, yatak gibi eşyalar haczedilemez.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Kol saati, bir ziynet eşyası olarak görülür ve ilgili kanunlarca haczedilip değerinden satılarak borca sayılabilmekte. Kol saati, borcun vadesinde ödenmemesi durumunda tıpkı diğer malların haczi gibi kolaylıkla el konulabilecek bir eşya olarak görülmekte.
“Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibarenbir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz.
Kural olarak gece vakti hiçbir icra takip işlemi yapılamaz ancak gece kulübü, bar, sinema, tiyatro gibi gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür.
Haftasonu icra gelmez. Haftaiçide akşam 5-6dan sonra mesai bittiği için icra memurları gelmez.
Aile Evine Haciz Gelir Mi? İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Bunun yanı sıra evde kullanılan ürünlerden birden fazla olması durumunda bunların fazla olanları haczedilir. Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
"Haczi yapan memur, borçlunun üzerinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınırsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet istimal edilebilir."
İcra dairesi açılış saati hafta içi 08.00 olarak belirlenmiştir. Mesai saati başlangıcından itibaren icra dairesinin yetkileri arasında olan tüm işlemler yapılabilir. İcra dairesi çalışma saatleri dâhilinde düzenlenen öğle arası 12.00 ila 13.00 arasındadır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır. Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.
İcra ve İflas Kanunu m. 55 gereğince borçlu kendisine mümessil tayin edemeyecek derecede ağır hasta ise icra takip işlemleri belirli bir süreliğine ertelenebilecektir. Ağır hastalığın resmi belge ile tahakkuku lazımdır.
İİK'nun 82/12. maddesinden kaynaklı haczedilmezlik şikayeti, aynı Kanun'un 16/1. maddesine göre 7 günlük süreye tabidir. Şikayet süresi haczin öğrenildiği tarihten itibaren başlar.
İcra mahkemesi, borçlunun gösterdiği belgeden, (icra takibinin kesinleşmesinden sonraki dönemde) alacaklının borçluya bir süre verdiği kanısına varırsa, icra takibinin ertelenmesine (talikine) karar verir. İcra mahkemesi, kararında, takibin ne kadar süre için ertelendiğini bildirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri