Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Bıçak taşıma mevzuatında bıçağın namlu uzunluğuyla ilgili bir kısıtlama ya da serbest bırakma yoktur. Yasa, bıçağın yapılış amacına göre yasaklamaya veya serbest bırakmaya karar vermiştir. Bu nedenle 5 cm uzunluğunda bir namlusu bile olsa, saldırı amaçlı bir bıçak taşıyamazsınız.
Madde 5 – (Değişik: 12/6/1979 – 2249/6 md.) Yurda sokulması ve yapımı yasaklanan ve 4 ncü maddenin 1 nci fıkrası kapsamına giren bıçak ve aletlerin satılması, satınalınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.
Yasak Bıçaklar ve Diğer Aletlerle İlgili Suçlar ve Cezaları: 6136 sayılı Kanunu'nun 4. maddesine göre; kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere ...
6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen "Kelebek" ve "Sallama" diye tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen çeşitli bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı olarak taşınmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin karar aldı.
İlgili 38 soru bulundu
Kabahatler Kanunu'na göre 189 TL idari para cezası kesilir.. Bu cezalar çakı, muşta, bıçak, sopa, delici, kesici ve zarar verecek bütün aletler için geçerlidir.
Sıkıntı olmuyor. Cebimde her zaman isviçre çakısı taşırım ve karakola bile giriyorum.
Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a aykırı şekilde çakı taşımak suç oluşturabilir. Kanuna göre, belirli boyutlardan büyük çakıları taşımak, kamu düzenini bozmaya yönelik bir eylem olarak kabul edilir ve suç teşkil edebilir.
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk ceza hukukukuna göre suç teşkil eden bir eylemdir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
Çakı taşımak başlı başına suç teşkil etmemektedir ancak saldırı ya da savunma amaçlı kullandığınzda eylem suç teşkil edecektir.
Güvenlik güçleri suç aletine el koyacak. Polis; yer, zaman ve taşıyan kişinin suç eğilimi gibi kıstasları dikkate alarak, bıçak ve sopa gibi yaralayıcı alet taşıyan kişileri savcının talebine göre gözaltına alabilecek. Bu kişiler 3 aya kadar hapis ya da idari para cezası istemiyle yargılanacak.
Aynı zamanda yine 6136 sayılı kanun üzerinden bakıldığı vakit, suç teşkil eden aletler ayrıca cezalandırılmaktadır. Saldırı ya da savunma amaçlı ele alınan bıçak ve benzeri kesici aletlerin günlük yaşam içerisinde taşınması yasaktır.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
zaten orda bicak kullanmayi ve kullnadirtmamayi da ögreneceksin. 1 cm lik bir civi ile bir insani öldürebilirsin. 7 cm lik bir bicak ile cok sey yapabilirsin.
Şu an Türkiye gibi çoğu ülkede yanında taşınması yasaktır. İç tarafı keskin olup saplama işine oldukça uygun biçimde tasarlanmıştır. Öyle ki herhangi bir canlıyla teması halinde çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
Sonuç olarak kuru sıkı tabanca taşımak suç değil kanunda belirli usullere tabidir. O usullere aykırı taşınmaması durumunda ise suç oluşmamakta birlikte kabahat olmakta ve idari para cezasını gerektirmektedir. .
Havalı tabanca taşıma ve bulundurma cezası konusunda ilgili kanunlarda bir suç teşkil etmediği görülmektedir. Fakat şunu belirtmekde fayda var; oyuncak tabanca olsa dahi belinizde taşımanız yasaktır.
Kabahatler Kanunu'na göre delici, kesici, öldürücü, yaralayıcı alet taşıyan kişiler işleme tabi olup, söz konusu kişilere 189 Türk Lirası para cezası ya da Adli Sicil Kayıtları incelenerek ya da hal ve şartlara göre kişinin saldırıda kullanma amaçlı bulundurma durumuna göre 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir.
1-) “Kama, hançer, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar…”; 2-) İle, salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.”
Bıçak modelleri arasında yer alan ürünlerden biri de İtalyan sustalı bıçaklardır. Sustalı bıçak bir yay yardımı ile açılarak otomatik bir şekilde kilitlenen bıçaklardır.
Baston içine saklanabilen şiş ve bıçaklar, kalem içi bıçaklar buna örnek verilebilir. Tekrarlıyoruz; boyutu önemli değildir. Yani, kısaca; araçta bıçak bulundurmak, eğer kurallarına uyarsanız yasak değildir. Bu kuralların neler oluğunu yukarıda çok net ve kısa bir şekilde anlattık.
Çakılar genellikle ihtiyaç anlarında kolaylıkla çıkarılabilen kılıflarında yada saklama kaplarında muhafaza edilir.
TÜRKİYE'deki alışveriş merkezlerinin çoğu, belinde ruhsatlı silahı olan müşterilerinin girişine izin veriyor. İstanbul'daki Kanyon, Cevahir ve Galleria, ruhsatı olsa dahi müşterilerini silahla içeri almıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri