Botoks kas gevşetici bir ilaçtır. Kas içi enjeksiyon şeklinde uygulanır. Uygulamayı sadece dermatolog, plastik cerrah ve medikal estetik sertifikası almış uzman doktorlar yapmaya yetkindir. Asla doktor olmayan bir kişi botoks yapamaz.
Hamile kadınlar ve emziren annelerin botoks yaptırmaması gerekir. Özellikle gebelik döneminde uygulanan botoksun, çocukta beslenme bozukluğuna neden olduğu düşünülmektedir. Kas hastalığı olanların kesinlikle yaptırmaması gerekir. Ayrıca aminoglikozid grubu ilaç kullananlar ile botoksa alerjisi olanlara uygulanmaz.
Botoks uygulaması şu kişiler için uygun değildir: Sinir-kas sistemine ait hastalığı bulunan kişiler (Eaton-Lambert sendromu gibi), Hamile kadınlar, Emziren anneler.
“Herkese aynı botoksu yapamazsınız. Bu kişinin yüzüne, en çok kullandığı mimik kasları, yüz kaslarının dengesi/ya da dengesizliği göz önüne alınarak yapılması gereken bir uygulamadır. Hatta kişinin mesleği bile nasıl bir işlem yapacağınızı belirleyen bir faktör olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Doktor olmayan kişilere işlem yaptırmayın.
Botoks, dolgu gibi işlemler, en doğru şekilde uzmanlık alanı deri olan Plastik, Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzmanları ve Dermatoloji uzmanları tarafından yapılabilir. Bu kişiler, size bu uygulamaları yapabilmek için 12 sene tıp eğitimi almış kişilerdir.
Yani botoks işlemini yüz estetiği alanında uygulayabilmek için, hekimlik sıfatına sahip olmanın yanısıra, bu uzmanlık dallarında eğitim görmüş olmak da bir zorunluluktur.
Uygulamanın yapılmasından sonraki 1 haftalık süre sonrasında botoks tam etkilerini göstermelidir. Yani 1-2 haftalık süreçte uygulama sonrası beklentilerin altında bir sonuçla karşılaşmışsanız doktorunuza bu konuda danışmanız gereklidir. Ayrıca botoks etkisi uygulandığı bölgelere göre farklılaşabilmektedir.
Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama ve sonrasında morarma görülebilir. Bu morluklar birkaç gün içinde geçer. Nadir de olsa geçici doku zedelenmesi, his kaybı görülebilir. Yine nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir, fakat bu geçici bir durumdur.
Botoks uygulaması yapıldıktan 2 gün sonra etkisini göstermeye başlar. Arzu edilen hali alması 10 günü bulur. İlk uygulamadan sonra 4 ayda bir sonraki uygulamalarda 6 ayda bir düzenli seanslarla etkisi daha uzun süre korunabilmektedir.
Uzun ya da kısa vade de hiçbir zararlı etkisi görülmemiştir. Botoks sinirlerin kaslara gevşeme ya da kasılma mesajını iletebilme kabiliyetini azaltarak etki eder.
Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır. Yanlış uygulamalarda yan etki değil ama, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Botoksun etkisini yok ederek bu durumu düzeltecek herhangi bir ilaç yok. Böyle bir durumla karşılaşıldığında etki süresinin dolmasını beklemek gerekir.
ABD'de yapılan bir araştırmada, kırışıklıkların giderilmesinde uygulanan Botox tedavisinin, enjekte edildiği bölgeden beyne hareket edebileceği ortaya çıktı.
Botoks sonrası göz kapağı düşmesi, ilaca karşı olası bir olumsuz reaksiyondur. Botoks sonrası göz kapağı pitozu Botoksun yakındaki kaslara istenmeyen biçimde yayıldığında bu meydana gelir.
Bunlar ilacın uygulama yeri dışına yayılması sonucu oluşmaktadır. Yutma, konuşma ve solunum güçlüğü, genel halsizlik, göz kapağı düşmesi, bulanık görme, çift görme, idrar tutma problemleri, konuşma sesinin bozulması-kabalaşması nadirde olsa görülebilmektedir.
Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir.
ANTİKOR OLUŞUMU : Eğer botoksu çok sık aralıklarla yaptırıp , uygun olmayan dozlar ve uygun olmayan formlar ile yaptırırsanız vücut bu toksine karşı antikor oluşturur . Ve siz botoks yaptığınızda maalesef tıpkı antibiyotik direnci gibi botoksa karşı da antikor direnci oluşur.
Botoks uygulandığı bölgelerde etkilidir ve yeni kırışıklıklara yol açmaz.
Botoks, bir dolgu maddesi değildir. Bu nedenle Botoks yapılan bölgede şişlik ya da dolgunluk olmaz. Enjeksiyon yapılan bölgedeki kasların gevşemesi ile çizgiler, kırışıklıklar hafifler, yüz daha dingin, dinlenmiş bir görünür.
Botoks uygulanan bölgeler ve tedaviler için fiyat değişmektedir. Uygulanan doz, bölgelere göre değişiklik gösterir. Tüm yüz için ortalama fiyatı 1000 - 3000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kullanılan botoks malzemesinin türüne ve uygulama sıklığına göre yılda iki ya da bir kez gidilmesi yeterlidir. Kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için hasta zamanlamasını kendisi belirleyebilir. Kırışıklar geri döndüğünde doktorunuzu tekrar ziyaret edebilirsiniz.
Botoks, dolgu gibi tıbbi işlemlerin estetik amaçla uygulanması PREC ve Dermatoloji tipta uzmanlık dallarının çekirdek eğitim müfredatlarında düzenlenmiş olmaları itibariyle bu alandaki uzman hekimlerce icra edilebilmektedir.
Estetisyenlerin plastik cerrah olmadığına, doktor bile olmayabileceğini vurgulayan Özgür, "Bu yüzden botoks ve benzeri uygulamalar yapmakta yetkin değillerdir.
2) Botoks, dolgu gibi enjeksiyonla yapılan işlemler sadece muayenehane, poliklinik, tıp merkezi ve hastanelerde yapılabilir. Lazer, ultrason, radyofrekans, dermaroller, dermapen gibi uygulamalar sadece bu mekanlarda uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri