Hayır, istediğiniz her bölümde ÇAP yapamazsınız. ÇAP yapmak istediğiniz bölüm ile kendi bölümünüzün %50'si ortak dersler içermelidir. Örn; Mühendislik okuyan bir öğrenci Psikoloji'de ÇAP yapamaz. Ancak Mühendislik okuyan bir öğrenci, farklı bir mühendislik dalında veya sayısal bir alanda ÇAP yapabilir.
Çift Anadal Nedir? Ön lisans/lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümün/programın belirlediği tüm derslerini alarak, yönergede belirlenen azami süreler içerisinde başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda ön lisans/lisans diplomasına sahip olmalarıdır.
Çift Anadal Programına ne zaman Başvurulur? Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.
İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Hayır, istediğiniz her bölümde ÇAP yapamazsınız. ÇAP yapmak istediğiniz bölüm ile kendi bölümünüzün %50'si ortak dersler içermelidir.
Önlisans Öğrencileri Çift Anadal Yapabilir mi? Son değişikliklere göre, daha önce lisans programları arasında yapılabilen çift anadal uygulaması artık önlisans programları arasında da yapılabilmektedir. Ayrıca, bir lisans öğrencisi önlisans programında çift anadal yapabilir.
d) Genel Not Ortalaması en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler ÇAP yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla ÇAP başvurabilirler.
– Uluslararası öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt olan öğrenciler ile yurt dışından yatay geçiş ile gelen YKS başarı sırasını sağlayamayan öğrenciler başarı sırası aranan programlar arasında (Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları) Çift Anadal eğitimi alamazlar.
Özet olarak gerek çift anadal programı gerekse yan dal programı özellikle öğrencinin kayıtlı olduğu esas programın ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) üzerine kuruludur. Çift anadal programı başarıyla tamamlanırsa iki diploma alınır.
ÇİFT ANADAL YAPILABİLECEK BÖLÜMLER
Beslenme ve Diyetetik Hemşirelik, Ebelik, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Psikoloji.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
Öğrencinin çift anadala başvurabilmesi için, başvurduğu döneme kadar devam ettiği anadal programında almakla yükümlü olduğu tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,25 olması ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20'de bulunması gerekir.
Başka bir fakülteden bölümle ÇAP yapmak istersen de yapabiliyorsun.
*Ameliyathane Hizmetleri Programı öğrencileri, Anestezi Programında ve Anestezi Programı öğrencileri ise Ameliyathane Hizmetleri Programında çift anadal programına kayıt yaptırabilirler.
Merhaba, çift anadal yapıp başarıyla tamamlayabilmek elbette kolay bir şey değil. Elbette o bölüme anadal olarak kayıt yapan öğrencilere yani halihazırda bulunan öğrencileri kadar ders almıyorsunuz belki ama onların en zorlandıkları ya da bölümün belirlediği en önemli derslerden 13-14 tanesini seçip alıyorsunuz.
Aynı anda birden fazla ÇAP programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ÇAP ve YDP'ye kayıt yapılabilir. Madde9-(1)(Değişik 10.03.2021 SK 428-A/6-MH 30.03.2021-51) ÇAP, ilgili bölümlerin/programların işbirliği ile yürütülür.
Çift anadal başvurusu için öncelikle bölümde anadal programı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Her üniversitede çift anadal programı olmadığından her üniversitede bunu yapmak mümkün değildir. Daha sonra çift anadal programı başvuru tarihleri arasında gerekli şartların taşınması durumunda programa başvuru yapılacaktır.
Çift anadal programına başvuru yapan öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar olan tüm derslerini almış ve başarılı olmuş olması gerekeceğinden yatay geçişle gelen bir öğrencinin de çift anadal programına başvurabilmesi için kendi anadal programından alttan dersi olmaması gerekmektedir.
Mezuniyette iki bölümden diploma almak için iki bölümün de koşullarının gerekli sürede tamamlanması gerekir. Anadalın koşulları daha önce tamamlanmış olsa bile ikinci anadal koşullarının tamamlanması için öğrenciye birinci sınıfa başlama tarihinden itibaren toplam 10 yarıyıl süre tanınır.
70,00 – 84,99 puan aralığında olanlar teşekkür belgesi alırken 85,00 ve daha üstü bir puana sahip olanlar takdir belgesi alıyorlar.
Çift anadal programında, herhangi bir dönemde ders açılmaması veya ders çakışması gibi nedenlerle ders alamayacak olan öğrencilerin, çift anadal programı veren bölümün teklifi ve Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulunun kararıyla, o dönem için kayıtları dondurulabilir.
Çift Anadal Programında ikinci anadal için ödeme yapılma zorunluluğu var mı? Çift Anadal Programında öğrenciler ikinci anadal için ekstra bir ücret ödemezler.
Yani çift anadal ve yandal alınan ders miktarı açısından farklı; çift anadal yapan öğrenciler aynı anda iki bölüm okuyor ve iki bölümün tüm derslerini alıyor. Fakat, yandal yapan öğrenciler yandal yaptıkları bölümün programındaki sadece belirli derslerini alıyorlar. Bir diğer fark ise diploma ve sertifika.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle... Mevzuat gereği, açıköğretim ve uzaktan eğitim gören öğrenciler, çift anadal veya yandal yapma hakkı bulunmamaktadır. Ancak üniversite okurken, diğer yıl farklı bölümü de okuma imkanın var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri