'...taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. ' Yeni açıklanan yasaya göre araçlarda sadece R43 cam filmi kullanılabilir.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
İlgili 17 soru bulundu
polis gördüğünüzde bütün camları indirin basın geçin. Görevli memur aracınızda film varsa kanunen ceza yazabilir. Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
3 numara cam filminin ışık geçirgenlik oranı %55 tir. Yalnızca %40 ışık geçirgenliği olan 4 numara cam filmi ise sürücünün görüşünü çok kritik bir ölçüde engeller dolayısıyla bu tür cam filminin kullanımı yasaktır.
Cam Filmi Hakkında Yasal Düzenlemeler
Bu filmler, numara bakımından 1 numara ve 2 numara olarak isimlendirilir. 1 numara cam filmlerinin geçirgenliği 2 numara cam filmlerinden daha yüksektir ve her iki uygulamada da dışarıdan bakıldığında aracın içi görünebilir.
Ayrıca filmin iç kısımdan cama uygulanmış olması gerekir. Camın dıştan ışık yansıtma durumunda ise %15'lik sınırın aşılması istenmez. Cam filmi kalınlığında maksimum 80 um ölçü bulunurken 98 UV korumalı olması da gerekir. Cam filmlerde PVC malzeme kullanımı olması da istenmeyen durumlar arasındadır.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir.
Cam Filmi Olan Araç Muayeneden Geçer mi? Yasalara uygunsuz şekilde cam filmi olan araçlar muayeneden geçemezler. Geçirgenliği farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar hiçbir halde muayeneden olumlu sonuç alamazlar.
Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak. 180 derecelik görüş alanında sürücünün mutlak surette rahatsız olmaması gerekiyor. Bunun için ön yan camlar için %70 sınırı mevcut.
Resmî Gazetede yayınlanan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 63'üncü maddesinde yer alan araç cam filmi kanunu şöyledir: '...taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Cam filmi yasağı
Son uygulamaya göre aracınıza cam filmi taktırmak yasak değil. Ancak sadece arka ve yan camlarda… Ayrıntılandırılan cam filmi yönetmeliğine göre ön camda kesinlikle film kullanmak yasak. Bu yasağa uymayanlar ve otomobilin ön camına ısrarla cam filmi yaptıranlar araç muayenesinden geçemiyor.
Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 2022 senesi itibari ile 427 TL para cezası uygulanması da bu kararın bir parçasıydı.
Bu sebeple sadece 1 ve 2 numara cam filmi kullanılmasına izin veriliyor. 1 numara cam filmi %85, 2 numara cam filmi ise %70 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor. Ayrıca cam filminin ön cama uygulanması yasak. Ön camında film bulunan arabaların muayeneden geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor.
1 numara cam filmi, %85 oranında ışık geçirgenliğine sahip olduğu için camdan dışarıyı görmek mümkündür.
Araç Cam Filmi Uygulaması İçten mi dıştan mı yapılmalı? Filmi dışardan uygulayamazsınız. Camın içerisinden uygulamanız lazım. Ayrıca o kadar kolay bir işlem değil yani ustalık gerektirir.
Açık Siyah Cam Filmi 75 Cm x 10 Metre Yüzde 35 1 Numara Film.
3M oto cam filmlerinde kullanılan en kaliteli ürünlerin başında gelmektedir. Amerikan malı olan 3M birçok avantaj sunmaktadır. 3M filmlerin diğer filmlerden en önemli farkı gerçek UV korumasına sahip olmasıdır.
Cam filminin camla bir bütün haline gelip tam kuruması için bizim önerdiğimiz süre 30 gündür. Film uygulandıktan bir süre sonra su ve hava kabarcıkları kalabilir,ancak kuruma süresi sonunda bu lekeler kaybolacaktır. Yukarıda verilen süre tamamen hava şartlarına bağlıdır.Bu süre 10-15 gün de olabilir 45 gün de.
Aracıma hangi koyulukta cam filmi yaptırmalıyım? Aracınızın iç döşemelerine göre koyuluk derecesini tercih edebilirsiniz. Siyah koltuk döşemelerde içeriyi boğmaması adına daha açık ton cam filmi, açık renkteki döşemelerde daha koyu ton cam filmi tercih edebilirsiniz.
Super Dyed 1 ply – Süper ince tek tabakalı, yansıtıcı olmayan, derin siyah, temiz ve berrak görüntüyü sağlayan film. Kalın yapışkan tabakası montaj hatalarını düzeltir. Toz, kalın yapıştırıcı tabakasına batar ve otomobilin dışından görünmez olur.
Eğer cam filminiz görüşü bozmayacak oranda yapılmışsa bir ceza bulunmuyor ama görüşü engelleyen cam filmleri trafik cezası olarak görülüyor ve para cezası bulunuyor. 2020 yılında araç cam filmi kullanmanın cezası: 288 TL, ceza puanında ise 20 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri