Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir.
Beklenen mesîh Kral Dâvûd'un soyundan ve krallık idealine uygun olacaktır.
Yahudilikte Mesih'in Davud, Hristiyanlık'ta ise İsa olduğuna inanılmakla birlikte, gelecek olan Mesih'in dünyayı kurtaracağı düşünülmektedir. İslam'da ise kurtarıcı imgesi yer almamakla birlikte, Hristiyanlık'taki gibi Mesih'in İsa olduğu kabul edilmektedir.
Mesih Hz. İsa (as) için denmektedir. Mehdi ise ahir zamanda gelecek ve deccalın fitnesini önleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelecek olan zattır.
Hz. Muhammed'in anlattığına göre Mesih; esmer, saçı omuzlarına kadar uzun, ne uzun ne de kısa boylu, beyaza çalan kırmızı renkte iki elbise içinde yeryüzüne gelecekmiş.
İlgili 42 soru bulundu
Mehdi ve Mesih Kavramları Aynı Şeyi mi İfade Eder? Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir.
Hristiyanlar İsa'nın, Yahudi dini metinlerinde anlatılan beklenen Mesih olduğuna inanırlar. Yahudiler bu görüşe katılmaz ve kendisi de bir Yahudi olarak dünyaya gelmiş olan İsa'yı Mesih olarak kabul etmezler. Hristiyanlar Mesih'in daha çok ruhanî bir kurtarıcı olduğuna ve insan ırkını kurtarmaya geldiğine inanırlar.
Fakat Kur'an'ın ifadesiyle “Meryem oğlu Îsâ Mesîh ancak Allah'ın elçisidir, Allah'ın Meryem'e ulaştırdığı kelimesidir ve O'ndan bir ruhtur” (Nisâ 4/171). Hıristiyanlık'ta ise o, Tanrı'nın oğlu dolayısıyla Tanrı kabul edilmektedir. Batı dillerinde Îsâ Mesîh'in karşılığı “Jesus Christ”tir.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir.
CEVAP: Mesih'in geri geleceğine dair Kur'ân'da bir ayet yoktur. Tersine onun da her insan gibi öldüğü vurgulanmaktadır. Bu konuda “Soru ve Cevaplarla İslâm” adlı eserimde yazdıklarımı burada özetleyelim: “İsa'nın göğe çıktığına ve ahir zamanda ineceğine dair yakin (kesin bilgi) ifade edecek bir haber yoktur.
– Birçok kişi ile Allah hakkında konuşurken her zaman sorunlu bir nokta olmuştur, “Oğul” kavramı. Hristiyanlar olarak bizim için İsa Mesih, Allah'ın biricik ve yegane Oğludur.
Eski Antlaşma'da, Yaratılıştan beri gelen ve sonrasında Davut soyundan, Kurtarıcı olarak gelecek olan, vaat edilmiş olan, hakkında peygamberlikler olan krala Mesih denecekti. İşte, İsa Mesih bu kavramdan dolayı kullanılır.
Mehdi (Arapça: المهدي), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Mesiyanik/Mesihçi Yahudilik, Yahudilik ile Hıristiyanlık ve İsa'nın Yahudi mesih olduğu inancını birleştiren modern bir senkretik dinî hareket. 1960'larda ve 1970'lerde ortaya çıkmıştır. Mesihçi Yahudiliğin sembolu Yedi Kollu Şamdan, Davud'un Yıldızı ve İhthis'i içerir.
Deccal ismine sahih hadislerde rastlamak mümkündür. Kuran-ı Kerim'de açıkça Deccal ismi zikredilmemektedir. Bununla birlikte Deccal kelimesi eski İslam kaynaklarında da yer almaktadır. Deccal sözcüğü olağan üstü güçlere sahip olan kişi manasına da gelmektedir.
- Deccal kainatta geldiği andan itibaren kırk gün kalacaktır. - Deccal insanların ona inanması için bazı harikalar gösterecektir.
Sözlükte “bir şeyi örtmek, yaldızlamak veya boyamak” anlamındaki decl kökünden türeyen bir sıfat olup klasik kaynaklarda “âhir zamanda ortaya çıkıp göstereceği hârikulâde olaylar sayesinde bazı insanları dalâlete sürükleyeceğine inanılan kişi” diye tarif edilir.
İslâm inancında peygamberlere vahiy getiren, ilâhî kitapları peygamberlere ulaştıran Cebrâil'dir; Kur'ân-ı Kerîm'de bu mümtaz yeri sebebiyle Rûhulkudüs diye isimlendirilmiştir. Hıristiyan inancında ise kutsal ruh Cebrâil'den ayrı ve farklı kabul edilmekte, Tanrı'nın mukaddes ruhu olarak algılanmaktadır.
Muhammed son peygamber, Kur'an da son vahiy kitabı olduğuna göre, insanları kurtarıcı diye beklenen MESİH GİBİ, MEHDİ DE bir kişi değil, Allah'a yönlendirici ilkeleri içeren son kitap KUR'AN olmaktadır. Yani Mesh edilmiş ve aydınlatıcı bilgiler içeren Mehdi Kur'an diye tanımlanmaktadır.
Bu hadis Doğuda bulunan veya Doğudan gelen bir millet içerisinde çıkacağını göstermektedir ki,—Allahu a'lem—bunlar o zamanlar Doğuda bulunan, sonradan Anadolu'ya yerleşen Türklere işaret etmektedir. Bütün bunlar, Hz. Mehdînin yoğun faaliyetini Türkler içerisinde yürüteceğini göstermektedir.
Hazreti İsa, dünyaya geri geldiğinde Hz. Mehdi ile buluşup, tüm dünyaya İslam'ı yayacaktır. Hazreti İsa'nın tam olarak ne zaman doğduğuna dair yazılı bir kaynak bulunmamaktadır. Ancak, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinin bu tarihle ilgili kendi içlerinde çeliştiği görülmektedir.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde Hz. İsa'nın mezarının yer aldığına inanılıyor. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra burada defnedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri