Gözle Görülebilir Biçimde Hızlı Hareket Eden Bitki Küstüm Çiçeği: Mimosa pudica Pudica, "utangaç" anlamındadır, yani küstüm çiçeği, diğer bitkilerden çok farklı bir özelliğe sahiptir. Dokunulduğunda ya da sallanıldığında yapraklar birbirlerine birleşerek kapanır. Böylece çiçek küsmüş olur.
Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir.
Yaprağının gövdeye bağlanma yeri olan dip kısmı sıvı ile dolu ve şişkin durur. Biri dokunduğunda veya başka bir uyarı aldığında elektriksel uyarı dip kısma ulaşır ve aniden bu sıvı boşalır. Tam o sırada yaprağın üst yarısı suyu kendi bünyesine çeker ve yaprak bu şekilde aşağı düşmeye başlar.
Küstüm Çiçeği Özellikleri
- Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir çiçek türüdür. - Küstüm çiçeğinin boyu 1.5 metreye dek ulaşabilmektedir. - Temas edilmesi halinde turgorin isminde kimyasal bir maddeyi salgılar. - Humuslu ve zengin topraklarda daha kolay ve hızlı yetişmektedir.
Ortamın gün içerisinde güneş alması, bitkinin hızlı bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır. Küstüm çiçeğini günde birkaç saat güneşlendirmek gerekir. Fakat yazın yoğun sıcaktan korumakta fayda vardır. Suyu bünyesinde tutmayan bahçe toprağı, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygundur.
İlgili 25 soru bulundu
· Mimoza çiçeği dokunma bana ve küstüm çiçeği adları ile de bilinmektedir. Bitkiyle temas haline geçildiğinde yaprak kısımları içeriye doğru kapanmaktadır. Mimoza çiçeği sembolik bir anlamı olan ve görüntüsü ile görenleri hayran bırakan oldukça güzel bir bitkidir.
Küstüm çiçeği, soğuk havayı sevmeyen bir bitki türüdür. Soğuk havaya dayanamadıkları için genel olarak küstüm çiçeği severler onları senelik ya da mevsimlik olarak yetiştirirler.
Küstüm otu; sıcak ve nemli olan ortamları çok sever. Bu yüzden saksı içerisinde bu ot yetiştirilecek ise bu ayrıntı oldukça dikkate alınmalıdır.
Küstüm çiçeği oldukça güzel bir kokuya sahip olan çiçekler arasında yer almaktadır.
Küstüm çiçeği (Mimosa pudica), dokunulduğunda yapraklarını kapatıp sarkıtması ile ilgi çeken bir bitkidir. Pudica, Latincede utangaç anlamına gelmektedir. Mimoza sadece dokunulduğunda değil geceleri de yapraklarını kapatır.
Savaştan çıkan İtalya'da insanlar yaşama dair bir umut aramaya başlar. Kadınlar Birliği üyesi olan üç kadın, toplumun yeniden inşasının 'kadın dayanışmasına' bağlı olduğunu düşünerek bir çiçek seçmeyi teklif eder. Bu işin sonunda mimoza çiçeği seçilir ve Kadınlar Günü'nün sembolü haline gelir.
Mimoza çiçeği, diğer tüm çiçekler gibi ruhu ferahlatan çiçeklerden biridir. Rengarenk ve oldukça çok çiçeği olan yapısıyla, çiçek sevenlerin neredeyse baş tacıdır. Sapsarı renkleriyle güneş ışığını andıran bu çiçek, baharı tüm doğaya müjdelemektedir. Ancak bu çiçeklerin, kadınlar açısından da önemli bir yeri vardır.
Sarı Çiçeğin Anlamı; Ayrılık.
Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor.
Middlemist ' in kırmızı kamelyası Dünya üzerinde ki en nadir çiçek olarak kabul ediliyor . Bu çiçeğin biri Yeni Zelanda ' da ve diğeri İngiltere 'de olmak üzere bilinen iki örneği olduğuna inanılmaktadır .
Küstüm otugiller familyasının örnek bitkilerindendir. Mimosa cinsi bitkilerin çoğunluğunun Amerika anakarasının tropikal bölgelerinde yetişen 300 dolayında türü bulunmaktadır.
Dünya Kadınlar Günü çiçekleri olarak genellikle; orkide, gül, vazoda çiçek, taze çiçek, sukulent, bonsai, premium aranjman çiçek buketleri ve saksı çiçekleri tercih edilir.
Kış sonunda açan mimoza çiçekleri, İstanbul'un Adalar başta olmak üzere pek çok yerini güneşi andıran güzellikleriyle kuşatıyor. Esasında mimoza, gümüşi akasya olarak adlandırılan akasya türü bir ağacın çiçeği. Latince adı acacia dealbata olan bu ağaç, baklagiller (fabaceaer) familyasının bir üyesi.
-Ekim Zamanı dış mekanda şubat,mart, Nisan, Mayıs,eylül,ekim ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarıda ekilebilir. -Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 20-22 derecedir.
KÜSTÜM ÇİÇEK AÇAR MI? Küstüm çiçeği mor – pembe renkte çiçekler verir. Mayıs-haziran gibi açmaya başlar ekim ortasına kadar açmaya devam eder.
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Çiçeklerini Ne Zaman Açar? Küstüm çiçeği daha çok yeşil yaprakları ile bilinir. Ancak bu güzel bitki, pembe ve mor renkte çiçekler de verir. Havaların ısınmaya başladığı mayıs ve haziran aylarında açmaya başlayan çiçekler, hava sıcaklığının düştüğü ekim ayının ortasına kadar açmaya devam eder.
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
En yaygın ve en kolay çoğaltma yöntemlerinden olan tohum yöntemi, küstüm çiçeği için de en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için kaliteli ve sağlıklı küstüm çiçeği tohumlarına ihtiyacınız vardır. Küstüm çiçeği tohumlarını satın alarak ya da kendi bitkinizden elde edebilirsiniz.
Küstüm otu saksı içerisinde veya bahçede yetiştiriciliği mümkün olabilen bitki türüdür. Humus yapılı topraklarda çok daha kolay yetişir. Toprağının nemli olmasına özen gösterilirse yetiştiriciliği mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri