Biyopsi sonucu değerlendirilir: Biyopsi sonucu, laboratuvar ortamında incelenir ve doktor tarafından değerlendirilir. Sonuçlar, doktor tarafından size iletilecektir. Rahim biyopsisi, genellikle birkaç dakika süren bir işlemdir ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.
Rahim iç duvarından doku örneğinin alınmasıyla işlem tamamlanır. Alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Rahim içi biyopsisi işlemi tamamlandıktan sonra hasta eve dönebilir. 1 hafta boyunca lekelenme tarzında hafif kanamaların oluşması mümkündür. Bu nedenle cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
Kolposkopi sonrası dilediğiniz zaman duş alabilir ya da banyo yapabilirsiniz. Biyopsi alınmış ise cinsel ilişki için yaklaşık 10 gün beklenmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kalın iğne biyopsisi doğru uygulandığında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ciltte bazen iğne girişine bağlı geçici bir süreliğine morarmalar görülebilir. İşlem sonrası kısa süreli ağrı duyulabilir.
Rahimden parça alındıktan sonra hafif kanama ve kramp yaşanması normaldir. Bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak kanama şiddetli olursa veya sürekli artarsa, doktora başvurmak önemlidir.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
4- Biyopsiden 4 saat sonra su içebilir ve yemek yiyebilirsiniz. 5- Biyopsiden bir gün sonra, biyopsi yapılan bölgeye yapıştırılan bantı çıkartabilir ve banyo yapabilirsiniz. 6- Biyopsi yapılan bölgeye pansuman yapmanıza gerek yoktur(Pansuman gerekmesi halinde doktorunuz ayrıca bilgilendirecektir).
Kolposkopi ve biyopsi son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Kolposkopi sonrası koyu renkli bir akıntı ile birlikte hafif lekelenme tarzında bir akıntı olabilir. Hastaların ortalama 1 hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durmaları önerilir. Eğer biyopsi alınmış ise ilişki yasağı 15-20 gün süreye kadar uzatılır.
Endometrial biyopsinin yapılmasının amacı oluşan kanamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması içindir. Yapılan biyopside herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığının incelenmesi için tercih edilmektedir. Kadın düşük yaparken veya yaptıktan sonra alınan parçanın doku örneği ile bu işlem ortaya çıkabilmektedir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına uygulanan özel boyalar ile eğer kanser açısından riskli değişiklikler saptanmış ise bu bölgelerden küçük biyopsiler alınır. Biyopsi öncesi ağrı olmaması için lokal uyuşturucu ilaç uygulanır ve işlem ağrı hissedilmeden tamamlanır.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Rahim ağzı bölgesinden parça alındığı sırada hasta hafif baskı ve kramplar yaşayabilir. Vajina ve vulvanın alt kısmında yapılan biyopsi ağrıya yol açabilmektedir. Birden fazla bölgeden parça alınmasını gerektiren durumlarda bazen lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Deri Biyopsisi Kaç Günde İyileşir? İşlem sonrası dikişler alınana kadar günlük pansumanların yapılması gerekir. Defekt kapanıncaya kadar pansumanlara devam edilmelidir. Dikişlerin alınması gövde ve ekstremiteler için 14 gün, yüz için ise 5-7 gündür.
Biyopsi yapılan yerde ağrı: Genellikle 24 saat sürer.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Sonrasında da hasta konu hakkında bilgilendirilir. Ancak devlet hastanelerinde veya yoğun olan laboratuvarlarda test sonuçlarının çıkması ve raporlanması daha uzun sürebilir. Genel olarak kolonoskopik biyopsi sonuçları uygulamadan sonraki 10 gün içerisinde belli olmuş olur.
İnsanlar genellikle biyopsi yapıldıktan sonra aynı gün evlerine gönderilir ve bir gün sonra normal yaşamlarına döner ve çalışabilir. Bu iğneler 1 mm den çok daha incedir. Koldan kan alınan iğneler kadar ve hatta daha ince iğnelerdir. En önemli avantajı ince olmaları nedeniyle kanama riskinin hemen hiç olmamasıdır.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri