Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir. Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır.
Cilt tipi tespiti için cildin yağ salgılama seviyesi (sebum miktarı), parlama seviyesi, nem seviyesi, gözenek miktarı, gözeneklerin yerleşimi, pullanma ve hassasiyet durumları gibi kriterlere bakarak karar verilir. Bu özellikler doğrultusunda cilt tipinizi anlayabilirsiniz.
Normal cilt tipini tespit etmek için herhangi bir cilt temizleyicisinden yardım alabilirsiniz. Cilt temizleme ürününü kullandıktan yarım saat sonra cildinizde sağlıklı ve parlak görünüm elde ederseniz, bu durumda normal bir cilt tipine sahip olduğunuzdan bahsedilebilir.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Cilt tipi, kişiden kişiye farklılık gösterir. Her cilt benzersizdir; özellikleri, sorunları ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca etkenlerdir. Bunlar dışında cinsiyet, yaş ve kalıtımsal faktörler de cilt tipininin belirlenmesinde rol oynayan diğer kriterlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Karma cilt tipi
Karma ciltlerde alın, burun ve çene yağlıdır. Yani yüzde T şeklinde bir yağlanma görülür. Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları, açık gözenekler olabilir. Yanaklardaki gözenekler ise kapalıdır.
Eğer cildiniz sürekli olarak parlak bir görünüme sahipse düzenli olarak cilt yüzeyindeki fazla yağı temizlemenize rağmen parlak ve yağlı görünüm hızla geri dönüyorsa bu, sizin de yağlı cilt tipine sahip olduğunuza işaret edebilir.
Karma Cilt Nasıl Anlaşılır? Karma ciltlerin en bilinen özelliği, ciltte hem yağlı hem kuru bölgelerin olmasıdır. Yanaklarda kuruluk sebebiyle pul pul deri dökülmesi oluşabilirken yağlı bölgelerde siyah noktaya yatkınlık, parlak görünüm ve genişleyen gözenekler sık görülen durumlardır.
Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Bir avantaj olarak, kuru cildin daha az yağ üretmesi nedeniyle gözeneklerin çok daha küçük olduğu gözlenir. Güldüğünde ağız çevrende veya göz etrafında oluşan çizgi ve kırışıklıklar da kuru bir cildin olduğunu gösterir. Az yağlı bir cilt, diğer cilt tiplerine göre yaşlanmaya daha meyillidir.
Evde yapacağınız cilt tipi testi için öncelikle yüzünüzü yıkayın, kurulayın ve bir saat bekleyin. Bir saatin ardından kuru ve temiz bir peçeteyi yüzünüzün tümüne sürün. Test için kullandığınız peçeteyi ışığa doğru tutarak ne kadar yağlandığını anlayabilirsiniz.
Kuru Cilt Nasıl Anlaşılır? Sebum oranının düşük olduğu bu ciltlerde gözenek yoktur ve ince bir deri mevcuttur. Dudak ve gözlerin etrafında ince çizgiler bulunur. Ayrıca; dış etkenler olan; rüzgar, soğuk, güneş, suya maruz kalması cildi kurutur; pullanma, dökülme, kaşıntı, soyulma ve çatlamalar oluşur.
Birçok güzellik merkezinde, eczanelerde veya hastanelerde cilt tipi analiz cihazı ile test yaptırarak cilt tipimizi öğrenmek mümkün. Bu cihaz cildinizi profesyonel bakımdan değerlendirir ve analiz eder. Cilt tipi analizi 1 dakika gibi kısa bir sürede yapılan bir işlemdir.
Eczanelerde yapılan saç,cilt analizi ve cilt bakımı gibi uygulamalar hakkında gönderilmektedir.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
"Normal", iyi dengelenmiş cilde atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılan terimdir. Bilimsel terim ödermiktir. Bu, T bölgesinin (alın, çene ve burun) biraz yağlı olabileceği anlamına gelir, ancak genel sebum ve nem dengelidir, bu nedenle cilt ne çok yağlı ne de çok kuru olur. Başka bir deyişle, "normal".
Cilt tipimiz zamanla değişir mi? Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir.
Özellikle kuru ciltlere nemlendirici uygulamak çok yaygın olsa da, yağlı ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Çünkü cilt, yeterince nemli olmazsa, cilt daha fazla sebum (yağ) üretir. Yağlı cilt, ciltteki yağ bezleri çok fazla sebum ürettiğinde ortaya çıkar.
Cilt tiplerinin yaşlanmaya etkisi
Bunda cilt tipinin etkisi vardır. Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Yağlı cilde veya karma cilde sahip olan birçok kişi, kendilerini zaten yağlı hissettikleri için günlük nemlendirici kullanmamayı tercih eder. Bu durum cildin yeterince su ihtiyacını karşılayamamasına ve kuruyarak yağlı cildin pullanmasına sebep olur.
T Bölgesi Nedir? T Bölgesi, alnınızın üstünden, burnunuzun ortasından çenenizin altına kadar uzanan hayali bir çizgidir. T şeklinde olduğu için T Bölgesi olarak adlandırılır. Yağlı ve karma cilde sahip olanların en büyük şikayetlerinden biri T bölgelerinin parlaması.
Kuru Cilt Nedir? Kuru cilt genellikle, cildin yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olan su ve yağ bakımından fakirdir ve pürüzlü, donuk bir görünüme sahiptir. Kuru cilde sahip kişilerin yanakları kırmızı görünebilir; ciltlerinin daha az esnek olduğu fark edilebilir.
Kuru cilt ise ciltte minumum yağ üretimi olan cilt tiplerine verilen genel isim. Kuru cilt bir cilt sorunu değil, cilt tipidir. Kuru ciltlerde az sebum üretilmesinin sebebi genetik, iklim, hormonlar veya bir türlü çözülemeyen nemsizlik sorunu olabilir.
Olgun cilt, yenilenmenin azalması sonucunda oluşur. Yağ bezleri faaliyetleri azaldığı için ciltte yağ oranı yok denecek kadar azdır. Cilt dokusunda gözenekler geniştir ve cilt kalın bir görünüme sahiptir. Olgun cildin rengi solgun ve mattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri