Kullanılan iki türü vardır. Seylan ve Çin tarçını. Seylan tarçının aroması daha hoş, tadı daha güzeldir.
SAHTE TARÇIN NASIL ANLAŞILIR? Toz tarçının içine batikon koyup, karıştırıldığında mavi renge dönüşüyorsa o zaman bunun zehirli tarçın olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca gerçek tarçının çubukları çift taraflı kıvrımlara sahiptir ve aroması çok daha keskindir.
Organik Seylon Çubuk Tarçın Nedir
Organik Ceylon veya Seylon tarçını sadece Sri Lanka da yetişen çok ama çok özel bir bitkidir. Ceylon Sri Lanka nın eski ismidir ve aslında Ceylon Çayı denildiğinde nasıl sadece Sri Lanka çayı ifade ediliyorsa, Ceylon Cinnamon denildiğinde de sadece Sri Lanka ürünleri ifade edilir.
Bundan dolayı Seylan tarçını diğerine göre daha güvenilir bir tüketim sağlıyor. Sadece iç kabukların işlenmesiyle elde edilen Seylan tarçını, açık rengi ve yumuşak aroması ile Çin tarçınından rahatlıkla ayırt edilebiliyor.
Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Gerçek tarçın olarak da bilinen Seylan tarçını, özellikle Sri Lanka'da yetişen, tropik bir ağacın iç kabuğudur ve kurutulurken kırılarak kurutulur.
Çubuk ya da toz şekliyle tüm dünyada bol miktarda tüketilen bu ürünün “has”ı Seylan tarçını denilen Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşeller'de üretilenidir.
Aktaş, 'Seylan tarçını 10 liraya mal oluyorsa 100 liraya satılıyor, Çin tarçını 1 liraya mal oluyorsa 100 liraya satılıyor. Gerçek tarçını bilmeyen vatandaşlarda haliyle hangi tarçını aldığını bilemiyor. Bunun içerisinde tarçına aroma veren 'ojenol' maddesi var.
Dışındaki mantar tabakası soyulmuş, bu bakımdan Çin Tarçınından farklı; Seylan Tarçını gibi kokuyor ama görünüşü ince dokulu değil, bayağı kalın bir kabuk. Bu tarçın “Saygon Tarçını” ya da “Vietnam tarçını” olarak biliniyor.
Günümüzde toz tarçın yerine kabuk tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
En çok tarçın Madagaskar'da yetişmektedir. Bunun yanı sıra en iyi tarçının da Brezilya'da yetiştiği bilinmektedir.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, "Kapalı ambalajlarda tıbbi tarçın olduğu belli olan ürünleri alın.
Yapılışı; Bir tencerenin içerisine içme suyu ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında ocağın altını kapatın. Suyun içerisine toz tarçın veya çubuk tarçın ekleyerek 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Hazırladığınız tarçınlı suyu aç karna tüketebilirsiniz.
Kullanım Şekli ve Amacı
Toz hâli de çubuk hâli de mutfakta baharat olarak kullanılır. Ayrıca çubuk Seylan tarçını, faydaları sebebiyle ve (özellikle) anne sütü arttırıcı olarak çay gibi demlenerek içilir. Çin tarçınından farklı olarak kabuk tarçın, direkt hiçbir şey yapmadan da kıtır kıtır şeker gibi yenir.
Tarçının en önemli faydalarından biri de şeker ihtiyacını karşılayıcı özelliği sahip olmasıdır. BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Şeker (Tip 2 Diyabet) hastalarına yönelik yapılan araştırmalarda Tarçının şekeri %20 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla Seylan tarçını şeker hastaları için mükemmel bir ilaçtır.
Tablet şeklinde kullanıldığında, pek çok çalışmada yan etkilerden kaçınmak için tarçının genellikle karbonhidrat açısından zengin bir yemekle birlikte alınan günlük 500 miligram ile 6 gram (1 çay kaşığı) arasında tüketilmesi tavsiye edilir.
Kilo vermede en etkin baharatlardan biri olan tarçın, kan şekeri seviyesini düzenler. İnsülin direncini de önleyen tarçınlı su ara öğünlerde kişinin acıkmasını önleyerek uzun süre tok tutar. Termojenik özelliğe sahip olan baharat sindirim sırasında vücut sıcaklığının yükselmesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
Tarçını Kimler Kullanamaz? Düşük şekeri olan bireyler, tarçına alerjisi bulunan kişilerin kullanmaması tavsiye edilmiştir. Tarçın, fazla kullanılmasa bile, kaşıntı ve mide ülserine neden olabilir.
Seylan Tarçınının faydaları:
Tarçının en bilinen ve en büyük faydalarından biri, kan şekerini düşürmesidir. İltihap önleyicidir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kokusunun hafızayı arttırmaya etkisi bulunur.
Tüketilen pek çok gıdada olduğu gibi tarçının da aşırı tüketilmesi, birden fazla organa zarar vermekte ve vücut sistemini bozmaktadır. Özellikle önceden yaşadığınız herhangi bir böbrek problemi varsa ya da hassas bir metabolizmaya sahipseniz, normalden fazla tarçın tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Tarçın Sıkça Sorulan Sorular
%11 indirimle Arifoğlu Organik 45 gr Seylan Çubuk Tarçın 177 TL'ye, %15 indirimle Tarçın Toz 500 Gr 63 TL'ye, %12 indirimle Arifoğlu 1000 gr Çubuk Tarçın 479 TL'ye, %52 indirimle The Lifeco Organik Toz Tarçın 100 gr 80 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Tarçının anavatanı Sri Lanka'dır. Çin tarçını olarak bilinen ve bir tarçın cinsi olan “cassia” ise Vietnam, Çin ve Endonezya'da yetişir ve tarçının en yakın akrabası olarak nitelendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri