Larenjit Tedavisi. Akut larenjit, çoğu durumda ortalama bir hafta ila on gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte ses dinlendirme, bol sıvı alımı ve havayı nemlendirme gibi önlemler almak iyileşmeyi hızlandırabilir.
Fazla kafein tüketimi boğaz kuruluğuna neden olur. Gün içinde kafein alımını kısıtlamak ve bol su tüketmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Akut larenjit; ortalama üç hafta içerisinde iyileşme gösterir.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır. Baş ağrısı ve ateş için bir ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
Akut larenjit genellikle bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu sebeple akut larenjite iyi gelen doğal tedavi seçenekleri ve çaylar ses kısıklığına da iyi gelir. Bu amaçla evde şunlar denenebilir: Ilık tuzlu su ile gargara. Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verebilir.
Larenjit İlaçları
Kortikosteroidler: Kortizol hormonunun yapay halidir. Kortikosteroidler ses telinde oluşan iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ağrı Kesici İlaçlar: Ağrı durumunda doktor size uygun olan ağrı kesiciyi yazacaktır ve yine doktorun tavsiyesi ile kullanılmaları gerekmektedir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Havaların soğumasıyla beraber ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler ile birlikte gribal enfeksiyonlar çok daha bulaşıcı hale geldi. Ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler bademciklere yapışmaktadır. Bu bakteriler ve virüsler sonrasında ses tellerinde iltihaplanmalara sebep olmaktadır.
Ses tellerini rahatlatmak ve boğazı nemlendirmek için bol sıvı tüketilmelidir. Boğaz tahrişini artıran gazlı veya çok sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır. Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Tıbbi sorunlardan kaynaklanmayan ses telleri polip tedavisinde, ses terapisi ya da cerrahi müdahale yöntemi kullanılır. Ancak genellikle kendiliğinden iyileşme görülmez, poliplerin ebatlarında değişiklik olmaz.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Bir bardak ılık su ve yarım çay kaşığı tuz ile kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı gargara yapmak veya boğaza püskürtmek gibi kullanabilirsiniz. Bal ve limonlu çay içmek: Bal ve limon, boğaz ağrısına iyi gelebilecek doğal antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Larenjit Tedavisi. Akut larenjit, çoğu durumda ortalama bir hafta ila on gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte ses dinlendirme, bol sıvı alımı ve havayı nemlendirme gibi önlemler almak iyileşmeyi hızlandırabilir.
Larenjit genel olarak birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Bu süre zarfında ses tellerini dinlendirmek, bol su içmek ve bulunulan ortamın havasını nemlendirmek larenjitin geçmesi için önerilir. Ancak kronik larenjit olan kişiler antibiyotik tedavisi veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Zencefil larenjit bitkisel tedavisi için önerilen etkili bir besindir. Hem baharat halinde hem de taze haliyle larenjiti iyileştiren zencefil, güçlü bir iltihap sökücüdür. Toz zencefili yemeklerinize ya da yoğurda ekleyip ses tellerinizi yumuşatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri