Genel müdürlüğümüzün resmi sitesi olan www.telifhaklari.gov.tr ye giriş yapılır. Açılan sayfada, yukarı kısımdaki BAŞVURU İŞLEMLERİ kısmına tıklanır. Açılan sayfada, YAPIMCI SERTİFİKASI BAŞVURUSU tıklanır. Açılan sayfada, BAŞVURU EKRANI tıklanır.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.
Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Kişi veya kişilerin, fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Telif hakkı, fikir ve sanat eserini meydana getiren kişinin eser üzerinde sahip olduğu hakların bütünüdür. Fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahiplerinin maddi ve manevi hakları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır. Telif hakkı, fikri mülkiyet haklarından olup bu kanunun korumasından yararlanır.
Diğer bir ifade ile sizin ödemeniz gereken telif MÜYAP'a değilde yayıncı kuruluşa ödeniyor.
Telif ücreti kitabın KDV hariç satış fiyatının baskı adedi ve çeviri sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan yüzdenin çarpımıyla bulunur. Bu brüt tutardır. Çeviri eserlerde çevirmenin elde edeceği gelirden yüzde 17 stopaj vergisi düşülmektedir.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
KİMLER TELİF HAKKI ALABİLİR ? Eseri / Projeyi meydana getiren her kişi ya da kişiler "şahıs" yada "şirket ünvanları" üzerine telif hakkı alabilirler. Telif Hakkı (İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil) belgenizi alabilmeniz için firmamız aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz.
İsteğe bağlı tescil : Herhangi bir telif hakkı davasında kolaylık sağlaması için eser sahibi tarafından Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvuruyla tescil işlemleri yapılır.
CEVAP : İsteğe bağlı kayıt-tescil işlemi, sadece, Ankara'da bulunan Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Başvuru amacıyla Ankara'ya gelinmesine gerek yoktur. Posta aracılığıyla başvuru kabul edilmektedir.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Telif hakkı sahibi, telif hakkıyla korunan içeriğinin YouTube'da kendisinden izin alınmadan kullanıldığını tespit ederse telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği (sadece yayından kaldırma olarak da bilinir) gönderebilir. Telif hakkı ihlali iddiası nedeniyle YouTube'dan içerik kaldırmak yasal bir taleptir.
· FSEK 68. madde hükmüne göre izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir. Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir.
Kitabevleri belirli periyotlarla sattıkları kitaba dair dağıtımcıya bir telif öderler, dağıtımcılar da kendi paylarını düştükten sonra yayınevinin telifini aktarırlar. Türkiye şartlarında, bir kitabın telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşmaktadır.
Telif hakkı; edebi, düşün veya bilimsel bir eseri yaratan kişiye eseri nedeniyle sahip olduğu basmak, yaymak, kiralamak ve satmak şeklinde faydalanma hakkı veren ve yasalarla korunan hakların tümü olarak tanımlanabilir. Telif kazancı, fikir ve sanat eserlerinden sağlanan kazançlar olarak tanımlanır.
Canlı müzik etkinliklerinde ise İcracı Sanatçıya ödenen Kaşe ücreti tamamen Sanatçının sergileyeceği performansa ilişkin yapılan bir ödeme olup, telif ödemesi tamamen icra edilen /edilecek eserlerin sahiplerine ilişkindir.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır.
Videoyu açtıktan sonra videonun altına inerek bilgi kısmına gelin. Ardından bilgi kısmının en altında bulunan Bu videodaki müzik kısmı ve daha fazla bilgi edin kısmı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edin kısmı bulunuyorsa videoda telif hakkı bulunabilir. Daha fazla bilgi edine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Telif Hakkı Neden Çok Önemli? Telif hakkının önemi çerçevesinde kişinin maddi haklarının korunması ilk sırada gelir. Çünkü üretilmiş ve özgün olan bir eser üzerinden, başkaları para kazanma yoluna gidebilir. Bir kitabı basmak, başkasına ait bir müzik eserini izinsiz bir şekilde kullanmak, o kişiye maddi getiri sağlar.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri