Eda Davası Ne Demek? Eda davasında davacı, davacının bir şeyi vermesini, yapmasını ya da yapmamasını mahkemeden talep eder. Davacı, eda davasında şahsi ve ayni haklara dair taleplerde bulunabilir. Bununla birlikte, davacının müspet ya da menfi bir edaya mahkum edilmesini de talep edebilir.
Eda davalarının konularına ilişkin örnek versek olursak, ev sahibinin kendi kiracısının evden çıkması için yaptığı talep, nakit ve bor para iadesinin talebi, mevcut bulunan binanın önüne yapılan yeni bir binanın manzarayı kapatmaması talebi sıralayacağımız önemli eda davaları arasında yer alıyor.
Eda davaları, davalının bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkum edilmesini hedefleyen bir dava çeşididir. Buradaki “yapmamaya” ibaresinin kapsamına bir şeyi yapmaktan kaçınma eski deyişle “içtinap etme” hâli de dahildir.
Tahliye davası esasen bir eda davasıdır. Eda davası aynı zamanda tespit ve eda hükmü içerir. Yani mahkemeden kiracının tahliye edilmesini talep ettiğimizde hem tahliyenin gerekliliğinin tespitine hem de tahliye emrini istemiş oluruz.
Eda davası nedir sorusunun yanıtı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 105. maddesinde açıklanmıştır. Bu maddeye göre; eda davaları davalının bir şeyi yapıp yapmamasını talep eden bir dava çeşididir. Bir eda davası açmak için eda davası dilekçesiyle bölgenizdeki yetkili asli hukuk mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Davalının yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde eda davası açılabilir.
Usul Hukukuna göre eda davası açılmasının mümkün olduğu durumlarda tespit davası açılamaz.
Kira tespit davaları, adı üzerinde bir tespit davasıdır. Dolayısıyla eda hükmü içermeyecek şekilde netice-i talep de bulunulması gerekmektedir.
İptal davası, genel mahkemelerde açılan bir eda davası niteliğindedir. İptal davasına konu olan işlemler, maddi hukuk bakımından geçerli olan ve alacaklıları zarara sokan işlemlerdir.
Dava bir eda davası değildir ve HMK'nın 26. maddesinde düzenlenen taleple bağlılık ilkesi uyarınca belirlenen kira bedelinin tahsiline karar verilmesi mümkün değildir.
Tespit davaları eda davalarının öncüsüdür, bu nedenle eda davası açılmasının mümkün olduğu hallerde, tespit davası açılmasında hukuki yararın bulunmadığı kabul edilmektedir.
Belirsiz alacak davasının mahkemeden talep edilen hukuki korunmaya bağlı olarak bir tür eda davası olduğu ifade edilebilir. Bu davalar söz konusu olduğunda davacı bir şeyin verilmesini istemektedir. Davacı davalının bir edaya mahkûm edilmesini istediğinden dolayı bu davalar bir eda davası olarak değerlendirilebilir.
Maddi ve manevi tazminat davası eda davası niteliğindedir. Dolayısıyla mahkemenin yargılama neticesinde vermiş olduğu karar icra edilebilir nitelikte olacaktır.
“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Eda davasının türüne göre, talep konusuna göre değişmekte olan bu süre ayrıca görülmekte olduğu mahkemenin iş yüküne göre de değişmektedir. En kısa eda davaları 5 ay gibi bir süre sürebilirken en uzun davalar yıllarca sürebilir.
İstirdat davasının yargılaması neticesinde, dava kabul edilip davacının/borçlunun lehine karar verilirse, davalı/alacaklı, icra takibi neticesinde aldığı parayı davacıya geri vermeye mahkûm edileceği için, istirdat davası bir eda davasıdır.
İtirazın iptali davası, niteliği itibariyle öğretide ve uygulamada tartışma konusu olmakla birlikte, öğretideki hakim görüşe göre tipik bir eda davasıdır. Bu görüş, “itirazın iptali” talebinin “alacağın tahsili” talebini de kapsıyor olmasına dayanır.
İptal Davası, İdari İşlemlerin Yetki, Şekil, Sebep, Konu ve Amaç Unsurlarından En Az Birinin Hukuka Aykırı Olmalarından Dolayı Açılır: İşlemlerin yalnızca kanunda anılan unsurlar çerçevesindeki hukuka ve mevzuata aykırılıklarından dolayı iptal davası açılır.
Taraflar arasında anlaşma yoksa, yenilenen kira sözleşmesinde yeni kira bedelinin tespiti için kira bedelinin tespiti davası açılabilir. Örneğin, 1 yıllık kira sözleşmesinin yenilenerek devam etmesi halinde ilk dönemden sonraki her dönem için kira bedelinin tespiti davası açılabilir.
Kira Tespit Davasının Hukuki Niteliği Gereği , Islah veya Ek Dava Açmak Mümkün Değildir.
Kira tespit davası, kiraya veren veya kiracı tarafından açılabilen, mevcut kira bedelinin artışının veya azaltılmasının talep edildiği bir dava türüdür. Kira sözleşmesi yapılırken taraflar kira bedelini serbestçe belirleyebilirler. Ancak yeni kira döneminde bu kira bedelinde değişiklik yapılması taraflarca istenebilir.
Bu nedenle kira bedelinin tespiti davasının ne kadar süreceğine dair kesin bir süre verilememektedir. Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse delillerin toplanması ve mahkeme süreci yaklaşık 1-1,5 sene sürebilir denilebilir.
Kısmi dava, özellikle 1086 sayılı HUMK döneminde sıklıkla başvurulan bir eda davası türüdür. Kısmi davada davacı davaya konu alacağın tamamını değil, bir kısmını talep eder. Bir kısmi dava açılabilmesi için, talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olması gerekir.
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri