Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Araç Kliması Araca Zarar Verir Mi? Klima araca zarar verir mi sorusu birçok sürücü tarafından merak edilen bir unsurdur. Araç klimasının aktif olarak kullanılması, motor üzerinde olumsuz etki yaratmamaktadır. Araç klimaları hazırlanırken aracı koruyacak şekilde hazırlanır.
Araba içinde kullanılan klima da, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir. Bunların haricinde göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı, bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir. Çok fazla yüze temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir.
Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle alerjik bünyesi olan kişilerin, ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir.
İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
İlgili 45 soru bulundu
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Klima kullanmak, düşünüldüğü gibi yüksek miktarda yakıt tüketimine sebep olmamaktadır.
Yaz ve Kış Aylarında Doğru Sıcaklık Ayarını Yapın
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Camlar açıkken araba kullanmak için en iyi zaman şehir sokakları ve banliyö yollarıdır. Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür.
Kış mevsiminde araç kliması belli periyotlarla çalıştırılmalı ve klimanın devir daim yapması sağlanmalıdır. Kış mevsiminde araç klimasını haftada bir kez 10 dakika çalıştırılmalıdır. Bu sayede klima contaları kurumaz ve yağlı kalarak sağlıklı çalışmaya devam eder.
Klima kompresörünün ayrı bir yakıt deposu yoktur! Dolayısı ile direk olarak enerjisini LPG, benzin veya mazottan almaz. Kayış vasıtasıyla motordan aldığı hareket ile çalışır.
Klima kışın da çalıştırılmalı
Klimanın kullanılmadığı kış aylarında, haftada bir kez 5 dakika kadar bir süre boyunca klima çalıştırılmalıdır. Böylece, klima sistemi içindeki contalar kurumadan yağlı durumda kalacaktır.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Eğer klima çalıştırma modlarına hakimseniz yaz aylarında klimanızı kullanırken klimanızı COOL moduna getirmeli ve sıcaklık değerini de 20 – 23 arasında tutmalısınız.
Doğru Ortam Sıcaklığı
Bu sebeple otomobil kliması'nı standart oda sıcaklığı ya da 24 derece gibi değerlerde ayarlamanız gerekiyor. Araç içerisinde en doğru hava sıcaklığı bu olacaktır.
klima , sadece elektrikle çalışsa bile , aküyü şarj edebilmek için motorun çalışması gerekir. Motora fazladan yük biniyor, yokuş çıkmak gibi çekiş düşmesi ve yakıttüketiminin artması olağan bir durumdur. Eğer motor 2500cc ve üzeriyse klimanın çalıştığını hissetmezsiniz, bu da güzel bir şeydir.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Mekanik veya elektrikli biçimde tahrik edilen pompa sayesinde klima gazı bu sis- temde dolaşır. Klima gazı genelde suyun, antifrizin ve ilave maddelerin bir karışımıdır. Yakıt yandığı sırada ortaya çıkan ısı motorun parçala- rına geçer ve buradan da klima gazına aktarılır.
klima gücünü motordan alır, yakıtla bir ilgisi yoktur.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması, sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri