İnsanların genellikle kusurlarını ve ayıplarını saklı tutmak istedikleri görülmektedir. Bu gibi durumları araştırıp, öğrenmeye çalışmaksa bu gizliliği açıkça ihlal etmektir.
Çünkü, kendisi işitirse daha çok üzülür. Tecessüs, gıybet ve suizan olur ki, hepsi haramdır.
Sözlükte “araştırmak, dikkatle bakmak” anlamındaki cess kökünden türeyen tecessüs “gözetlemek, bir haberi araştırmak, iyice öğrenmek” demektir. Ahlâk terimi olarak bir kimsenin özel durumunu merak edip öğrenmek için onun bilgisi ve rızası dışında gizlice araştırma yapmayı ifade eder.
Böyle yapmak İslam'da yasaklanmış ve gerekli müeyyideler konulmuştur. Kur'ân-ı Kerîm'de “Zannın çoğundan sakınınız” buyurularak kötü zann, “(Birbirinizin ayıplarını araştırmak suretiyle) tecessüste bulunmayınız” âyetiyle tecessüs, “Bazınız bazınızı gıybet etmesin” âyetiyle de gıybet yasaklanmıştır.
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir. Bunun için başkalarının gizli kalmasını istedikleri özelliklerini belirten veya duygularını yansıtan her türlü durum ve eşyaları araştırmak, tecessüs kapsamında yer alır.
İlgili 19 soru bulundu
Konut Dokunulmazlığı
Bakara 2/189'da “evlere kapılarından girin” diye emredilerek evlere gizlice, arkadan girmek yasaklanmıştır. İslâm âlimleri “bilâ izin gayrın mülkünde tasarruftan başka bir şey değildir” diyerek, başkasının evine izinsiz girmeyi onun kişilik haklarına bir tecavüz olarak görmüşlerdir.
Tecessüs, bir kimsenin özel durumunu merak edip öğrenmek için onun bilgisi ve rızası dışında gizlice araştırma yapmaktır. Tecessüs, özellikle gizli kalması istenen bir duruma vakıf olmak için kötü niyetle araştırmak, kişinin mahremiyetini ihlal etmektir.
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir.
Başkasının sahip olduğu maddi veya manevi şeylerin, o kimsenin elinden çıkmasını veya kendisine geçmesini temenni eden, hatta bunun için çabalayan kişinin içinde bulunduğu bu ruhsal duruma, haset denmektedir. Bu menfi duygu, bazen kibir, hırs ve şuhh gibi yasaklanmış manevi hastalıkların neticesi olmaktadır.
“Kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, içiniz, giyiniz ve sadaka veriniz.”26 buyurarak israfın yasaklığını ifade buyurmuştur.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tecessüs kelimesi ''cess'' kelimesinden türetilmiştir. Cess kelimesi bir şeyin tüm ayrıntılarını öğrenmek için araştırma yapmak demektir. Tecessüs sözcüğü ise bir olayı ya da olguyu merak etmek ve işin iç yüzünü öğrenmeye çalışmak anlamına gelir.
TECESSÜS KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Yahya Kemal tecessüsü, üstelemeyi Doğuluların bir kusuru olarak görür. Bütün dikkat ve tecessüsümle etrafımda bir an evvel muayyeniyet yaratmaya çalışıyordum.
Aynı zamanda birtakım edebi eserlerde de karşılaşılan bir kelimedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak tecessüs kelimesi, 'Merakını gidermeye çalışmak, kişiyi ilgilendirmeyen bir durumu öğrenmeye çalışması' biçiminde anlatılabilir.
Tecessüs, elle dokunmak, haber araştırmak, göz dikmek, yoklamak, bir şeyin iç yüzünü araştırıp sırrını çözmeye çalışma gibi anlamlara gelen cess kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şey hakkında bilgi toplama, yitik arama, bir şeyi gözetleme, buluş ve keşif merakı gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Yani kendileri açığa vurmadıkça müslümanların gizli hallerini ve gizli konæçuşmalarını izlemeye kalkmak (tecessüs ve tehassüs), yapmadıkları bir şeyden dolayı onlara eziyet etmek, onları incitmek demektir. Bunun anlamı da bu âyet-i kerîmede "iftirâ ve açık bir günah yüklenmek" olarak belirtilmiş bulunmaktadır.
Resulullah (s.a.s) de, tecessüsü men etmiş, inanan insanlara bundan uzak durmayı tavsiye etmiştir. Böylece tecessüsün zararlı ve kötü bir şey olduğunu haber vermiştir.
Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur. Kadının, kumasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığını açığa vurarak meşru sınırı aşmamalıdır. (Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi.
Kıskanç bir insan, yaptığınız hiçbir şeyi asla iyi olarak kabul etmeyecektir. Başarılarınızı ve gurur duyduğunuz her şeyi küçümseyecektir. Yani olur ya sevinirseniz ve paylaşırsanız bu sevinci, büyütülecek bir şey olmadığına kendilerini, çevrenizdekileri ve hatta sizi bile ikna edeceklerdir.
Teessüs kelimesinin anlamı da etraflıca incelenen konular arasında yer alır.
Mahremiyetin ihlali, insan hak ve hürriyetine yapılmış bir saldırıdır. Nitekim günümüzde mesken masuniyetini ihlal, telefon dinleme, röntgencilik, internet aracılığıyla yapılan mahremiyet ihlalleri, insan hakları ile ilgili önemli konulardır.
Çünkü her fiil ve söz, tıpkı kâinattaki diğer “şeyler” gibi biriciktir. Bu haliyle biricik olmak, Cenâb-ı Hakk'tan kaynaklanan ve “o”nun teminatındaki bir “hak”tır. Dolayısıyla gıybet; kelimenin tam anlamıyla bir hak ihlali, üstelik failin kendi hakkının kendisi tarafından ihlaliyle neticelenmiştir.
Din kültüründe ise yine “gizlilik, özel hayatın gizli tutulması” anlamlarını karşılamaktadır. “Mahremiyet ihlali” ya da “mahremiyetine girmek” tabirleri ise bir kişinin kişisel gizliliğini ihlal etmek, onun saklı tuttuğu özel hayatına dair bilgileri açığa çıkarmak gibi anlamlara gelir.
Tecessüs etmek, günümüzde özel hayat gizliliğine benzetilebilir. İnsanların genellikle kusurlarını ve ayıplarını saklı tutmak istedikleri görülmektedir. Bu gibi durumları araştırıp, öğrenmeye çalışmaksa bu gizliliği açıkça ihlal etmektir.
Taberî "velâ tecessesû" (Hucurât/12) âyetini şöyle tevil eder: “Birbirinizin gizli hallerini gözetlemeyin, kusurlarını ortaya dökmek amacıyla insanların sırlarını araştırmayın."
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri