1) Yazılı veya belgeye dayalı kanıtlar, sözlü kanıtlara göre daha güvenilirdir. 2) Bağımsız kaynaklardan elde edilen kanıtlar, İdare/birim içerisinden elde edilenlere nazaran daha güvenilirdir. 3) İç Denetçinin kendisinin elde ettiği kanıtlar, denetlenen birimin sunduklarından daha güvenilirdir.
Denetim kanıtının güvenilirliğini etkileyen unsurlar ise; kanıtın ilgili olması, kanıtın zamanlılığı, kanıtın kaynağı ve kanıtın objektifliğidir.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
Çalışmanın sonucunda ise; denetim kanıtlarının toplanması için kullanılan çeşitli tekniklerin olduğunu, kanıt toplama tekniklerine örnek olarak, fiziksel inceleme, belge inceleme, kayıt sisteminin yeniden izlenmesi, gözlem, sorgulama, doğrulama, yeniden hesaplama ve analitik inceleme gibi teknikler yer aldığını ifade ...
Denetçi risk düzeylerini denetimin planlanma aşamasında belirleyerek, denetimin yürütülmesi sırasında hangi denetim tekniklerini uygulaması gerektiğini ve denetlenecek olan işlemede hangi iş süreçlerine ne kadar zaman ayrılması gerektiğini belirler.
İlgili 23 soru bulundu
Denetçi denetim yordamlarını yaklaşık 0.08'i geçmeyecek şekilde tasarlaması gerekir. Bu yolla bulgu riski ve elde edilecek kanıt sayısı belirlenmeye çalışılır. BR = 0.05 / 1.0 x 1.0 = 0.05 olur. Bulunan bulgu riski bir önceki durumdan daha düşüktür.
Denetim; iç kontrol sistemine ilişkin bilgi edinmeden sonra ve kontrol riskinin ilk değerlemesinin yapılmasından sonra denetimi tamamlamak için uygulanan denetim prosedürleridir. Denetim testleri kontrol riskinin ilk değerlemesi yapıldıktan sonra başlar.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir. Denetimin amacından hareket edildiğinde önemlilik bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşletmenin borçlu ya da alacaklı olduğu kişiler tarafından gönderilen mektuplar ve bankadan alınan ekstreler, Denetçinin işletmedeki verilerle yapmış olduğu yeniden hesaplamalar, oran ve yüzde analizleri, regresyon analizleri gibi analitik kanıtlar.
Denetim testi, denetim kapsamına alınmasına karar verilen hususlarla ilgili olarak idarece var olduğu belirtilen kontrollerin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının süreçler, kayıtlar ve belgeler üzerinden incelenmesidir.
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Denetçinin işletmede bulunan bazı bilgileri üçüncü kişilere sorarak elde ettiği kanıtlara "Doğrulama kanıtları” adı verilmektedir.
Uygunluk denetimi; işletme faaliyetlerinin, işletme yönetim organları tarafından veya işletme dışında saptanmış olan kurallara (ana sözleşme , işletme politikaları, uyulması gerekli yasal mevzuat vb.) uygunluğunun incelenmesidir.
Denetçinin delil elde etmek için kullandığı her türlü araca denetim tekniği denir. Genel anlamda denetim tekniği denetimin yürütülmesi sırasında işlemlerin nasıl denetime tabi tutulacağını açıklar. Denetim programının yürütülmesi safhasında denetçiler belirli denetim teknikleri uygulayarak denetim kanıtları toplar.
İleriye Doğru Denetim : Muhasebe tekniğine uygun olarak belgelerden defter kayıtlarına ve mali tablolara doğru yapılmasıdır. Geriye Doğru Denetim : Denetimin mali tablolardan başlayıp defter kayıtlarına ve oradan da belgelere kadar devam ederek yapılmasıdır.
Denetçi, bilgi güvenliği, yazılım geliştirme, sistem alt yapısı ve iş sürekliliği konularında bilgi sahibi olmalıdır. Denetçi, BT risklerini farkedecek, BT tabanlı kontroller geliştirebilecek yetkinlikte olmalı ve bu alandaki standartları (COBIT, ITIL, ISO 27001 vb.) takip etmelidir.
Etkili denetim, kurulan ve sürdürülebilen insanlararası etkileşimin düzeyi ile doğrudan ilişkilidir. Denetimde yer alan denetmen, öğretmen ve diğer personelin etkileşimleri ne derece olumlu ise, denetim de o derece etkili olur.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
Denetim riski, denetçinin önemli hata ve düzensizliklerden etkilenmiş olan bir finansal tablo hakkında istemeden olumlu görüş bildirme olasılığı olarak tanımlanmaktadır (Bozkurt, 2012:105).
(a) Denetim kanıtı: Denetçinin, görüşüne dayanak oluşturan sonuçlara ulaşırken kullandığı bilgilerdir. Denetim kanıtları, finansal tablolara dayanak (temel) oluşturan muhasebe kayıtlarındaki bilgiler ile diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri içerir.
Maddi Doğruluk Testleri: Mali tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğuna ilişkin kanıt toplamak için uygulanan denetim prosedürleridir. Maddilik testleri; işlem hesap kalanlarının test edilmesinden oluşan detay testleri ile analitik testleri kapsar.
Kontrol riski, denetçinin, bir işlem sınıfı, hesap bakiyesi veya ilişikteki bir açıklamayla ilgili bir yönetim beyanında önemli bir yanlışlığın ne kadar muhtemel olabileceğine ve müşterinin önceden var olan iç kontrolleri tarafından zamana duyarlı bir şekilde belirlenemediğine veya önlenemeyeceğine ilişkin ...
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri