İcra mahkemesi kararları kendi aralarında kesin hüküm teşkil eder. 6. Hukuk Dairesi 2013/16607 E. , 2014/33 K.
İcra mahkemesince verilen kararlar, kural olarak maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmemekle birlikte, aynı takip dosyası nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı konuda daha önce verilen icra mahkemesi kararları, kesinleşmek koşuluyla sonraki şikayet yönünden kesin hüküm teşkil ederler.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.363/4 uyarınca; istinaf yoluna başvurunun, satıştan başka icra işlemlerini durdurmayacağı hükme bağlandığından şikayet üzerine İcra Mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konulabilmesi mümkündür.
36 ncı maddeye göre icranın geri bırakılmasına ilişkin kararları dışındaki kararlarına karşı, ait olduğu alacak, hak veya malın değer veya miktarının bin lirayı geçmesi şartıyla istinaf yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
İcra Mahkemeleri Kararlarına karşı 7 yedi gün içinde bulundukları yerdeki en yakın ağır ceza mahkemelerine yapılır ,icra mahkemeleri asliye ceza mahkemeleri konumundadır.
İstinaf yoluna başvuru süresi tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren on gündür.” denilmektedir. Anılan hüküm gereğince icra hukuk mahkemesi tarafından verilen ve istinafı mümkün olan kararlara karşı istinaf süresi ilgili kararın tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren on gündür.
İİK'in 363 ve sonraki maddelerinde, İcra Mahkemesince verilecd kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi içi kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişi, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorun bulunmamaktadır.
Takibe konulabilmesi için kesinleşmesi aranan bir kararın, takibe konulduğu tarihte kesinleşmiş olması gerekir.
Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir. Aşağıda belirtilen durumlarda İstisnai olarak ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşmesi beklenir.
Kural olarak, icra dairesinin yetkisi kesin ve kamu düzenine ilişkin değildir. Bu nedenle icra dairesi yetkisizliği re' sen yani kendiliğinden gözetemez. Borçlunun icra dairesinin yetkisiz olduğunu, şikâyet değil, itiraz yolu ile ileri sürmesi gerekir.
İlk derece mahkemesince verilen kararlar kural olarak istinafa tabidir. Ancak bu kuralın istisnaları mevcuttur. İstisnalar ise şunlardır: İstinaf sınırını geçmeyen mal varlığı davalarına ilişkin ilk derece mahkemesi kararları kesindir bu kararlara karşı istinaf yoluna gidilemez.
İcra mahkemeleri, icra ve iflas hukuku alanındaki uyuşmazlıklara bakmakla görevlidir. İcra ve iflas hukuku, alacaklıların borçlulardan alacaklarını tahsil etmeleri için izlenen hukuki yolların bütünüdür. İcra mahkemeleri, bu hukuki yolların uygulanmasına ilişkin olarak ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmektedir.
Kanunda açıkça belirtilmediği hallerde icra hukuk mahkemesi kararlarına karşı tehiri icra talebinde bulunulamaz. Zira icra hukuk mahkemesi kararları kural olarak bir ilamlı takibi başlatan değil, devamını sağlayacak nitelikte ve yalnız takip hukukunu ilgilendiren kararlardır.
Keşfe yetkili mahkeme HMK'nın 289. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre keşif, davaya bakan mahkemece icra edilir. Keşif konusu, mahkemenin yargı çevresi dışında ise inceleme istinabe suretiyle yapılır.
İcra Mahkemeleri icra ve iflas dairelerinin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazlar başta olmak üzere icra ve iflas hukukuna ilişkin uyuşmazlıkları çözmek için kurulmuş özel mahkemelerdendir. İcra hukuk mahkemelerinin olmadığı yerlerde bu görevi Asliye Hukuk Mahkemeleri yerine getirmektedir.
Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
Taşınmazın Tahliye ve Teslimine İlişkin Mahkeme Kararları
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Ceza ilamında yer alan tazminat ve yargılama gideri kararlarının icra yolu ile yerine getirilmesi mümkündür. Ancak bunun için verilen ceza ilamının kesinleşmiş olması şarttır. Bu yönüyle ceza mahkemesi tarafından verilen kararlar da kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasındadır.
İİK. nun 363 ve sonraki maddelerinde, icra mahkemesince verilecek kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi için kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişle, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorunlu bulunmamaktadır.
İcra Takibinin İptali Kararının Kesinleşmesi Gerekir Mi? İcra takibinin iptali kararında icra mahkemesinin kararı kesin hüküm teşkil etmeyeceğinden iptal kararının reddi halinde borçlu kabulü halinde ise alacaklı genel mahkemelerde dava açabilir.
İcra mahkemesi inceleme sonucunda takibin kesinleşmesinden sonraki bir dönemde borcun itfa edildiği kanısına varırsa icra takibinin iptali kararı verir. Takibin iptaline karar verilmesi ile takip durur.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
Hukuk mahkemelerinde İcra Hukuk Mahkemesi kararlarına karşı 10 günlük süre öngörülmüştür. Bunun haricinde kalan örneğin; İş Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi gibi mahkeme kararlarına karşı istinaf başvuru süresi ise 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Ancak icra mahkemesinin istihkak davasında ve İİK madde 89/4'e göre açılan tazminat davalarında vermiş olduğu kararlar ile ihalenin feshi başvurusunun reddine ilişkin kararları maddi anlamda kesin hüküm oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri