Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Konuşma problemleri: Eksik dişler, konuşma problemlerine neden olur. Bu da öz güven eksikliği ve sosyal izolasyona neden olabilir. Baş ağrısı: Diş eksikliği, çene ve baş ağrılarına neden olabilir. Çene ve dişlerdeki ağrı, sinir sistemi üzerinde baskı oluşturarak baş ağrısına neden olur.
Sağlık Açısından Getirdiği Problemler
düzgün sıralanmamış dişler, çiğneme, ısırma ve konuşma fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getiremez.
-Çene ucunu ilgilendiren şekil bozuklukları (asimetrik çene ucu vb.) Bu tip problemleri olan insanlar estetik kaygıların yanı sıra çiğneme ve konuşmada da sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca eklem bölgesindeki ağrılar ve eklem fonksiyon bozuklukları da karşılaşılan problemlerdir.
İletişimin temelini oluşturan konuşmanın en önemli unsurlarından ağız ve dişler, ilişkilerimizde etkin bir rol oynuyor. Diş yapısı bozuk olan bireyler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar.
İlgili 33 soru bulundu
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Çocuklarımızı ortodontistle tanıştırmak için en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler.
Konuşma ikili ilişkilerde son derece önemli bir fonksiyondur. Düzgün konuşmada dişlerin de rolü vardır. Örneğin; * Z ve S seslerinde dilin ucu üst kesici dişlerin palatinal (damak tarafındaki) yüzeyine, dilin yan kenarları da damağın yan kenarlarına ve üst büyük azı dişlerinin palatinal yüzeyine temas eder.
Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur, sunumlarda toplantılarda çıkartmaya gerek kalmaz.
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır. Temizlenmeyen diş taşları da çürüklere ve diş kayıplarına neden olacaktır.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Tedavi edilmezse bu sorunlar nelere yol açar? Eksik dişler tedavi edilmezse çiğneme bozuklukları, komşu dişlerin boşluğa kayması veya devrilmesi sonucu dişler arasında aralanmalar ve bunun sonucunda diş eti hastalıkları ve çürükler, estetik sorunlar ve sindirim problemleri, hazımsızlık gibi sorunlar yaşanabilir.
Ayrıca eksik dişler tamamlanmazsa o bölgede dişleri tutan incelmeye ve erimeye başlar. Diş köklerinin varlığı diş etlerini ve çene kemiklerini uyarır ve kemik ve doku sağlığını destekler. Eksik bir diş yerine konmadığında, çene kemiği, uyarılma azlığı nedeniyle yoğunluğunu kaybeder.
11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir. İşaret ve baş parmaklarını iyi kullanabilmelidir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz.
Yetişkin bir bireyde(süt dişlerinin tamamını değiştirmiş)normal kapanış ilişkilerini tanımlarsak; Üst dişler önden ve yanlardan alt dişleri kavrar, üst ön dişler alt dişleri 2mm kadar örter ve 2 mm kadar önde yer alır.
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
Akıcı konuşmayı sağlar. Okuduğunuzu aynı zamanda duyduğunuz için kendinizi düzeltir ve diksiyonunuzun da doğru olmasını sağlarsınız. Konuşma bozukluğu olan kişilerin mutlaka kitabı sesli okumaları gerekir. Bu sayede vurgu ve tonlamalara da dikkat edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri