Görüldüğü gibi mevzuatta biyokimya, patoloji gibi branşlar “acil uzman tabip nöbeti gerektirmeyen branşlar” olarak tanımlanmaktadır.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
İç hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Kardiyoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Aile hekimliği branşlarından hekimler mutlaka acil serviste nöbet tutacak.
Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak. Meslekte 25 yılını doldurmuş sağlık personeli nöbetten muaf tutulacak.
Eğitim hastaneleri dışında uzman baştabib yardımcısı ile birlikte uzman tabib adedi normal nöbet tutmaya müsait kurumlarda baştabib yardımcıları da normal nöbete girerler. C) Acil nöbetler: Uzman durumu müsait olan kurumlarda lüzum görülen branşlar için normal nöbete ilave olarak ayrıca acil nöbeti konulabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Acil sıfatına sahip hastalarla ilgilenirler. (Her ne kadar acillere başvuran hastaların %95'i acil olmasa da.) Temel göreviniz acil sağlık hizmeti vermektir. Pek çok hastane yeni atanan pratisyen hekimlere oryantasyon olması açısında süre tanır, refakat nöbetleri tutturur.
Psikiyatri servisinde iki tür nöbet tutulur: primer nöbet ve icap nöbeti. Ayın nöbet yükü hesaplanırken üç icap nöbeti bir nöbet sayılır. Psikiyatri servisinde yeni başlayan asistanlar ilk üç nöbetlerini ikinci nöbetçi olarak kıdemli asistanla birlikte tutarlar.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Personelin kanunen bakmakla yükümlü olduğu (bakıma muhtaç) engelli aile bireyi varsa ve bu durum hakem hastanelerden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelenebiliyorsa personel, mesai saatleri dışındaki nöbet görevlerinden ve gece vardiyasından muaf olur.
Bu düzenlemeler birlikte değerlendirildiği kurumdaki tüm hemşireler arasında (sağlık sorunları, gebelik vb. haller nedeniyle nöbete dahil edilmesinde sakınca bulunanlar dışında) nöbetin uygulanacağı, bunun icap nöbeti şeklinde düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.
“(4) Müstakil acil branş nöbetleri, öncelikle iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, beyin cerrahi ile ortopedi ve travmatoloji, kardiyoloji, nöroloji, anestezi ve reanimasyon branşlarında düzenlenir.
Hukuksal düzenlemeler incelendiğinde nöroloji branşı için acil nöbet uygulaması yapılabileceği anlaşılmaktadır.
Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor.
Hizmette 25 yılını doldurmuş personel, çalışma barışının bozulmaması ve hizmette aksama olmaması kaydıyla, mümkün mertebe nöbetten muaf tutulacaktır.
5258 sayılı Yasanın 6. maddesine göre; aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, görevleriyle ilgili ya da görevleri başında işledikleri veya kendilerine karşı işlenen suçlarda devlet memurları gibi kabul edilirler. Nöbet hizmeti de aile hekimlerine kanun gereğince verilen bir görevdir.
Hastane nöbeti
24 saatlik nöbet esnasında gece doktor kendisine ait nöbet odasında uyur. Hasta gelince haber verilir ,bakar ve yatar. Kadrolar sınırlı olduğundan vardiya durumunda daha sık sıra geleceğinden bu da istenmez.
Nöbet hizmetine aşağıdaki rütbe ve makam sahipleri dahil edilemezler. a) Albay ve birinci sınıf askeri memurlar, b) (Mülga bent: 15/03/1984 - 18342 s. R.G.) c) (Değişik bent: 20/04/2000 - 24026 s. R.G.)
Bünyesinde doğum servisi bulunan kurumlarda ebelik görevi yapanlarla, hemşirelik görevi yapanlar için A Fıkrasındaki ölçüler dahilinde ayrı ayrı nöbet düzenlenir. Kurumun özelliği, hizmetin gereği ebe ve hemşire görevi ifa edenlerin adedine göre baştabiplik bu nöbetleri birleştirip ayırabilir.
b) Nöbetçi subaylığı; yüzbaşı, üsteğmen, teğmen rütbesindeki subaylar tarafından tutulur. Mevcudun yetersiz olduğu durumlarda asgari üstçavuş rütbesindeki astsubaylar da bu nöbete dâhil edilebilir.
Madde 35-Sosyal çalışmacı, psikolog, tabip, diyetisyen, fizyoterapist ve hemşirenin nöbet tutması esastır. Gerek duyulması halinde, müdürün uygun göreceği personel de nöbete dahil edilir.
Başhekim talimatı: Profesör, doçent ve uzman hekimler eşit sayıda nöbet tutacak.
"g) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı, Hava ve Uzay Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik ve Tıbbi Patoloji bölümlerinde istisnai durumlar olmadığı müddetçe hiç nöbet tutulmuyor. Adli Tıpta ve Sualtı Hekimliğinde icap nöbetleri tutuluyor.
MADDE 22 – (1) Rehber öğretmen/psikolojik danışman merkezî sınavlarda görev alabilir ve istemesi hâlinde belleticilik görevi yapabilir. Ancak rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara nöbet görevi verilemez.
Kbb, göz, üroloji, ortopedi gibi klinik branşlara acil nöbeti yazılabilir ancak kendi branşları dışındaki hastalara ilk yardım dışında müdahale, tanı ve tedavi yapmaya zorlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri