Gelir vergisinden muaf olan esnaf, Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir vergisi kanunumuza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar vergisinden muaf olan; İktisadi kamu müesseseleri ile Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değildirler.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir.
Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır. İşletme sahibi meslek gruplarına mensup doktor, avukat, mühendis ya da serbest muhasebeci olanlar serbest meslek defteri tutmak zorundadır.
İlgili 31 soru bulundu
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Bu işlerle genelde muhasebeciler yürüttüğü için piyasada "muhasebeci olmadan olmaz" kanısı oluşmuş. Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.
Ticari defterleri, tacirler, tacir sayılanlar ve tacir gibi sorumlu olanlar tutmakla yükümlüdürler. Esnafın, ticari defter tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Gerçek kişilerin tutmakla yükümlü oldukları defterler, yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri veya sadece işletme defteridir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Birinci sınıf tacir olmanın şartları VUK'un 177.maddesi gereğince 2022 yılı için şu şekilde belirlenmiştir: Yıllık alışları 400.000 TL'yi, satışları ise 570.000 TL'yi aşanlar, • Mal alım ve satımı dışındaki işlerle uğraşanların, yıllık gayrisafi gelirinin toplamı 200.000 TL'yi aşanlar.
Bazı şartları taşıyan mükellefler, e-Faturaya geçmek zorunda oldukları gibi aynı zamanda e-deftere de geçmek zorundadırlar. Fakat bu yasal zorunluluk altında olmayan mükellefler, e-Faturaya geçiş yapsalar da e-defter kullanmak zorunda değildirler.
TTK'nın 562'nci maddesinin beşinci fıkrasına göre, ticari defterlerin Kanuna uygun saklanmaması halinde sorumlulara 300 günden az olmamak üzere adlî para cezası uygulanacaktır. Bu cezanın alt sınırı 6.000 TL, üst sınırı ise 73.000 TL'ye tekabül etmektedir.
İşletme defteri tutanlar e-defter tutmaz.
İşletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 177. Ve 178. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccar olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılıyor. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre kayıt tutuyor. İkinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi olduğundan işletme defteri tutmaları gerekiyor.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz. Bununla birlikte, TTK' da, tacirlere ilişkin bazı imkanlardan esnafların da yararlandırılmasının uygun olacağı düşünülmüş ve bu yönde özel bazı düzenlemeler yapılmıştır.
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri TTK 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır.
Vergi Usul Kanunu'na göre defter tutması gereken mükellefler, ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve çiftçilerdir.
Serbest meslek kazanç için defter tutma veya sınıf değiştireme olmaz.
Ticari işleri takip etmek için ikinci sınıf tüccarlar tarafından tutulan defter, işletme defteri olarak adlandırılır. Türk Ticaret Kanunu'nun 66/3 maddesi kapsamında tutulan bu defter sayesinde ikinci sınıf tüccarlar ekonomik faaliyetlerini kontrol edebilirler.
[4] Buna göre, 2022 yılı tutarları dikkate alındığında; 2021 yılında alış tutarı 320.000 [400.000 – (400.000 x %20)] liranın, satış tutarı 456.000 [570.000 – (570.000 x %20)] liranın altındaysa, 2022 yılından itibaren işletme hesabı esasında defter tutulabilir.
Ön muhasebe elemanı olmak için öncelikli olan şart, muhasebe ile ilgili bir eğitim geçmişine sahip olmaktır. Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Belediye, Vergi dairesi, Ticaret odaları, Esnaf odaları bu kurumların başında yer almaktadır. Kendi iş yerini açmak isteyenler için iyi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır. Muhasebeci iş yerinizin girdi ve çıktıklarını (faturalar) takip etmek için çok önemlidir.
Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci, mali müşavirler teşebbüs veya işletme sahiplerinin defterlerini kendi bürolarında tutarlar, Serbest muhasebeciler ve serbest muhasebeci mali müşavirler teşebbüs veya işletme sahiplerinin defterlerini kendi bürolarında tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri