Göz kapağı enfeksiyonlarından en sık gördüklerimiz arpacık ve kirpik dibi iltihabıdır. Günümüzde bilgisayar kullanımı özellikle pandemi ile birlikte yoğun bir şekilde arttı. Yoğun bilgisayar kullanımı allerji, göz kuruluğu, arpacık, kirpik dibi iltihabı oluşumunu tetikleyebilir.
Enfeksiyon ayrıca inflamasyona ve gözün gözyaşı drenaj sisteminin tıkanmasına ve böylelikle dakriyosistit oluşumuna sebep olabilir.
Neyse ki, en yaygın bakteriyel göz enfeksiyonları reçeteli antibiyotik göz damlaları veya merhemler ve kompreslerle etkin bir biçimde tedavi edilebilir. Pek çok yaygın viral göz enfeksiyonu kendi kendine iyileşir. Şiddetli viral göz enfeksiyonları durumunda, bir antiviral göz damlası reçetelendirilebilir.
Viral göz enfeksiyonları, gözde ciddi ağrılar ve şişlikler oluşmasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarının yol açtığı “adenovirüsler”, göze kolayca bulaşıp enfeksiyon gelişimine zemin hazırlıyor.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Sayılan sebepler dışında göz çevresi dokuların ağrıları, örneğin sinüzit ağrısı, diş ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı gibi ağrılar da göze vurarak göz ağrısı olarak hissedilebilirler. Özellikle sinüzit göz çukuru ağrısı yapabilir.
Göz, orbita adı verilen kemikten bir koruyucu çukur içinde yer alır. Orbitanın içinde, altı adet göz dışı kas göze bağlanır. Bu kaslar gözün aşağı-yukarı ve yanlara doğru hareket etmesini ve gözün dönmesini sağlar. Göz dışı kaslar gözün sklera adı verilen beyaz kısmına bağlıdır.
Bu türden ışık çakmaları genellikle beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak ortaya çıkar ve migren olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir. Görme sırasında çapraşık çizgiler ve dalgalı görüş de migren rahatsızlığına eşlik edebilir. Genellikle bu belirtilerle birlikte baş ağrısı da yaşanır.
Vücudun direncini kaybetmesiyle kişiyi yatağa düşürebilen grip ve soğuk algınlığı, gözde kızarıklık, çapaklanma ve batma gibi durumlar ortaya çıkartıyor. Gözde batma, yanma, çapaklanma gibi şikayetlerin geçmemesi durumunda…. Bu tür göz şikayetlerinin geçmemesi durumunda göz hekimine başvurmanız gerekmekte.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır.
Kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, göz kapağını kaplayan dokular olan konjonktivanın iltihaplanması ile ortaya çıkan, alerjenler, tahriş edici maddeler, bakteriler, soğuk algınlığı ya da koronavirüsler gibi virüsler neden olduğu bir hastalıktır.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Bakteriyel endoftalmi gibi göz enfeksiyonları, çoğunlukla kuvvetli antibiyotikleri kapsayan tedaviye hemen başlanılmadığı takdirde körlükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyon türü, delici göz yaralanmaları nedeniyle veya katarakt ameliyatı gibi göz ameliyatlarının nadir görülen bir komplikasyonu olarak oluşabilir.
LOTEBRA gözünüzde meydana gelen, duyarlı bakterilerin neden olduğu yüzeysel enfeksiyonların veya enfeksiyon riskine yol açan iltihabi durumların tedavisi için göze damlatılarak kullanılır.
Konjonktivit hastalığı kolay kolay gözde kalıcı bir hasar bırakmaz. Bakteriyel konjonktivit kornea da bir hasar yoksa Korneayı etkilemez kalıcı bir iz bırakmadan iyileşir. Adenoviral konjonktivit Korneayı tutabilir fakat uygun ve düzenli ilaç tedavisi uygulanırsa bir iz bırakmadan geçer.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Dr. Hakan Eren, kışın sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların gözde batma, yanma, çapaklanma gibi bulgulara neden olabileceğini ifade ederek, söz konusu şikâyetlerin geçmemesi durumda göz hekimine başvurulması gerektiğini kaydetti.
Bakteriyel göz nezlesi: Daha çok temizliği ve bakımı doğru yapılmamış kontaks lens kullanımından kaynaklanır. Bununla birlikte, yanlış kullanılan göz kremleri ya da göz makyajı da bakteriyel göz nezlesine sebep olabilir. Bulaşıcıdır.
Göz nezlesi veya konjonktivit göz yüzeyini örten konjonktiva adı verilen zar tabakanın enfeksiyonudur. En sık kırmızı göz nedeni olan konjonktivitler içinde adenoviral konjonktivit, en bulaşıcı, en uzun süreli ve şiddetli seyreden tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri