Madde 823 - ( Değişik: 20/4/2004 - 5136/2 md.) Her Türk gemisi Türk Bayrağı çeker. Yalnız Türk vatandaşlarının malı olan gemi Türk gemisidir. Birlikte mülkiyet esaslarına göre birden fazla kişilere ait olan gemiler, pay çokluğunun Türk vatandaşlarına ait olması şartıyla Türk gemisi sayılırlar.
Kapsam Madde 2- Türk Uluslararası Gemi Siciline aşağıdaki gemiler ve yatlar tescil edilir. a) 4490 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 21/12/1999 tarihinde Milli Gemi Siciline kayıtlı bulunan bütün gemiler ve yatlar. b) Tonaj sınırı aranmaksızın, yurt içinde inşa edilen gemiler, yatlar ve özel maksatlı, özel yapılı bütün ...
Bayrak, limanda deniz araçlarının, varsa arka direklerine; seyirde, denizcilik kurallarına göre, bayrak çekilmesi gereken direklerine bağlı gize veya direğe, yelkenli gemilerin ise randa yelkeninin çördek yakalarına çekilir. Teknelerde Bayrak, ilke olarak sancağa çekilir.
Gemi ile bir devlet arasında kurulan milliyet bağı, geminin o devletin hukuk düzenine tabi olması sonucunu doğurur. Dolayısıyla gemi, milliyetinde olduğu devletin bayrağını çekme ve bu bayrak altında seyretme hakkına sahip olup devletin kendi bayrağını taşıyan gemilere tanıdığı haklardan yararlanır.
Türk gemisi statüsüne girmeyen her gemi yabancı gemi olarak kabul edilir. Yabancı gemiler Türk vatandaşlarına en az bir yıl süre ile işletilmek üzere kiralanmış ise, malikin rızasının alınmış olması şartı ve Türk mevzuatının kaptan ve gemi adamlarını düzenleyen hükümlerine uyması Türk Bayrağı çekme hakkını kazanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Madde 832 - 823 ila 826 ncı maddelere aykırı olarak Türk Bayrağı çeken veya aynı maddelerin hükümlerine göre Türk Bayrağı çekmesi lazımgelirken diğer bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı veya bu hareketleri menetmemiş olan donatanı 400 liraya kadar ağır para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile ...
B) Sicile kayıtlı olmayan gemilere MADDE 997- (1) Türk Gemi Siciline kayıtlı bulunmayan Türk gemileri üzerindeki mülkiyet ve sınırlı ayni haklara, Türk Medenî Kanununun taşınırlara ilişkin hükümleri uygulanır.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
ABD'li gemi sahipleri ülkelerindeki düzenleyici kısıtlamalardan ve yüksek işçilik giderlerinden kaçınmak için gemilerini Panama'da ilk kaydettirenler arasındaydı. Böylece 1922 yılında ilk defa iki ABD gemisi Panama'da kaydettirildi.
Bir gemi bayrak devleti yasaları uyarınca faaliyet gösterir. Bu yasalar, geminin bir denizcilik davasına karışması halinde geçerlidir. Uygunluk Bayrağı geminin, kaydettirildiği ülkenin resmi bayrağını dalgalandırmasını ifade eder. Kolaylık bayrağı da diyebiliriz.
Sarı bayrak: Bu bayrak, sörf yapılan yerlerde orta seviye bir tehlike arz ettiği anlamına gelir. Aynı zamanda büyük dalgalar olabileceğinin de anlamına gelir. Sarı bayraklı plajlar, cankurtaranların muhakkak bulunduğu plajlardır.
Böylelikle gemide herhangi bir bulaşıcı hastalık ve ölüm olmadığı limana yanaşmak ve yük tahliye etmek veya yük almak için izin istiyorum anlamına gelen sarı bayrak toka edilerek gerekli sağlık denetimleri bitene kadar geminin karantinada olduğunu ve işlemin devam ettiği gösterir.
Millî Gemi Sicili, Türk Ticaret Kanunu ve Gemi Sicili Nizamnamesi ile kurulmuştur. Bu sicil, hiçbir teşvik içermeyen, devletin vergi- lendirme hakkını tam olarak yansıtan ve Türk vatandaşları ile Türk kanunlarına göre kurulmuş olan şirketlere ait olan gemileri kayıt altına alır.
TTK m. 936 uyarınca, sicile kayıtlı olup olmadıklarına bakılmaksızın, tüm gemiler taşınır niteliğindedir. Bu kapsamda, TTK'da özel hüküm bulunmayan hallerde, bütün gemilere, bayrağı ve sicili ne olursa olsun, taşınır eşyaya ait hükümler uygulanır[1].
Türk Uluslararası Gemi Siciline (TUGS )Kayıtlı Gemi Ve Yatların Devrine Yönelik İstisna Kapsamı Genişletilmiştir.
İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur. Gemilerden ilk olarak MÖ 2500-2350 civarında deniz ticareti ve deniz savaşlarıyla bağlantılı olarak bahsedildi.
Fransız girişimi. Çevre şartları, projenin zorluğu, maliyet vs. nedeniyle $287,000,000 para ve tahminen 22,000 insan (kaza ve hastalık sebebiyle) kaybedildi. İklim koşulları ve nem nedeniyle çoğu araç zarar görmüş ve paslanmıştı.
Panama Kanalı - Panama
Beş yılda yapılan bu kanalda binlerce insan, zor çalışma şartları nedeniyle hayatını kaybetti. Kanalın maliyeti o dönemin parasıyla 337 milyon dolar, yanı günümüzde yaklaşık 7,3 milyar dolara denk geliyor. 1999 yılında Panama hükümeti kanalın işletmesini Panama Kanalı Otoritesi ile ABD'den aldı.
Gemilerden sızan sular ya da yağ gibi atıklar bu bölgede toplanır. Sintine pompası; gemi, balıkçı teknesi, yat gibi deniz araçlarında toplanan su ve yağların tahliye edilmesi için kullanılan bir pompa çeşididir. Hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda geminin işleyişi bakımından önemli bir ekipmandır.
TIRNAK Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Dibe düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin bu mevkide her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar. g. GAGA Tırnakların sivri olan uç kısımlarına gaga ismi veri- lir, demirin dibe saplanmasında yardımcı olur.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.
İntifa hakkı ise, bir malikin kullanma, semerlerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinin bir başkasına tahsis edilmesidir. Sonuç olarak, gemi sahibinin belirsizliği durumunda, gemi sahipsiz kabul edilir ve devlet sahiplenme hakkına sahip olur.
Kusursuz çatma
TTK m. 1216 uyarınca umulmayan hal, mücbir kuvvet ya da neden ileri geldiği anlaşılmayan çatma, kusursuz çatmadır. Bu tür çatmada diğer tarafın zararları için sorumluluk söz konusu olmaz, herkes kendi zararını karşılar.
Dolayısıyla pek küçük araç gemi kabul edilmemelidir, örneğin, kanunun tanımına uygun olmasına rağmen jet-ski aracının gemi olarak kabulü olanaklı değildir. Ortada Bir Araç Olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri