Dolayısı ile çeşitli kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin oruç tutması tıbbi açıdan önerilmez. Özellikle tedavisi devam etmekte olan hastaların oruç tutmaması gerekir. Kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrısı, kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği gibi şikayetleri olan hastalar oruç tutmaktan kaçınmalıdır.
Ramazan ayında bazı özel durumu olanların da oruç tutması sakıncalıdır. ''Parkinson, Alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk ...
Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.
Açlık, özellikle onikiparmak bağırsağı ülserinin seyrini olumsuz yönde etkiler. Ramazan aylarında birçok kimsede ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.
İlgili 18 soru bulundu
Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar. Şiddetli semptomlar gösteren hipertiroidi hastaları, oruç tutmayı bırakmalı ve doktora görünmelidir.
Koroner damarlarına stent takılmış Bypass ameliyatı olmuş Kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatıp çıkmış hastalar oruç tutmamalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını belirli saatlerde ve belirli bir diyet programı çerçevesinde almaları gerektiği için oruç tutamazlar.
Oruç tutmak en önemli ibadetlerimizden birisi olduğu için kanser hastalarımız bu konuda sürekli olarak bilgi istemektedirler. Dinimize göre süreğen hastalığı olanlar, seyahat edenler, adet görenler, emzirenler ve ergenliğe girmemiş çocuklar oruçtan muaf sayılmaktadır.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
"İslam inancına göre; oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve iftarla imsak arasında ilişkiye girilmelidir. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır.
Oruç tutmak, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde olan her müslümana farzdır. Zorlu bir işte ağır şartlar altında çalışan kimse, bu şartlar kendi sağlığına zarar vermediği sürece orucunu tutmak zorundadır.
Özetle bütün kronik hastalarda olduğu gibi çok ağır astımlı hastaların ve yaşlı ve astımlı hastaların oruç tutması sağlık açısından önerilmez.
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur. Lohusa olan kadınlarla âdet görene kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar.
Ancak kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan genel durumu iyi olan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda hekimlerine danışarak oruç tutabilirler. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri önerilir.
Niyet etmeden oruç tutmak ve bozmak da en çok sorulan biridir. Keffaret başlanmış bir orucu kasten kesilmesine verilen ceza anlamına gelir. Eğer niyet edilmediyse o günün kazası tutulur. Fakat bu kefaret orucu tutmamak için orucu niyetsiz tutmak ve niyet etmeden oruç bozmak anlamına gelmemelidir.
Kefaret: Ramazanda bile bile bozulan bir gün orucun yerine iki kameri ay veya altmış gün peş peşe oruç tutmak demektir. Ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi gerekir. Kefaret, sadece ramazan ayında tutulan orucun bile bile bozulmasının cezasıdır.
Oruç fidyesi nasıl ödenir? Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.
Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon
Hipertansiyonluların oruç tutması sakıncalı. Ancak tansiyon hastalığı kontrol altında olanlar ve ek komplikasyonları olmayanlar, doktor kontrolünde ilaç saatleri yeniden düzenlenerek oruç tutabilir.
Kalp hastalıkları olan hastalara oruç önerilmiyor
Dolayısı ile bu tür hastalıklarda orucun tutulması sağlık açısından öngörülmüyor.
Tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekeri değerleri kontrol altında ve insülin kullanmıyorlar ise, şeker ilaçlarının dozajı ramazan süresi içerisinde yeniden (hekim tarafından) ayarlanarak oruç tutulmasında tıbbi açıdan bir engel yoktur.
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır. Gıdalarla alınan karbonhidrat miktarı 200 gramın altında olursa T3 hormonunda düşme olmaktadır.
Kişinin; İnme riskini azaltmak amacıyla geçici ya da sürekli kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekiyorsa, Kalp krizi veya kalp krizi olmadan da akut koroner sendrom dediğimiz kalp damar hastalığında akut alevlenmeye bağlı 1 yıl ikili kan sulandırıcı tedavi alması gerekiyorsa oruç tutması uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri