En Tehlikeli Göz Hastalığı Nedir? Göz tansiyonu veya tıptaki ismiyle glokom bu çeşit rahatsızlıkların başında gelir. Göz rahatsızlığı semptom göstermeksizin uzun seneler içerisinde ilerleyen kalıcı körlük ile sonuçlanabilir.
Ağrı göz çevresinde veya göz arkasında hissedilebiliyor. Göz kuruluğu, göz tansiyonu, gözlerde uçuk gibi bazı göz enfeksiyonları, arpacık ile göz migreni ağrının başlıca sebebi. Sinüzit de göz ağrısı yapan en önemli sebeplerden birini oluşturabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Göz damarlarında gelişen damar sertliği ya da göz damarlarında oluşan pıhtılar geçici görme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kalpte oluşan ritim bozuklukları da kalp içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek göz damarlarına pıhtı atılmasına sebep olabilir.
Göz, orbita adı verilen kemikten bir koruyucu çukur içinde yer alır. Orbitanın içinde, altı adet göz dışı kas göze bağlanır. Bu kaslar gözün aşağı-yukarı ve yanlara doğru hareket etmesini ve gözün dönmesini sağlar. Göz dışı kaslar gözün sklera adı verilen beyaz kısmına bağlıdır.
'Retinal ven damar tıkanıklığının en yaygın belirtisi, aniden gelişen bulanık görme ve görme kaybıdır. Genellikle tek gözde şikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuşan lekeler görülür. Hastalık tedavi edilmediği sürece retinadaki hasarın artmasına bağlı olarak bulanık görme veya görme kaybı da artar.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Bulanık bir görüşe sahipseniz ilk akla gelen, bir göz bozukluğunuz olup olmadığı olabilir. Bulanık görmek dışında göz bozukluğu belirtileri arasında baş ağrısı, istemsizce göz kısma, göz yorgunluğu bulunabilir. Göz bozukluğu, genetik olarak meydana gelebildiği gibi sonradan çevresel etmenler sonucunda da gelişebilir.
Alerjen maddeler, polen, ev tozu, hayvan tüyleri veya küf gibi birçok farklı türde olabilir. Göz alerjisi belirtileri arasında da, kaşıntılı, sulanmış, kızarmış veya şişmiş gözler, göz çevresindeki ciltte kuruluk veya tahriş, gözlerde yanma veya batma hissi yer alabilir.
Göz yuvarlağının orta tabakasını oluşturan uveanın iltihaplanmasına “üveit” adı verilir. Aynı zamanda göz iltihabı olarak da bilinir.
Üveit gözdeki uvea tabakasının bir kısmının veya tamamının iltihaplanması olarak adlandırılır. Enflamatuar bir hastalıktır. Uveanın iltihabı gözdeki tüm dokuları olduça fazla şekilde etkiler. Uvea tabakası ise gözdeki iris, koroid ve silier cisimden oluşan, sürekli ve fibroz bir tabakadır.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Göz sinirlerinde glokom (göz tansiyonu), bağışıklık sistemi hastalıklarına bağlı enfeksiyonlar, fiziksel travmalar gibi birçok sebebe bağlı olarak hasarlar ve zedelenmeler oluşabilir. Oluşan bu göz siniri hasarları görme kusurları ve ileri seviyelerde görme kayıplarına kadar yol açabilmektedir.
Uykusuzluk, bir işe uzun süre odaklanmak, öksürmek veya yüksek basınç gibi farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebilmektedir. Göz kanlanması özellikle çocuklarda beyin kanaması belirtileri arasında da yer alabilmektedir.
Ani bulanık görme, ayrılmış retina, göz uçuğu veya optik nevritin (optik sinir iltihabı) bir semptomu olabilir. Aşağıda listelenenler gibi bazı göz rahatsızlıkları ve hastalıklar kalıcı görme kaybına neden olabilir, dolayısıyla ani bulanık görme yaşıyorsanız tanı ve tedavi için bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
Göz Yanması ve Sulanması Neden Olur? Göz yanması ve sulanması gözü tahriş edici faktörlerden kaynaklanabilir. Duman, sigara dumanı, parfüm deodorant, deterjanlar, soğan doğrama gibi sebepler sulanma ve yanma yapar. Bunun dışında alerjik ve mikrobik konjonktivit hastalığında şiddetli yanma sulanma şikayetleri olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri