Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafına yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur.
Ha bir de genel bilgi vereyim. 1 ve 2 grubu bilanço hesapları borçlu çalışır. Sadece bu hesapları düzenleyici hesaplar (karşılık hesapları, reeskont hesapları, amortisman hesapları vs) alacaklı çalışır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Vergi Usul Kanunu'nun 283. maddesinde "Aktif Geçici Hesap Kıymetleri" düzenlenmiştir. Buna göre; Gelecek hesap dönemine ait olarak peşin ödenen giderler ile cari hesap dönemine ait olup da henüz tahsil edilmemiş olan hasılat, mukayyet değerleri üzerinden aktifleştirilmek suretiyle de ğerlenir.
İlgili 18 soru bulundu
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
7'li hesaplar alacak bakiyeli çalışmaz. Kayıtlar TDHP kurallarına göre yapılır. İade alınan tutar 679 hesaba yazılır.
102 BANKALAR HESABININ İŞLEYİŞİ
Aktif karakterli olan banka hesabına para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
322 BORÇ SENETLERİ REESKONTU (-)
Bilanço gününde borç senetleri için hesaplanan reeskont bu hesapta izlenir. Pasifi düzenleyici bir hesaptır.
Satın alınan ticari malın bedeli, aktif bir hesap olan “153- Ticari Mallar” hesabının borç tarafına kaydedilir. Bazen alıcı işletme satın aldığı ticari mal ile ilgili bazı giderlere katlanır.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
191 İndirilecek KDV hesabı aktif karakterli bir hesaptır ve artışlar bu hesabın borç kısmına kaydedilir. Mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir.
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
120 nolu hesap aktf karekterli bir hesap olup tek düze hesap uygulamaları açısından kesinlikle alacak bakiyesi veremez. 320 nolu hesapta pasif karakterli bir hesap olup borç bakiyesi vermez.
Aktif (varlık) hesaplar; bankanın sahip olduğu mevcutlar ile alacakların izlendiği hesaplardır. Pasif (kaynak) hesaplar; bankanın sahip olduğu varlıkların sağlandığı özkaynak ve yabancı kaynakları gösteren hesaplardır. gider hesaplarının izlendiği gruptur.
Hesaplar 7 sayısı ile başlıyorsa hesap, gider hesabıdır. Hesaplar 9 sayısı ile başlıyorsa hesap nazım hesabıdır. Bu hesaplar bilgi amaçlıdır ve tali hesap olarak da bilinir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri