Kanadalı araştırmacılar, esrarın akciğerlere ve solunum yollarına tütün ürünlerinden daha fazla zarar verebileceğini tespit etti.
Akciğere etkisi: Düzenli olarak esrar kullananlar, sigara tiryakileriyle aynı solunum problemlerini yaşar: Kronik öksürük, balgam, kronik bronşit. Kronik kullanım, Akciğer dokusunu tahrip eder. THC içeriğinden bağımsız olarak, esrar ile alınan katran ve CO miktarı sigaradan 3-5 kat fazladır.
Esrar idrarda kullanımdan sonraki yaklaşık 3-30 gün içinde tespit edebilir. Tükürük testlerinde ise esrarı kullandıktan sonra yaklaşık 24 saat pozitiflik elde edilebilir. Bazı tükürük testlerinde bu süre 72 saate kadar çıkabilir.
Kullanan kişi vücutça bağımlı olmadığı için kendini bağımlı olarak tanımlamasa da gerçekte beyinsel bağımlıdır. Ve tedavi görmeden bırakması çok zordur. Aynen diğer uyuşturucularda olduğu gibi, bıraktıktan bir süre sonra yeniden başlama tehlikesi yüksektir.
Etkisi nedir
Ruhsal durumunu körükler; kendini kötü hissettiğinde kendini daha da kötü hissetmene yol açabilir. Duman içe çekildiğinde etkisi bir kaç dakika içinde başlar ve 2 ila 4 saat sürer. Yiyecek halinde etkisi ancak 1 saat sonra başlar ve 4 ila 8 saat sürer.
İlgili 36 soru bulundu
Esrar içilmeye başlandıktan yarım saat içinde: kalp hızında artışa, kan basıncında düşmeye ve kaslarda gevşemeye yol açar. Gözlerde kızarma, ağız kuruluğu, fazla ısınma ya da üşüme hissi oluşur. Bir süre sonra zamanda yavaşlama, duyusal algılamada bozukluklar (özellikle abartılı algılama) ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalara göre, uzun vadede esrar kullanımı öğrenmede ve hafızada hasarlara yol açar. Ayrıca odaklanamama ve reflekslerde bozulma gibi sorunları da beraberinde getirir. Uykuda ve iştahta bozulma sıklıkla gözlenir. Esrar kullanımının kalıcı ruhsal hastalıkları tetiklediği bilinmektedir.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar.
Esrar yoksunluk belirtilerini sıralarsak; Öfke, asabiyet ve/veya saldırganlık duyguları Aşırı sinirlilik veya endişe hissi. Uykusuzluk veya çok rahatsız edici rüyalar ve hatta kabuslar gibi uyku bozuklukları
Eğer idrar testi pozitif çıkarsa bu durumda tedavi tedbiri uygulanabilmekte ve bu süreçte yeniden idrar testi yaptırılmaktadır. Tedavi sürecinde yükümlülüklere bir kez uymazsa uyarıda bulunulmakta, ancak ikinci kez ihlalde bulunulursa bu defa dosya kapatılıp savcılığa gönderilmektedir.
Esrarın ağızdan ve sigara olmak üzere iki kullanım şekli bulunmaktadır. En sık sigara şeklinde kullanılmaktadır. Bitkinin kurutulan yaprakları sigara içine sarılarak içilir veya nargileye benzer şekilde “kova” veya “bong” olarak adlandırılan buharın akciğere çekilmesi gibi yöntemlerle kullanılır.
Nane, akciğerleri doğal olarak temizleyen etkili bir bitkidir. Nane ve nane yağı, mentol içerir. Mentol ise solunum yolundaki düz kasları gevşetmeye yarayarak rahat nefes almayı sağlar. Üst solunum yolunda oluşan tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.
Esrar alındıktan sonra bedende yağ dokusunda birikir ve otuz gün süreyle bu dokularda kalmaktadır. Bedensel işlevleri bozarak kalp krizi, bronşit, kanser ve bilişsel işlevleri bozarak öğrenme, bellek ve dikkat gibi işlevleri zayıflatmaktadır. Ayrıca esrar kullananlarda şizofreni görülme riski 7 kat daha fazladır.
Geçtiğimiz yıl dünyada 585 bin Türkiye'de 347 kişi uyuşturucudan öldü. Pandemi sürecinde esrar tüketimi arttı. Türkiye 2019 yılında 19 ton ile dünyada en fazla eroin ele geçiren ikinci ülke oldu. İran 25 tonla ilk sırada yer alıyor.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.
Sigara akciğerlerin ve vücudun düşmanı
Bunların başında sigara, tütün ve tütün ürünleri gibi madde kullanımı yer alır. Bu tür madde kullanımları ne kadar fazla olursa akciğer kanseri görülme riski o kadar artar. Akciğer kanserinde çevresel faktörlerin etkisi yüzde 65-70 oranındadır.
Akciğerlerin ve diğer organların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan su, temel ihtiyaçlarımızın başında gelir. Ciğerlerdeki toksinlerin atılmasını sağlayan su, gün içinde 2-2.5 litre tüketilmelidir. Akciğerlerin temizlenmesi için yapılması gereken ilk maddeyi aslında hepimiz biliyoruz.
Diyetisyen Derya Zünbülcan bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Vatandaşlar internetten '' 3 Günde akciğerler nasıl temizlenir? Akciğerleri temizleyen besinler nelerdir?'' sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Ciğerleri temizleyen besinler arasında; limon, greyfurt, havuç, maydanoz ve yabanmersini gibi sebze ve meyveler yer alıyor.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Sağlıklı akciğer röntgeninin tamam siyah bir şekilde olması gerekmektedir. Röntgende kemikler beyaz olarak çıkar ancak akciğerler siyah şekilde yansır. Şeffaf siyahlığın üzerinde herhangi bir lekenin veya dumanlı bir görüntünün olmaması sağlıklı bir ciğer olduğunu göstermektedir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri