Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir.
Düşük östrojen doğrudan kilo alımına neden olmaz, ancak toplam vücut yağında ve karın bölgesi yağ dokusunda artışlara yol açabilir. Karın çevresinde yağlanma, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet ile ilişkilendirildiğinden risklidir. Hormon replasman tedavisi karın bölgesinde yağlanma eğilimini azaltabilir.
Tiroid bezlerinin fazla çalışması, parazit, aşırı stres, aşırı enerji kaybı, sağlıklı ve dengeli beslenme için zaman ayıramama, yeme bozuklukları gibi nedenler iştahınızın olumsuz etkilenmesinin ve kilo alamamanızın sebepleri arasında olabilir.
Kilo vermeyi engelleyen hormonlardan birisi ghrelin hormonudur. Bu hormon mideden salgılanır ve kan yoluyla beyne ulaşıp yemek yeme isteğini artırır.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Hormonlar vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için gereklidir. Bu hormonlardan biri olan leptin, vücut ağırlığının düzenlenmesinde rol oynayan yağ hücreleri tarafından üretilen bir peptit hormonudur. Aynı zamanda “tokluk hormonu” olarak da adlandırılır. Leptin hormonu iştahı azaltır ve açlığı düzenler.
Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir. Bu yan etkiler özellikle ilk kullanılmaya başlayan dönemde olabilir.
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Kilo Vermeyi Engelleyen En Önemli Etmen D Vitamini Eksikliği
Özellikle kadınlarda görülen D vitamini eksikliği sonucunda kilo alıp verme ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kilo vermek isteyen kişiler D vitamini değerlerine dikkat etmelidir.
İnsülin ve glukagon hormonu nedir? Pankreas, salgıladığı insülin ve glukagon hormonları ile vücudun şeker, yağ ve protein metabolizmasını düzenler. İnsülin vücudun temel yakıtı olan glukozun kullanılmasını, enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu sayede hücre ve organlar görevlerini yerine getirir.
Ender Saraç ile Sağlıklı Günler'de kilo almakta zorlanan kişilerin yapması gereken tahliler listelendi. Tiroid, kan sayımı, karaciğer, vitaminler, idrar tahlili, tam kan sayımı, kanser taraması, aids, hepatit... testlerini öneren Dr. Ender Saraç kilo almanın önündeki nedenleri sıraladı.
Ertesi gün hapını her adet döngüsünde kullanmak adet düzensizliği ve yüksek doz progesteronun getirdiği iştah artışı, kilo alma, rahim içi zarında kalınlaşma gibi yan etkilere sebep olur.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Östrojen eksikliği belirtileri
Östrojen hormonu seviyesinin düşmesi, kadınlarda bir dizi belirtiye neden olabilir. Bunlar arasında sıcak basması, terleme, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, depresyon, anksiyete, hafıza sorunları, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riskinin artması yer alır.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
Bunun aksine B12 vitamini eksikliği, dolaylı yoldan kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. B12 eksikliği enerji seviyelerini düşürebilir, yorgunluğa yol açabilir ve fiziksel aktivitenin azalmasına neden olabilir. Enerji eksikliğinin ve yorgunluğun tetiklediği hareketsiz yaşam tarzı, kilo alımını beranerinde getirebilir.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, düzenli uykuya yardımcı olma, stresi azaltma, kan şekeri seviyesini düzenleme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme gibi pek çok konuda da çok önemli bir rol üstleniyor.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Kadında o dönem bu hormonlardan hangisi hakimse onun etkisi altında kalır. Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır.
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri