Çok hızlı nefes almak, normal şartlarda bir panik atak belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Düzenli ve kontrollü nefesler almak ise panik atak semptomlarını azaltmamızda yardımcı olabilmektedir. Derin nefes egzersizleri yapmak, duygusal ve fiziksel olarak yaşanan panik atak belirtilerini azaltmaya yardımcıdır.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza iyi gelecektir.
Panik atak geçirdiğini düşünen kişi öncelikli olarak oturmalı ve yavaş yavaş, derin derin soluk alıp vermeli. En az 4 saniye süreyle burnundan soluk alıp ve yine en az 4 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarını büzerek soluk vermeli. Bunu birkaç dakika süreyle yapmalı.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi ile kişinin hastalığının ne olduğu ve nedenleri bilmesi, nefes egzersizleri, olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürebilir.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
3-3-3 kuralını uygulama: Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayarak sakinleşebilirsiniz. Etrafınızdaki üç şeyin ismini söyleyin. Duyduğunuz üç sesi söyleyin. Vücudunuzu üç bölümünü; parmaklarınızı, bileklerinizi ve kolunuzu oynatın.
Panik atak, aniden ortaya çıkan ve rutin olarak korku veya panik hissiyatının yoğunlaşması ile sonuçlanan bir anksiyete bozukluğudur. Zaman zaman her insan endişe ve panik duygusuna kapılmaktadır. Bu hisler, genellikle gerginken, tehlikeli bir durumun içindeyken veya stres altındayken oluşur.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Panik atak rahatsızlığı için öncelikle psikiyatriste gidilmesi önerilen kitapta, tedavi çabalarına destek için dua okunması öneriliyor. Dr. Arif Arslan, Sena Yayınları'ndan çıkan kitabında, panik atağa karşı Şahmeran duasının 21 gün boyunca günde 21 defa okunmasını tavsiye ediyor.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Stres ve anksiyeteyi azaltma, dolayısıyla panik atak tedavisinde koşma, jogging, yürüme, yüzme, bisiklete binme ve ağırlık kaldırma gibi büyük kas gruplarını aynı anda çalıştıran ritmik aktiviteler en etkili egzersizler olarak öne çıkmaktadır.
Panik atak durumlarında vücudu arındırma görevini taşıyan melisa çayı, pek çok kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Melisa çayını taze olarak ya da poşet çay halinde tüketerek gergin dakikaları üzerinizden atabilirsiniz.
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmak panik atakları tetikler.
Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa ve 6 aydır devam ediyorsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar; depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.
Şiddetli bir panik ataktan sonra yaşanan fiziksel ve duygusal belirtiler vardır. Panik atak sırasında vücuttaki adrenalin seviyesinin hızla yükselmesi, canlı refleksler, artan enerji seviyesi ile uyanıklık düzeyi ile vücudun güvenlik için koşmaya veya yaşamak için savaşmaya hazır hale gelmesiyle sonuçlanır.
Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Panik atağa neden olan beslenme alışkanlıkları
Kafein oranı fazla, vitamin mineral açısından fakir besinleri tüketmek, karbonhidrat, yağ ve protein dengesi olmayan bir beslenme düzeni, tek tip beslenmek ve uzun süren açlık panik atağa neden olabilir.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri