İran, Nahçivan ve Ermenistan'a da sınırı olan Iğdır, bu yönüyle de dikkati çekiyor. Iğdır'ın, Ermenistan sınırında Alican, İran sınırında Boralan ve Nahçivan sınırında Dilucu sınır kapıları bulunurken, bu kapılardan sadece Dilucu Sınır Kapısı hizmet veriyor.
Akyaka Sınır Kapısı, Kars ilinin en doğusunda yer alan Akyaka ilçesinde, Ermenistan sınırında bulunan demiryolu sınır kapısıdır.
Iğdır ülkemizin üç ülke ile sınır kapısı olan tek ili konumundadır. Bu kapılardan sadece Azerbaycan''''''''a bağlı Nahçivan Muhtar Cumhuriyeti ile olan sınır kapısı açıktır. İlin yüzölçümü 3,539 kilometre karedir. Iğdır dünya coğrafyasında eşine ender rastlanabilecek bir özelliğe sahiptir.
A Milli Futbol Takımı, UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri D Grubu beşinci maçında bu akşam Eskişehir'de Ermenistan ile karşı karşıya gelecek. Eskişehir Yeni Stadyumu'nda yapılacak maç 21.45'te başlayacak.
Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan ve Rus barış gücünün yer aldığı Laçın Koridoru, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur. 29.743 km2 (141.) 3,000,756 (138.)
İlgili 36 soru bulundu
Ermenistan Nerededir? Komşuları Kimlerdir? Ermenistan Asya'nın batısında Güney Kafkasya bölgesinde yer alır. Ülkenin komşuları doğuda Azerbaycan, kuzeyde Gürcistan, güneyde İran ve batısında Türkiye'dir.
Bolşevik Rusya, Aralık 1920'de Ermenistan'ı işgal etmiş ve Ermenistan, 21 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan edinceye kadar, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'ne (SSCB) bağlı kalmıştır.
Yerleşimler; kasabalar (kaghakner, tekil kaghak) ve köyler (gyugher, tekil gyugh) olarak iki alt gruba ayrılır. 2007 yılı itibarıyla, Ermenistan'da 49 şehir, 866 kırsal olmak üzere toplam 915 topluluk mevcuttur. Başkent Erivan da topluluk statüsüne sahiptir ancak şehir/il değildir.
Türkiye'den kara yolu ile Ermenistan'a geçişin olduğu tek ana yol Türkiye sınırları içerisinde Alican Sınır Kapısı ile son bulan ve Ermenistan devlet sınırları içerisinde başlayan M7'dir. Yine aynı sınır kapısından geçen 1953 yılından 1993 yılına kadar Akyaka Sınır Kapısı ile aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündü.
Erivan, 1918'de Birinci Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Ermenistan'ın başkentidir.
Iğdır'ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. Doğusunda Türkiye-Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı ve güneydoğusunda Türkiye-İran sınırı yer almaktadır.
Özellikler. Suriye-Türkiye sınırı 911 km uzunluğundadır. Batıda Akdeniz'den başlar ve doğuda Irak sınırıyla kesişen noktada sona erer. İki ülke sınırı hem Suriye'nin hem de Türkiye'nin en uzun sınırıdır.
Hakkâri'nin Çukurca İlçesinde bulunan Üzümlü Sınır Kapısı'nda yapılan gümrük binalarının tamamlanmasıyla birlikte Irak'a pasaportlu geçişler başladı.
Türkiye – Suriye sınırı 877 km uzunluğunda olup, Türkiye kara sınırlarının % 31,8'ini oluşturur. Aynı zamanda Suriye ile sınırı bulunan Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis illerimiz arasında en uzun kara sınırı 276,9 km (%31,5) ile Hatay iline aittir.
Dışişleri Bakanlığı Ermenistan'a seyahat edecek Türk vatandaşları vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın ya internet üzerinden e-vize (evisa.mfa.am) alması ya da Ermenistan'ın bir diplomatik/konsüler temsilciliğinden vize temin etmesi gerekmektedir.
Iğdır'da bulunan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki Alican Sınır Kapısı, 35 yıl sonra Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere yardım ulaştırılması için açıldı.
Modern dönem. Sovyetler Birliği'nin parçalanması üzerine 21 Eylül 1991 tarihinde de Ermenistan bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, 16 Aralık 1991'de Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devletlerden biri oldu.
Ermenistan'ı ziyaret etmek isteyen Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) ve Umumi (Bordo) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşlarının vize veya e-vize alma şartı bulunmaktadır.
Doğu Ermenice Ermenistan'ın resmî dilidir ve Eski Sovyet ülkelerinde genelde Doğu Ermenice kullanılır. Türkiye'de ve Batı Ermeni diasporası'nda ise Batı Ermenice kullanılır.
2011 yılı itibarıyla Hristiyan Ermenilerin çoğu (%97), en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın kendi kilisesi Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de bir devlet dini haline gelen Hristiyanlığın ilk mezhebi olmuştur.
Ermenistan ayrıca şarabı ve brendisiyle de ünlüdür. Özellikle, Ermeni konyağı dünya çapında ünlüdür (birçok ödülün sahibi) ve İngiliz Başbakanı Winston Churchill tarafından favorisi olarak kabul edildi. Genellikle bugünün yemeği olarak anılır. Ermeni mutfağının çok önemli bir yönü geleneksel lavaş ekmeğidir.
Bilindiği üzere Ermeniler kendilerini Hay [Հայ], yaşadıkları bölgeyi Hayastan [Հայաստան] ve dillerini de Hayerēn [հայերէն] olarak adlandırmışlardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri