Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremez; ancak aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder. Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, aslında rüyalarınızı unutuyorsunuzdur.
Zannedildiğinin tersine rüya görmemek sağlığın değil, ruhi bir hastalığın işareti. Rüya görmemek bir hastalığı tetiklemese bile, bunu hayra yormak da çok doğru değil. Rüyalar bize aslında bu dünyaya ait olmadığımızı hatırlatan bir ikaz niteliği taşır.
Bununla birlikte “Yıllardır rüya görmüyorum” diyorsanız rüya görmeyen birkaç kişiden biri olabilirsiniz. Uzmanlar bunun nedeninin, REM uykularının bir madde (alkol vb.), ilaçlar (antidepresanlar) veya depresyon gibi bir akıl sağlığı durumu tarafından kesilmesi olduğunu söylüyor.
Unutulmamalıdır ki herkes rüya görür. Bazıları rüyalarını uyanmaya yakın gördüğü için daha net hatırlar, bazıları çok derin uykudayken rüyalarını gördüğü için hatırlamaz ve hiç rüya görmediğini iddia eder.
Doğduktan sonra kör olmuş olan insanlar rüyalarında görüntüler görürler. Kör olarak doğan kişilerse rüyalarında görüntü görmezler, ancak duyma, koklama, dokunma ve hissetme üzerine rüya görürler. Ciddi bir psikolojik rahatsızlığı bulunmayan her insan rüya görür.
İlgili 43 soru bulundu
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Rüyaların çoğu yalnızca 5 ile 20 dakika arasında bir süre sürer. Normal bir gece uykusunda 60-90 dakikada bir başlamak üzere uykusu boyunca 4-5 kez REM dönemi yaşanır; REM evrelerinden her biri ortalama 20-25 dakika sürer.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Rüyalar, bilinçaltımızın yansımasıdır ve bize geleceğe dair ipuçları verebilirler. Ancak, rüyaların yorumlanması ve doğru anlaşılması kişisel yorumlamalara dayalıdır.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir" dedi.
Doğuştan kör olan insanların görsel rüyaları yoktur ancak diğer duyulara dayalı rüyalar görebilirler.
Cinsel içerikli rüyalar bazı durumlarda kaygı ve düşünceler sonucu görülürken bazı durumlarda ise bastırılan duyguları ifade ediyor. Bu tarz rüyalarda karşı taraftaki kişi tam olarak belli değildir veya kim olduğu hakkında fikriniz yoktur. Bu tip rüyalar libidonuzun artışta olduğuna işaret eder.
Bazı araştırmalara göre yüzüstü yatmanın ıslak rüya görme olasılığını artırdığını göstermiş. American Psychological Association'ın yaptığı bir araştırmaya göre yüzüstü uyumanın kişinin cinsel içerikli rüya görme olasılığını artırdığı söyleniyor.
Seyahat, yılan, düğün, para ve bunlara benzer rüyalar haberci rüyalar olarak bilinir.
Rüya görmek, sağlıklı uykunun normal bir parçası olarak görülür. İyi uyku, daha iyi bilişsel işlev ve duygusal sağlıkla bağlantılı olmakla birlikte araştırmalar ayrıca rüyaları etkili düşünme, hafıza ve duygusal işleme ile de ilişkili buluyor.
Merhaba, sık sık rüya görmek çok normal birşeydir insanlar her uyuduklarında derin uykularında rüya görürler ama sadece derin uykunun son evrelerindeki rüyalarını hatırlarlar. Belki sen sürekli bunu arka planda düşündüğün için sürekli bu tarzda rüya görüyor olabilirsin.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ışığında söylemek gerekirse rüyalar gerçeği, gerçekler rüyayı etkiler. Hatta rüyalar tam olarak gerçek hayatı yansıtan birer aynadır. Bu nedenle rüyalar her toplumun üzerinde durması ve incelemesi gereken bir alandır.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir.
Rüya günlüğü, kişilerin kendi rüyalarını tarih sırası içinde kayıt altına aldığı günlüktür. Bu günlük yalnızca uyku sırasında görülen rüyaları içerebileceği gibi, hayal olarak nitelenebilen gündüz rüyalarını da kapsayabilir.
Sigmund Freud'a göre rüya, kişinin bilinçaltında bulunan ve buraya atılmış olan isteklerin dışa vurumu olarak yorumlamıştır. Bu yüzden rüyada görülen şeylerin genel bir anlamı olmaktan çok özel bir anlamı vardır ve kişiye göre yorumlanacağını söylemektedir.
Dr. Klein, gönüllülerin anlattığı rüyalardan roman yazılabilecek derecede maceraların yaşandığını da gözlemledi. Araştırmalarına yoğun bir şekilde devam eden Dr. Klein, en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçmediği kanısına vardı.
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in bir hadisinden hareketle rüyalar, genel olarak, rahmânî, şeytânî ve nefsânî olmak üzere üçe ayrılabilir.
Peygamberimiz (a.s.m.) “Güzel rüya bir müjdedir. Onu Müslüman görür veya kendine gösterirler” diye buyurmuştur. Rüya ile ilgili bazı hadisler de şöyledir: “En sadık rüya, seher vakti görülen rüyadır.” “En doğru rüya, gündüz görülen rüyadır. Çünkü Allah bana vahyi gündüz bildirdi.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri