Tavukların, yumurta üretimini desteklemek için 14 ile 16 saat aralığında aydınlatma gereklidir. Aydınlatma süresi 14 saatten daha az olursa, tavukların yumurta üretimi yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir. Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır.
Gözünden rahatsızlanan kümes hayvanını karantinaya almalı, gözüne enfeksiyon damlası damlatmalı, gözü açılamayacak kadar şişmişse enfeksiyon iğnesi ile müdahale edilmeldir. Genta göz damlası ve Linco Spectin isimli damla ve iğne bu iş için gayet idealdir...
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir. 4- Küf: Küf içeren tüm besinler tavuklara asla yedirilmemesi gereken besinlerdir.
Ortalama tavuk ömrü 8 ile 10 yıl arasında olsa da ideal yumurtlama dönemi 1-2 yıl içerisinde dedir. Yaşı 2'den büyük olan tavuktan daha az verim alınmakla beraber ömrü de yumurtladığı için daha az olur.
İlgili 23 soru bulundu
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Tavuklar hızlı nefes alıp vermeye başlar ve kanatlarını vücuttan uzak tutar. 38°C üzerinde özellikle yerleşim sıklığı ve nem oranı yüksek olduğunda yaşamsal tehlike olur. Eğer vücutlarındaki ısı birikimi durdurulmazsa sonuç olarak ölümler başlar. Kloaka (vücudun içi) sıcaklığı 45°C 'yi geçerse ölüm olur.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir. Uygun yöntemi veterinerinizle görüşerek belirleyebilirsiniz.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Yabani tavuklar geceleri, ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler ve aktif değildirler. Gündüzleri büyük gruplar bir erkek ve bir kaç dişiden oluşan alt gruplara ayrılır.
Tavuklar alacakaranlığı sevmez, o yüzden sabah gün doğmadan ve akşam karanlık çökmeden ışıkların açılması gerekir. Bulunduğunuz bölgeye göre, ışıkları kapatma vaktini tavukların 17 saat aydınlıkta kalabilecekleri şekilde ayarlayınız.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Yüksek çevre sıcaklıklarındaki bu aktiviteler, tavuğun azalmaktan çok artan bir enerji gereksinimi olduğunu göstermektedir. 19-27o C arasında, verimlilik en iyi düzeylerdeyken, bu derecelerin altında veya üzerinde olduğunda yumurta veriminde bir düşüş gözlenecektir.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Ayrıca ılıman geçen kış mevsimleri akarların hayatta kalmaları ve canlılıklarını sürdürebilmeleri açısından çok elverişlidir. Yoğun kırmızı bit enfestasyonlarının olduğu kümeslerde, kanatlılarda irritasyon ve huysuzlanma şeklinde belirtiler görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri