ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi 1996 yılında yayımladığı rapora göre; 6356 sayılı yeni kanunun ile grev yasağı getirilen, can ve mal kurtarma işleri, hastaneler, elektrik üretim, dağıtım hizmetleri, şehir suyu şebeke hizmetleri temel hizmetlerdendir ve grev yasağı getirilmesi ILO normlarına aykırılık teşkil ...
T.C Anayasasının 54. maddesinde hüküm 'Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.
Grev uygulamasının başladığı tarihte greve katılmayan veya greve katıldıktan sonra vazgeçen ve işyerinde çalışan işçi sonradan24 greve katılamaz25. 2822 sayılı Kanun sisteminde, dönen grev veya nöbetleşe grev türleri kabul edilmemiştir.
“BANKACILIKTA GREV YASAĞI YOKTUR.” Sendikalar demokrasinin tamamlayıcı ve destekleyici unsurları olarak her türlü pazarlık hakkını ve gücünü bünyesinde barındırmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Anayasa'nın “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” bölümünün 54. maddesinde grev hakkı, “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler” ifadeleri ile yasal dayanağa kavuşturulmuştur.
İşyerindeki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaz ve işyerinde grev uygulaması gündeme gelirse, grev oylaması istenebilir. Bu grev oylamasında beyaz yakalı işçiler de oy kullanır.
Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Yeni kanundaki düzenlemede 1. 6 işgününde karar alınamayacağı ve 2. 6 işgününde mutlaka karar alınması şeklindeki sınırlamalar kaldırılmıştır. Uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 günlük süre içinde grev kararı alınabilecektir.
Buna göre: “Grev (ve lokavt) süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez; bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz”.
barla, ortada yine bir mukavele serbestisi vardır, bir grev hakkı yok tur (18). Hülâsa, Duguit'ye göre, grev sadece fiilî bir vakıadır, bir mücade ledir; ve hukuk fiili vakıalar muvacehesinde ve mücadelenin başladığı yerde durur (19).
Mesleki amaç denilen ve yasada “toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şarılarını korumak veya düzeltmek" olarak tanımlanan amacın dışındaki amaçlarla yapılan grevler yasadışıdır.
Grev kararının işyerinde ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az ¼'ünün ilan tarihinden itibaren 6 iş günü içinde işyerinin bağlı bulunduğu görevli makama yazılı başvurusu üzerine, görevli makamca talebin yapılmasından başlayarak 6 iş günü içinde grev oylaması yapılır.
TİS'in yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve tarafların uyuşmazlığı barışçı yolla çözememesi hâlinde, işçiler, ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek; diğer bir deyişle işverene taleplerini kabul ettirebilmek amacıyla, kanuni grev kararı alabilirler.
MADDE 260 - (1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Grev oylamasına grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde veya işletmede çalışan işçiler katılabilir. Ancak, işveren veya işveren adına işletmenin bütününü yöneten işveren vekilleri grev oylamasına katılamaz. (4) Grev oylaması, serbest, eşit, gizli oy, açık tasnif ve döküm esasına göre yapılır.
Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti İle Grev Oylaması Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesine göre grev oylaması talebi, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyeri veya işletmede çalışan işçilerin en az dörtte birinin başvurusu ile yapılır.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
İlk kez 1924 yılında ortaya çıkarılan mavi yaka kavramı; seri üretim fabrikası, atölye, depo, maden ocağı, sanayi merkezi, inşaat, şantiye ve diğer yerlerde kol gücü ve fiziksel emekleri ile çalışan kişileri temsil ediyor. Mavi yakalı işçiler, imalat sürecinde de el emekleri ile aktif rol alıyor.
Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
Kamu sendikalarında da siyasi amaçlı sendikal faaliyet olmayacağı gibi ölçülülük esasına da uyulmalıdır. Bunun dışında iş bırakma eylemlerinin hiçbir şekilde yasal engel bulunmamaktadır.
Türkiye'de, sendikalı veya sendikasız tüm işçiler grev yapma hakkına sahiptir. Sendika üyesi olmayan işçiler de yasal çerçeve içinde grev yapabilirler. Ancak grevin yasal olması için belirli kurallara uyulması gerekmektedir. Sendika üyeleri, sendika yönetiminin kararı doğrultusunda grev yapabilirler.
Madde 27 – Devlet memurlarının greve karar vermeleri, grev tertiplemeleri, ilan etmeleri, bu yolda propaganda yapmaları yasaktır. Devlet memurları, harhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamaz, grevi destekliyemez veya teşvik edemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri