Kısaca Metaanaliz, istatistik ya da matematik demektir. Belirli bir bölge ya da dünya genelinde aynı düzeyde yapılan araştırmalar toplanıyor ve bu araştırmaların sonuçlarından yeni bir sonuç ortaya çıkaralıyor. Tek bir olayı tüm ayrıntısıyla incelemektir.
Meta-analizi, belirli bir konuda yapılmış birbirinden bağımsız birden çok çalışmanın sonuçlarını birleştirme ve elde edilen araştırma bulgularının istatistiksel analizini yapma yöntemidir. Onun spesifik yönü, tek başına yargıya güvenmekten ziyade nicel yöntemleri kullanmasıdır.
Kesitsel araştırmalar, zamanda sadece bir noktayı yansıtan gözlemlere dayanan, bir olgunun ya da örneklemin belirli bir zamandaki hâlini gözlemlemeyi içeren araştırmalardır. Boylamsal araştırmalar ise araştırma konusunun gelişimini izleyen ve en az iki kere tekrarlanan araştırmalardır.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
a) Kesitsel Yöntem: Aynı anda farklı yaşlardaki birey gruplarının incelenmesidir. Bir araştırmada 2,3 ve 4 yaşındaki çocuklardan 5'er tane çocuğun seçilip üzerinde araştırma yapılması.
İlgili 30 soru bulundu
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Kesitsel araştırma, ilgilenilen hastalıkların toplumdaki sıklığını araştırır. Bütün toplum için genellenebilir sonuçlar elde ederek toplumun tamamını ya da bir kısmını temsil eden örnekler inceler. Hastalık ile ilişki olabilecek olan faktörleri belirlemek için de yapılması mümkündür.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Boylamsal araştırmalar, belirli kategorilerde, kavramlarda, olaylarda, değişkenlerde, bağlamlarda veya topluluklarda zaman içinde meydana gelen değişiklikleri analiz eden bir tür gözlemsel (deneysel olmayan) tasarımdır.
Birden çok bilimsel çalışmanın sonuçlarını birleştirerek ve bu birleşimi istatistiksel olarak analiz şeklinde sunulan rapora meta analiz denmektedir. Meta analiz yapım işleminin bazı belirli kuralları vardır. Örneğin tanımda geçen birden fazla bilimsel çalışma aslında aynı soruya cevap veren bilimsel çalışmalardır.
Sistematik derlemeler genellikle incelenen araştırmalardaki verileri bir araya getirmek için istatistiksel yöntemler ve yeni istatistiksel sonuçlara ulaşmak için toplanan verileri kullanıyor. Buna meta-analiz adı verilir. Meta analizleri, sistematik derlemelerin alt kümesi olarak düşünebiliriz.
Keşifsel araştırma, açıkça tanımlanmamış bir problemi araştırmak için kullanılan bir araştırma olarak tanımlanır. Mevcut sorunun daha iyi anlaşılması için yapılır, ancak kesin sonuçlar sağlamaz.
Korelasyonel araştırma, bir grup içindeki değişkenler arasındaki ilişkiyi ve sıklıkla değişkenler arasında neden-sonuç olasılığına ilişkin fikir veren çalışmaları içerir (Büyüköztürk vd., 2012; Karasar, 2012).
Nicel araştırma yapmak için iki yöntem vardır. Onlar: Birincil nicel araştırma yöntemleri. İkincil nicel araştırma yöntemleri.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Nitel araştırma bir sosyal olayı doğal ortamı ve doğal oluşumu içinde tasvir eder. Deneysel nicel araştırmalar gibi olayın değişkenleriyle oynamaz. Nitel araştırma “niçin, nasıl ve ne şekilde” sorularına yanıt arar. Nicel araştırma “ne kadar, ne miktarda, ne kadar sık ve ne kadar yaygın” sorularına yanıt arar.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Doküman analizi, araştırma verilerinin birincil kaynağı olarak çeşitli dokümanların toplanması, gözden geçirilmesi, sorgulanması ve analizi olarak tanımlanabilen bilimsel bir araştırma yöntemidir.
Analitik kimyada yapılan analizleri nitel analiz ve nicel analiz olarak iki gruba ayırabiliriz. Nitel analiz: Bir numunedeki bileşenlerin (element veya bileşik) neler olduğunu ortaya koyma işlemidir. Nicel analiz: Bir numunedeki her bir bileşenin miktarını belirleme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri