Sizin arabanız 15″ jant olabilir, fakat aynı marka ve modelin farklı donanımlarında daha büyük yada küçük bir jant modeli seri üretim olarak sunulan bir opsiyon ise aracınız muayeneden geçer. Sorun az modelli, az versiyonlu otomobillerin eski modellerinde daha çok yaşanıyor.
Kesinlikle ve kesinlikle muayeneden geçiyor. Jant yeni değilse macunla ve jant rengine boya geç uğraşma geçmez.
Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez. Üretici firma tarafından opsiyon olarak kullanılan değerler, TÜVTÜRK tarafından izin verilen ebatlar dahilinde olduğu için kabul görmektedir.
Evet muayeneden kalır lastik ebatı orjinal olmalı. Lastik çapınız da büyüyecek aracınızı zorlar. Hızlanma ve yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
Evet, araç muayenesinde lastik ebatları ağır kusur olarak değerlendirilmektedir. Lastik ebatları, aracın performansı ve güvenliği açısından önemlidir ve yanlış ebat seçimi aracın yol tutuşunu etkileyebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Hiçbir şey olmaz. Sadece lastiğin tabanı 10mm genişleyecek yol tutuşu arttırır hem de.
Çap değişmiyor. 215 /45/17 lastik takılı olan jantı değiştirmeden 205/45/17 takarsan evet, çirkin görünür. Lastik çapı %1.46 küçülür. %3'e kadar küçülme veya büyüme pek sorun olmaz denir genelde. Hız ibreniz 100'ü gösterirken, aslında 98.5 ile gidiyor olacaksınız.
Sizin arabanız 15″ jant olabilir, fakat aynı marka ve modelin farklı donanımlarında daha büyük yada küçük bir jant modeli seri üretim olarak sunulan bir opsiyon ise aracınız muayeneden geçer. Sorun az modelli, az versiyonlu otomobillerin eski modellerinde daha çok yaşanıyor.
Eğilen jant, lastik ile aynı ölçüde dönüş yapamayacağı için lastiği keser ve zedeler. Sürüş konforunuz etkilenir ve direksiyon hakimiyeti güçleşir, titremeler başlar, araç sağa sola atmaya başlar. Ve eğik jant, jant düzeltme işlemi yapılmadıkça, yapılacak olan rot balans ayarı da işe yaramaz.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
öncelikle geçmiş olsun. TÜV muayenelerde yırtık şeklindeki kaporta hasarları ağır kusurlu sayılıyor, yani kesici unsur olduğu zaman, ki bunu yaya güvenliği açısından düşündüğünüz zaman oldukça tehlikelidir, TÜV bunu ağır kusur olarak değerlendirmekte ve muayeneden geçirmemektedir.
Bir tekerleğin ofseti, poyra montaj yüzeyinden tekerleğin merkez hattına olan mesafedir. Bu ölçüm milimetre cinsinden ifade edilir ve lastiklerinizin tekerlek yuvalarınızın içine veya dışına ne kadar oturacağını belirler.
herhangi bir zararı olmaz.Yol tutuş,viraj kabiliyeti biraz artabilir.Son hız artar.
kar lastiğini ince alıp havasını indirenlere ne demeli? 16" de standart ölçü 205 dir. 15" için ise standart 195 dir. Bu yüzden yaygın satılan, çok üretilen, rekabetin fazla olduğu 16" 205 ucuz iken standart dışı ölçü olan 16" 195 daha pahalıdır.
Otomobil üreticileri günümüzde üretilen çoğu c sınıf araçlar için 205/55r16 lastik ölçüsünü kullanmaktadır. Bunlardan bazıları; hyundai elantra, i30, honda civic, toyota corrolla, volkswagen golf, vw jetta, audi a3, bmw 1 serisi, peugeot 308, citroen C4, renault fluence ve megan modellerini örnek gösterebiliriz.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur. Çelik Jant nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş!
LastikPark da, önlem olarak her ne kadar lastiklerin görünümü iyi olsa ve aşınma seviyeleri yasal sınırı aşmasa da lastiklerin üretim tarihine göre 10 yıldan sonra değiştirilmesini tavsiye eder.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Korna sisteminin arızalı olması durumunda trafikte birçok şey aksar duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı aracınızın korna sistemi arızalı ise ağır kusurlu sayılacaktır. Aracın korna sistemi arızalıysa TÜVTÜRK muayenesinden geçilmesi mümkün değildir.
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri