Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Kadın kısırlığının en mühim sebebi, kadının her ay üretmesi gereken yumurtayı üretememesi ya da üretse bile doğru üretememesidir. Bu soruna, ovulasyon bozukluğu, yani yumurtlama bozuklukları denilmektedir. Kısırılıkta en çok görülen ikinci sebep ise, yumurtalık kanallarının tıkalı olma durumudur.
Doğurganlığı olumsuz etkileyen, değiştirilebilir alışkanlıklar, davranışlar ya da durumlardan en fazla üzerinde durulan konular; sigara içme, obezite, egzersiz, kafein, alkol, çevresel zararlı maddeler, stres, ileri yaş ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlıklı bir çiftte, zamanlanmış yani yumurtalama günü hesaplanarak ilişkiye girilmiş olması durumunda bile bir ayda gebe kalıp, sağlıklı bir bebek doğurabilme ihtimali ortalama % 15 dir. 12 ay sonrasında ise 100 çiftten ortalama 85 i gebe kalır.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir. Bunlar: Varikosel, hormonal nedenler, genetik-ailevi nedenler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar ve buna bağlı sperm kanallarında oluşan tıkanıklıklar, geçirilmiş ameliyatlar, doğumsal anormallikler, çevresel, kimyasal etkenler olabilir.
Bir çiftin cinsel ilişki sayısı 3 ve 3'ten fazla ise gebe kalabilirliğini artmış olur, haftalık ilişki sayısı 1'in altındaysa gebe kalabilirlik azalmış olur. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin özelikle yumurtlama günlerine yakın dönemde ve tam yumurtlama döneminde ilişkiye girmeye çalışmalıdır.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Ancak kadının doğurganlığı sonsuz değildir, daha önce bir çok doğum yapmış olsalar dahi 35 yaşından sonra her kadının doğurganlığı azalmaya başlamakta, bu azalış 40 lı yaşlarda belirginleşmekte ve 43 -44 yaşlarında bitmektedir.
Düzenli adet gören bir kadın neden hamile kalamaz? Bazen kadınlar düzenli ve tutarlı bir şekilde yumurtlamayabilir. Bu durumda kısırlık polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Düzenli, korunmasız şekilde cinsel ilişkiye giren genç kadınların gebe kalma şansı %20 iken, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ise bu oran daha düşüktür. Erkeğin yaşı da hamileliğin oluşumunda rol oynar. 40 yaş üstü erkeklerde, sperm sayısı ve hareketliliği azaldığı için gebelik şansı yaklaşık %25 oranında düşer.
Kadınlar 20 ile 30 yaş arasındaki doğurganlıkların en yüksek olduğu süreçte daha rahat gebe kalır. 35 yaşından sonra gebe kalabilirlik yumurta olgunlaşma sürecinin bozulması yüzünden azalmaya başlar ve 40 yaşından sonra belirgin olarak azalır.
Gebe kalamama yani infertilite tedavisinde kadının adet dönemiyle ilgili yumurtlama ve aşılama tedavisi yapılabilir. İnfertilitenin nedenleri yumurtlama ve aşılama tedavisi ile çözülemiyorsa, erkekte de sperm kalitesi-sayısı azlığı gibi sorunlar yaşanıyorsa tüp bebek tedavisi uygulanabilir.
Kısırlığın ana belirtisi hamile kalamamaktır. Çok uzun (35 gün veya daha fazla), çok kısa (21 günden az), düzensiz adet dönemleri veya adetin hiç olmaması, yumurtlamadığınız anlamına gelebilir. Başka hiçbir belirti veya semptom olmayabilir.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki %37-40 oranında mezi dediğimiz zevk suyunda sperm olabilir. Bir miktar canlı sperm bile bir ihtimalle gebelik oluşturabileceği için siz kesinlikle gebe kalmayı düşünmüyorsanız ciddi bir şekilde korunmanız gerekir.
SPERM KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR? Spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısal bozukluğu olup olmadığına sperm analizi ile bakılır. Sperm analizinde temel olarak; sperm sayısı, sperm hücrelerinin yapısı ve spermlerin hareket kabiliyeti değerlendirilir.
Kadınların genç yaşlarda gebe kalma ihtimalleri oldukça yüksektir. Yaş ilerlemeye başladıkça ihtimal azalmaya başlar. Özellikle 38 yaşından büyük kadınlarda bu ihtimal büyük ölçüde düşer. 40 yaşından sonra ise doğal yollarla gebe kalma ihtimali kadınlarda oldukça düşük olur.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Örneğin, 28 günde bir adet gören bir kadın için, adet bitiminden itibaren 10 günlük dönemde her gün ya da günaşırı cinsel ilişkide bulunulması, yumurta ile spermin karşılaşma olasılığını ve gebe kalma ihtimalini artıracaktır. Bu zaman dilimi sonrasındaki günlerde cinsel birliktelik açısından özel bir zamanlama yoktur.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Bu nedenle, en uygun ilişki günleri adetin 10-16. günleri arasında olabilir. Bu dönemde, sperm hücreleri yumurtayla buluşmak için bekleyebilir ve hamilelik ihtimali artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri