Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir.
Yaygın görülen ve ölümcül olabilen kanser türleri akciğer, lenf, lösemi prostat, meme ve kolon kanseridir.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Hangi kanser öldürmez sorusu için sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri şöyle sıralanıyor; Meme kanseri. Prostat kanseri. Rahim ağzı kanseri.
En sinsi 5 kanser
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
İlgili 36 soru bulundu
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
1. Meme kanseri
Evre 0 veya 1 meme kanseri olan kişiler yüksek bir sağkalım oranına sahiptir. Evre 0 ve 1 meme kanseri olanlar için 5 yıllık göreceli sağkalım oranı % 99-100'dür. Bu nedenle, bu aşamaya sahip insanların, bu hastalığa sahip olmayanla arasında bir sağkalım farkı neredeyse yoktur.
Akciğer kanseri yıllık 900,000 ölüm vakası ile en çok öldüren sebep olurken onu ikinci sırada yıllık 600,000 ölüm ile mide kanseri ve herbiri en az 400,000 ölümden sorumlu olan kolorektal ve karaciğer Page 5 5 kanseri izlemektedir.
Lenf düğümleri, kanserin metastaz yaptığı en yaygın yerdir. Kanser hücreleri ayrıca karaciğer, beyin, akciğerler ve kemikler gibi farklı organlara da yayılma eğilimindedir.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Kanser yalnızca ileri evreye ulaştığında ölümcül. Bazı türlerde kurtulabilme oranı yüzde 90. Bazı türlere ise bir gen neden oluyor ve risk grubundakilerin düzenli testten geçmesi gerekiyor. 1 KAÇ ÇEŞİT KANSER VAR?: Yaklaşık 200 çeşit.
Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Bugün kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında meme kanseri gelir. Bunu akciğer ve bağırsak kanseri izler. Erkeklerde ise görülme sıklığına göre; prostat, akciğer, kolon kanseri ilk üç sırada yer almaktadır.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Türkiye'de kanserden ölümler, toplam ölümlere göre oranlandığında en fazla vaka Kırklareli'nde görülüyor. Kırklareli'nde her 4 ölümden 1'i kanser nedeniyle ve yüzde 26 oranında meydana geliyor. Kırklareli'ni yüzde 23 ile İstanbul ve Van, Eskişehir, Edirne, Kocaeli, Rize, Erzurum, Tekirdağ ve Antalya izliyor.
Araştırmacılar, genç erişkinlerde kanser biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyor ve böylece bu kanserlerde etkili olabilecek moleküler hedefli tedaviler belirleniyor. 15-39 yaş arası insanlarda kanser, hastalığa bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olarak değerlendiriliyor.
Tümörler nasıl besleniyor? İşte cevabı... “Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir.
Kanser; çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Erkeklerde prostat, kolorektal ve akciğer kanserine diğer kanserlere göre daha çok rastlanır. Kadınlarda ise meme, kolorektal ve akciğer kanseri en çok rastlanan kanser türleridir.
Ruhsal sorunlar: Depresyon, Kaygı bozuklukları, Panik bozukluk gibi hastalıklar, gergin kişilerde daha sık görülmektedir. Kalp hastalıkları: Hipertansiyon, kalp krizi çoğunlukla aşırı stresli kişilerde görülebilmektedir.
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
"Son günlerde bize en çok sorulan soru, stresin kansere yol açıp açmayacağı” diyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıkladı Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri