Beyin metastazları, farklı bölgelerdeki tümör hücrelerinin beyne yayılması ile ortaya çıkar. Pek çok kanser türü beyne yayılabilir. Ancak beyin metastazlarına neden olma olasılığı en yüksek olan kanser türleri akciğer kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, böbrek kanseri ve cilt kanseridir.
Başlıca beyin metastaz belirtileri: Baş ağrısı, bazen kusma ya da mide bulantısı Zihinsel değişiklikler, artan hafıza problemleri. Nöbet geçirmek.
Beyin metastazları tedavi edilmezse 1 ila 3 ay arasında hasta yaşamını kaybedebilir.
Yayılmış kanserin tedavisi çok zor olabilir. Etkili tedavi gören ve tek bir beyin metastazı olan insanların, çoklu metastatik tümörlere sahip insanlardan daha uzun yaşama şansları vardır yani sağkalım süresi daha uzundur.
Kanser hücreleri diğer bölgelerden beyne sıçrarsa beyin metastazından söz edilir. Yani birincil beyin tümörleri beyin dokusundan kaynaklanırken, beyin metastazı göğüs, akciğer gibi vücudun diğer bölgelerinde oluşan tümör hücrelerinden kaynaklanır. Beyin metastazında kalıcı baş ağrısı birçok kişi için ana semptomdur.
İlgili 19 soru bulundu
Kanser yalnızca ileri evreye ulaştığında ölümcül. Bazı türlerde kurtulabilme oranı yüzde 90. Bazı türlere ise bir gen neden oluyor ve risk grubundakilerin düzenli testten geçmesi gerekiyor. 1 KAÇ ÇEŞİT KANSER VAR?: Yaklaşık 200 çeşit.
Beyin metastazının ortaya çıkması diğer kanserlerde olduğu gibi akciğer kanserinde de kötü prognostik faktördür. Eğer tedavi edilmezse hasta genellikle bir ay içerisinde nörolojik komplikasyonlardan kaybedilmektedir. Özellikle soliter beyin metastazlarında metastaz cerrahisi anlamlı sağkalım avantajı sağlamaktadır.
Beyne yayılım yapan tümörler büyüdükçe çevre beyin dokusuna baskı yapmaya başlar. Baskı altında kalan beyin hücreleri hasar görür ve işlevini kaybedebilir. Bu durumda baş ağrısı, kişilik değişiklikleri, hafıza kaybı ve nöbet geçirme gibi şikayetler oluşabilir.
Metastaz Yapmış Kanser Kaçıncı Evre? Kanserin aşamaları, 1'den 4'e kadar evrelerle ifade edilebilir; 1. evre tümörün en küçük boyutlarda olduğu evre iken, 4. evreye gelindiğinde kanser artık metastaz yapmış durumda demektir.
Bu evredeki hastada plörezi adı verilen akciğerin su toplaması görülmektedir. Dördüncü ve son aşamada ise metastaz akciğerin dışındaki organlara yayılmaya başlar. Karaciğer, böbrek üstü bezi, beyin ve kemikler gibi akciğer metastazına eğilim gösteren organlarda metastaz görülmeye başlanır.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Akciğer kanseri beyin metastazı ana belirtileri yorgunluk, mide bulantısı, karıncalanma, ani nöbetler, kusma ve kafa karışıklığı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca beyin metastazları ruh hali değişimlerine ve felce de neden olabilir.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Beyin metastazı, beynin dışındaki doku ve organlarda gelişen bir kanserin beyin dokusuna yayılması ve orada da tümör oluşturması demektir. Beyinde en sık rastlanan tümörler bu tip tümörlerdir.
Kanser hastalarında oldukça sık görülen element bozukluğu kanda kalsiyumun fazla olması durumudur. Kan kalsiyumunun yüksekliği bilinç bulanıklığı ve hatta komaya kadar gidebilen klinik bulgulara yol açabilir.
Kanserin gerçekleştiği bölgeye yakın bir bölgede meydana gelebilecek metastazın kemiklerde, akciğerde, lenflerde, sinir sisteminde, karaciğerde ve damarlarda görülmesi yaygındır. Kemik ağrıları, nefes darlığı, şişlik, inme, ağrı, kanama ve kalp krizi ile kendisini belli eder.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Üçlü negatif meme kanseri (TNBC) agresif bir kanser olarak kabul edilir çünkü hızla büyür, bulunduğu zamanda yayılma olasılığı daha yüksektir ve diğer meme kanseri türlerine göre tedaviden sonra geri gelme olasılığı daha yüksektir. Görünüm genellikle diğer meme kanseri türleri için olduğu kadar iyi değildir.
Akciğer kanseri tanısından sonra ortanca sağkalım süresi üç ay, beyin metastazından sonra ise 1.5 ay olarak bulundu.
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Araştırmacılar, beyin metastazı geliştirme riskinde olan meme kanseri hastalarını belirleyebilen ve hastalığın ilerleyişini ve tedaviye gerçek zamanlı tepkiyi izleyebilecek bir kan testi oluşturmaya çok yakınlar.
Beyin tümörünün tedavisi ;tümörünün tipi, yerleşim yeri, tümörün çapı, hastanın yaşı ve genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlıdır.Tedavi yöntemi ve uygulama şekli çocuk ve erişkin hastalar için farklıdır. Beyin tümörlerinin tedavisinde; “Cerrahi”, “Radyoterapi”, ve “Kemoterapi” kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri