Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar. Ancak, kanser hücreleri zamanla çevre dokulara ve organlara yayılabilir.
Kolorektal kanserli hastaların yaklaşık %50-70' inde zaman içerisinde karaciğer metastazı gelişmektedir. Karaciğer metastazlarınında küratif cerrahi uygulandığında ortalama yaşam süresi 40-48 ay iken 10 yıllık yaşam süresi %30' a ulaşmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Evre 1: Kanser, bağırsak duvarını invaze etmiştir (yayılmıştır). Ancak tüm bağırsak katlarına ulaşamamıştır. Evre 2: Kanser, tüm bağırsak katlarını invaze etmiştir. Evre 3: Kolon kanser metastaz yaparak bölgesel lenf bezlerine yayılmıştır.
Kalın bağırsak kanserlerinin en sık metastaz yerinin karaciğer olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaprak, şöyle devam etti: “Bunun altında yatan neden karaciğerin vücudun en büyük ve en fazla kanlanan organ olması ve tüm bağırsaklardan kalbe kan geri dönüşünün karaciğer içinden sağlanmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir.
Her 20 kişiden birinde görülen kolon kanseri, akciğer, karaciğer, lenf bezleri ve diğer organlara yayılabilir.
Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir. Dışkılama yaparken ağrı duyma ve zorlanma, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybetme ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.
Hastalık en sık karaciğere, akciğer ve karın zarına (periton'a) yayılma eğilimindedir. Kolon kanserinde daha sık karaciğere metastaz yaparken akciğer metastazı rektum kanserinde daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Kolon kanserinin teşhisi nasıl konulmaktadır? Kolon kanserlerinde tanı, hastalıktan şüphelenilmesi ve kolonoskopik tetkik ile konulur. Görülen kanserden biyopsi (parça) alınır ve patolojik incelemenin de doku tanısını teyit etmesi ile kesinleşir. Kanserlerin erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
En sık görülen kanser türü olan kolon kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken teşhis ve tedavi ile kolon kanseri ölüm riski azaltılabilir.
Kolon kanseri ölümcül kanser türleri arasında yer almaktadır. Bağırsakta meydana gelen ve ilerlemesi ile birlikte diğer organlara da zarar verebilen kolon kanseri, uygun tedaviler uygulanmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilir.
Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak. Olası kanser öncesi formların rutin tarama ile saptanması, kanserin yayılmasını erken evrelerinde durdurabilir ve hayat kurtarabilir.
Karaciğere Metastaz Yapmış Kolorektal Kanserlerde Tedavi Yaklaşımları Nelerdir? Kolorektal kanseri olan her 5 hastanın birinde tanı tanında karaciğerde metastaz bulunur. Bu son evre yani evre IV kanser demektir.
Kanserin oluşmaya başladığı yere bağlı olarak, bağırsak kanserine bazen kolon veya rektal kanser de denir. Kolon kanseri çoğunlukla iyi huylu polip hücreler olarak görülür. Polip hücreler kalın bağırsağın iç yüzeyinde büyür. Dışkıda kanama ve kabızlık gibi semptomlara neden olur.
Dışkı yaparken dışkıda beyaz bir salgı görülmesi belirtiler arasında yer alır. Karında şişlik ve yoğun ağrı hissedilir. Son dönem belirtilerinde ise dışkıda incelme ve tuvalete daha sık gitme ihtiyacı meydana gelir. Bunun yanı sıra gizli kan kaybı da kolon kanserinde son evre belirtileri arasında yer alır.
Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kolon kanserinin gelişimi genellikle iyi huylu tümörler yani adenomlar üzerinden oluşur. İlerleyen yaşla birlikte adenomların sayısında artış olur. Adenomlar uzun süre sessiz ilerleyebildiğinden hastalığın erken belirtileri fark etmek kolay olmayabilir.
Herhangi bir kanser beyne yayılabilir, fakat kanserin beyne sıçraması neden olma olasılığı en fazla olan tür akciğer kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, böbrek kanseri ve melanomdur. Beyin metastazı veya ikincil beyin tümörleri kanserli yetişkinlerin yüzde 10 ila 30'unda görülür.
Kalın bağırsak kanserinin belirtileri şu şekilde olabilir:
Tuvalet alışkanlığında değişiklik. Gaita içinde ya da üzerinde kan. Açıklanamayan kansızlık (Anemi) Karın ağrısı ya da pelvik ağrı
Kolon Kanserini Tetikleyen Besinler;
Şeker hastalığı: Diyabet ve insülin direnci olan kişilerde kolon kanseri riski artar. Obezite: Obez olan kişilerde, normal kilo olarak kabul edilen insanlara kıyasla kolon kanseri riski ve kolon kanserinde ölüm riski yüksektir. Sigara: Sigara içenlerin kolon kanseri riski artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri