Taşıyıcı sistem ve özellikle düşey taşıyıcılar (kolon, perde, yığma yapı ana duvarları vb.) üzerinde meydana gelen bu çatlama şekilleri önemli olup 1,5-2,0 mm. üzerinde ve özelikle kesme kuvvetleriyle oluşan, yaklaşık 45 derece açı teşkil eden çapraz kesme çatlamaları çok tehlikelidirler.
Her Kolon Çatlağı Tehlikeli midir? Her kolonun görevi üzerine binen kuvveti temele aktararak yükü ayakta tutmaktır. Bazen kolonlar üzerinde çeşitli nedenlerden ötürü deformasyon görülebilir. Kolonlarda meydana gelen her hasar tehlikeli sayılmaz.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Binadaki çatlaklar takip edilmeli
Kolonlardaki, perdelerdeki, kirişlerdeki çatlaklar 4-5 milimetrenin altındaysa takibi gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlaklar açılıyor, 8-9 milimetreye 1 santimetreye çıkıyorsa mutlaka önlem alınması gerekir.
Kirişte, Şekil 25'ekine benzer eğik kesme çatlakları varsa ve bu çatlaklar genişlemişse, ağır hasar vardır. Geniş kesme çatlaklarının varlığı tehlikeye de işarettir. Kolonlarda Şekil 27 (b)'deki (Orde eğilme çatlakları geniştemişse o bölgede boyuna donatı akmış demektir.
İlgili 19 soru bulundu
kuvvetinin etkime yönüne göre betonda çekme çatlakları oluşurken, diğer yandaki basınç bölgesinde ise ezilme oluşur. ➢ Deprem hareketinin yönünün değişmesi ile ezilme olan tarafta çekme etkisi ile beton dökülmesi ve diğer tarafta çekme çatlaklarının oluştuğu yerde de ezilmeler oluşur.
Genel hatlarıyla betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Bunlardan eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a).
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taşıyıcı kolonunda, kirişinde veya döşemesinde meydana gelen çatlaklar uzman mühendisler tarafından incelenmeli, onların vereceği rapora göre hareket edilmelidir. İkinci çatlak türü ise taşıyıcı olmayan elemanlarda meydana gelen çatlaklardır.
Kolon taşıma gücüne basınç bölgesindeki betonun ezilmesi ile ulaşır. Betonun ezilmesi ile basınç kuvvetinin tümünü almak zorunda kalan donatı burkulur.
Kolonlarda yeterli etriye yoksa eğik kesme çatlakları gevrek kırılmaya neden olur. Kolonlarda burkulma hasarı, özellikle kolon uç bölgelerinde etriyenin seyrek olduğu durumlarda karşılaşılır ve bu istenmeyen bir durumdur.
Eğilme çatlakları boyuna donatı eksikliğinden, kayma çatlakları da etriye eksikliğinden kaynaklanır. Deprem etkisi tersinir olduğundan dolayı, deprem sırasında kirişin aynı ucunda hem pozitif hem de negatif momentler meydana gelebilir.
Yapılarda taşıyıcı sistemlerin temel bileşenlerinden biri olan kolonlar, yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın güvenli bir şekilde durmasını sağlar. Kolonlar genellikle dikdörtgen veya kare şeklinde olup, beton, çelik veya ahşap gibi malzemelerden yapılmış olabilir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir. Fakat kiriş ya da kolonlarda herhangi bir çatlak yoksa bu da bina dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına gelmeyebilir. En doğru sonucu deprem dayanıklılık testi ile öğrenilebileceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
❖ İleri Hasar Bölgesi'ndeki kolonların, her bir katta kolonlar tarafından taşınan kesme kuvvetine toplam katkısı %20'nin altında olmalıdır. En üst katta bu oran en fazla %40 olmalıdır. ❖ Diğer taşıyıcı elemanların tamamı Belirgin Hasar Bölgesi'ni aşmamalıdır.
Kirislerde egilme catlagi korkulmasi gereken bir durum degildir. Az cok mutlaka olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri