Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Koton Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Koton kumaşın en olumsuz özelliği yıkanınca çekme yapabilir olmasıdır. Koton kumaşlar sıcak suya dayanıklı olarak yıkanabilir özellikte kumaşlar olmasına karşın az da olsa yıkandıklarında çekme yapabilmektedirler.
Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Aerobin Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Aerobin kumaşlı kıyafetleri günlük kullanım için tercih ettiğiniz için makinede yıkanabilir olması son derece önemli bir özelliktir. Uygun derecelerde yıkama yaptığınızda çekme yapmaz.
Paraşüt Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Paraşüt kumaşlar örgü tekniğiyle üretildiğinden dolayı çekme yapmaz. Esneme payının bulunmaması ve su geçirmeme özelliklerinin olması da kumaşın yıkanınca çekmesini engeller. Paraşüt kumaşların makinede yıkanması zordur.
Keten Elbise Yıkanınca Çeker Mi? Kullanıcının merak ettiği konulardan biri de keten elbise yıkandıktan sonra çekme sorununun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğidir. Keten elbiselerin yıkanması esnasında uygun program ve sıcaklık seçimi sonucunda çekme sorunu söz konusu olmayacaktır.
Poliviskon kumaşlar içerisinde polyester bulunduğundan ötürü en fazla 40 derece de yıkanmalıdır. 40 derecenin üzerinde yıkanması durumunda çekme yapabilir veya kumaş deforme olabilir.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
% 100 pamuklu kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaktadır. Bu nedenle piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görülmektedir. Fakat pamuk karışımı olmayan, yani % 100 pamuktan üretilen kumaşların çekmeme ihtimalleri yoktur. Bu nedenle yıkamadan önce kullanım talimatlarına uymak bu anlamda çok önemlidir.
Bunun yanı sıra penye kumaşlar, asılarak kurutulabilmektedir. Nemliyken ütülenen penye kumaşların kırışıklığı daha kolay açılmaktadır. Her kumaşta olduğu üzere, penye kumaşında yıkanınca çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla beraber uygun ısıda yıkanmaları, çekmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Örme Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Örme kumaşların temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Örme kumaşta kullanılan iplikler suyu rahat bir şekilde çekeceği için ipliklerde şişme meydana gelebilir. O nedenle özellikle sıcak suda yıkanan örme kumaşlarda ilk yıkamalarda çekme meydana gelebilir.
Kilolu kadınlar kıyafet seçiminde krep, viskon, şifon, kaşmir ve pamuk gibi kumaşlardan yapılmış modelleri tercih ederek daha ince ve şık görünebilirler.Doğru renk ve model uyumu da çok önemlidir.
PAMUKLU KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Ön işlem görmediyse, yıkanınca çeker. Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur. Islakken kuru haline göre daha sağlam olur. ▪ Kolayca kırışır. Kolay kirlenmesine karşın kolayca temizlenir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Ütü istemeyen bu ürün, yıkandıktan sonra da aynı kalite ile kullanmaya devam edilebilmektedir. Suya girince çekme yapmamaktadır. Şıklığını kaybetmemesi için düşük sıcaklıkta, tercihen 30 derecede, yıkanması önerilmektedir. Uzun ömürlü olmasıyla dikkat çeken bu kumaşın ince, hafif ve esnek bir yapısı vardır.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Karışım oranı üretimden üretime değişebilmektedir. Bazen %50 polyester %50 pamuk iken bazen polyester veya pamuk oranı %70'lere kadar çıkabilmektedir. Dayanıklı yapıdadır.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri