Louise Glück: 2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ABD'li şair. İsveç Akademisi, 2020 Nobel Edebiyat ödülünün ABD'li şair Louise Glück'e verildiğini duyurdu.
Stockholm'deki İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Mats Malm, Abdulrazak Gurnah'ın "Kültürler ve kıtalar arasında sömürgeciliğin etkilerini ve sığınmacıların kaderini ödünsüz ve merhametle ele alması" nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.
Dr. Aziz Sancar ve Yazar Ferit Orhan Pamuk.
Nobel ödülü
"2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir."" şeklindeki basın bildirisiyle Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verildiğini ilân etti.
Kim Milyoner Olmak İster?'s post
Yazık oldu ! gandhi.
İlgili 38 soru bulundu
Aziz Sancar (Kimya, 2015)
Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan ve Türkiye'nin gurur kaynağı olan bir bilim insanıdır.
John Bardeen iki kez ödülü alan tek kişidir (1956 ve 1972); Marie Curie ise Nobel Fizik Ödülü (1903) yanı sıra Nobel Kimya Ödülü'nü de kazanmıştır (1911).
Dünyanin en prestijli ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü'nü bu yıl ünlü yazar Orhan Pamuk kazandı. KAR kitabi, Orhan Pamuk'un üzerinde en cok konusulan kitaplarindan birisi!...
Nobel jürisi tarafından yapılan açıklamada, 82 yaşındaki yazarın, "kişisel hafızanın köklerini, mesafelerini ve kolektif kısıtlamalarını keşfetmedeki cesaretinden” dolayı bu yılki ödüle layık görüldüğü bildirildi.
Leyla Erbil (d. 12 Ocak 1931, İstanbul - ö. 19 Temmuz 2013, İstanbul), Türk yazar. Türk edebiyatının 1950 kuşağı yazarlarındandır.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Fransız yazar Annie Ernaux'ya verildiğini açıkladı.
Yaşar Kemal, ilki 1973'te olmak üzere pek çok kez Nobel'e aday gösterilmesine rağmen bir türlü Nobel ödülünü alamadı.
2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü “Boş Dolaplar”, “Seneler” ve “Babamın Yeri” adlı romanları Türkçeye de çevrilen Fransız yazar Annie Ernaux kazandı. Nobel ödüllerini veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü'ne Fransız yazar Annie Ernaux'yu layık gördü.
Aynı zamanda Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk'tür. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Nobel Ödülleri; İsveçli kimyager, mühendis ve aynı zamanda dinamiti icat eden kişi olan Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine verilmeye başlanmış. İlk olarak 1901 yılında verilen bu ödüller; fizik, kimya, fizyoloji, edebiyat, tıp, barış ve ekonomi alanlarında başarı sağlamış kişiler ve kurumlara veriliyor.
8 Eylül 1946'da Savur, Mardin'de doğan Aziz Sancar Türk doktor, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır. Yapmış olduğu çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Böylece Pamuk, Nobel ödüllerinin en prestijlisi olan Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk oldu. İsveç Akademisi, '2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün, kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk'a verildiğini' açıkladı.
İsveç Akademisi, 12 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, '2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün, kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk'a verildiğini' duyurmuştu.
Dybvig aldı. Nobel ödülünü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 900 bin euro para ödülü verildi.
ABD Edebiyat alanı dışında bütün Nobel Ödülleri'nde birinci sırada yer alırken Fransa 17 Nobel Edebiyat Ödülü ile bu katagoriyi en çok kazanan ülke. Fransa'yı 15 ödülle Almanya, 13 ödülle İngiltere ve 11 ödülle ABD takip ediyor. Türkiye'nin ise tek Nobel Ödülü edebiyat alanında bulunuyor.
Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı.
Marie Skłodowska Curie (Lehçe telaffuz: [kʲiˈri]; Fransızca telaffuz: [kyʁi]; doğum Maria Salomea Skłodowska, 7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934), radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.
Nobel ödülünü ilk alan kadın Marie Curie oldu. 1903 fizik, 1911'de ise kimya alanında ödüle layık görülen radyoloji biliminin kurucusu Curie, Nobel'i iki kez alan tek kadın unvanını da elinde bulunduruyor. Curie, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti.
Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri kuantum mekaniği alanındaki çalışmaları ile Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri